PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego

palac_w_holnicki.jpg

Rok 2018 został ogłoszony przez Komisję Europejską Rokiem Dziedzictwa Kulturowego (European Year of Cultural Heritage).

Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego został zainaugurowany 7 grudnia 2017 roku, w czasie European Culture Forum w Mediolanie, w którym brali udział najważniejsi urzędnicy i działacze Komisji Europejskiej, m.in. Tibor Navracsics – komisarz ds. edukacji, kultury, młodzieży i sportu, Antonio Tajani – przewodniczący Parlamentu Europejskiego, Petra Kammerevert – posłanka do Parlamentu Europejskiego i przewodnicząca Komisji Kultury i Edukacji. Koordynatorem działań w ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego w Polsce było Międzynarodowe Centrum Kultury.

Tibor_navracsics.jpg

European Year of Cultural Heritage 2018 był odpowiedzią na nowe wyzwania ekonomiczne i kulturowe stojące przed Wspólnotą Europejską oraz impulsem do rozwoju w siedmiu obszarach: ochrony i promocji dziedzictwa, budowania tożsamości Europejczyków, nowego spojrzenia na Europę (lokalność i globalność), rozwoju ekonomicznego, aktywowania potencjałów, włączania dzieci i młodzieży w przedsięwzięcia kulturalne oraz budowania płaszczyzny do działań społecznych. Hasłem i tematem ramowym European Cultural Heritage Year 2018 było „Sharing Heritage”.

Sieć Europejskich Rezydencji Królewskich (ARRE) w ramach European Year of Cultural Heritage 2018 realizowała projekt „A Place at the Royal Table”. Wspólnie i w każdej z rezydencji osobno pokazywaliśmy, że rekonstrukcja kulinarna i odtwarzanie dawnej tradycji stołu są istotnymi elementami kultury oraz działaniem społecznym. W ramach projektu promowaliśmy dziedzictwo kulinarne i podkreślaliśmy związki między europejskimi dworami królewskimi na różne sposoby, m.in. poprzez organizację wystaw i warszatów oraz programów rekonstrukcji historycznej. Prowadziliśmy także projekty badawcze i wydawaliśmy książki, zorganizowaliśmy też konferencję naukową podejmującą temat jedzenia, receptur i wartości dietetycznych, prezentującą historię nakryć stołowych, spisy potraw, opisy ceremoniału dworskiego związanego z ucztowaniem, praktykę uprawy warzyw w dworskich ogrodach i wyposażenie kuchni etc., od XVII wieku do współczesności.

fot_M_mastykarz.jpg

Projekt był platformą wymiany opowieści o tym, co wspólne dla królewskich rezydencji. Każde działanie zaproponowane przez poszczególne rezydencje opowiadało o związkach z pozostałymi rezydencjami i z dziedzictwem europejskim. Rekonstrukcja kulinarna i odtwarzanie dawnej kultury stołu prezentowane w ramach projektu powinny być postrzegane jako istotny element kultury i jako działanie społeczne. Przedsięwzięcia miały zatem charakter partycypacyjny, otwarty dla różnych grup odbiorców, ze szczególnym uwzględnieniem młodzieży.

Sieć Europejskich Rezydencji Królewskich (ARRE)

Strona European Year of Cultural Heritage

Polska strona Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego

Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa   

2018-01-29
warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole

Rok 2018 był Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizowało projekt, w ramach którego upowszechnialiśmy wiedzę o kulturze staropolskiej, w …

Holnicki 2 WWW.png

Konkurs fotograficzny #europeanroyalpalaces

Od 23 czerwca do 23 sierpnia 2018 trwał konkurs fotograficzny na Instagramie zorganizowany w ramach Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich.

warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą! KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

kuchnia_01.jpg

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

„Compendium ferculorum albo zebranie potraw”

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

Okładka książki: Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.

Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały

Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia

Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …

famy_trabka_palac_w_wilanowie.jpg

Współpraca międzynarodowa Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od czerwca 2006 roku aktywnie działa w Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich, uczestnicząc w wymianie informacji i doświadczeń między specjalistami z różnych krajów - w obszarze badań naukowych, konserwacji, dokumentacji, programów edukacyjnych, komunikacji społecznej, bezpieczeństwa i innych.

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem