UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

44_sekrety_male.jpg

Sekrety dwóch amorków: zapomniane leonardiana w zbiorach wilanowskich. Problematyka konserwatorska, Muzeum Pałac w Wilanowie, Warszawa 2007, 48 str. , 56 fot., 21 x 21 cm, oprawa miękka, ISBN 978-83-60959-20-6, cena 5 zł W kolekcji Muzeum Pałacu w Wilanowie są dwa tajemnicze …


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Podwieczorek u króla | relacja z wydarzenia

śniadanie u króla 23.06.2018 m.mastykarz 1.jpg

W czwartek 19 lipca w parku wilanowskim spędziliśmy razem wieczór na trawie. Rozmawialiśmy o smakach kuchni staropolskiej, głównie XVII-wiecznej, i podzieliliśmy się ulubionymi przepisami oraz zdjęciami.

Przygotowaliśmy mały poczęstunek, czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich. Podzieliliśmy się z Wami przepisami, a kucharze z wilanowskiego zespołu opowiedzieli o swoich sprawdzonych sposobach na udane gotowanie potraw godnych królewskiego podniebienia. Spotkanie relacjonowaliśmy w mediach społecznościowych z hasztagami #PalaceDay, #EuropeanRoyalTables i #EuropeForCulture.

W ten sposób 19 lipca obchodziliśmy PalaceDay – Dzień Pałaców. Zachęcamy do dzielenia się wspomnieniami i zdjęciami związanymi z królewskimi rezydencjami w Europie oraz oznaczania ich hasztagiem #PalaceDay. Stworzyliśmy też okazję do nowych wspomnień, zapraszając na podwieczorek na trawie w letniej rezydencji króla Jana III.

Pompownia po konserwacji widziana od strony Jeziora Wilanowskiego, fot. W. Holnicki.jpg

Dziękujemy, że z nami byliście!

MIEJSCE: park wilanowski | okolice Pompowni nad jeziorem
TERMIN: 19 lipca 2018 r., godz. 18.00–20.00
WSTĘP: bezpłatny

„Podwieczorek u króla” był częścią „Miejsca przy królewskim stole”, międzynarodowego, wspólnego projektu organizowanego przez 21 instytucji w 12 krajach. 19 lipca goście Europejskich Rezydencji Królewskich dzielili się wspomnieniami i spotykali w ogrodach, by wspólnie odkrywać dziedzictwo kulinarne.

WIĘCEJ o wydarzeniu: Facebook 

WIĘCEJ o projekcie: European Royal Residences

_________________________________________________________________________ 

KONTAKT

Paulina Szulist-Płuciniczak
t: + 48 22 544 27 87, +48 509 300 242
m: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl

_________________________________________________________________________

Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
Palaceday-2018_baner_180x200.jpg

#PalaceDay | 19 lipca (artykuł)

19 lipca obchodziliśmy #PalaceDay! Tego dnia zachęcaliśmy wszystkich do dzielenia się w mediach społecznościowych wrażeniami i wspomnieniami z wizyt w europejskich rezydencjach królewskich. Używając hashtagu #PalaceDay, nasi goście oznaczali zdjęcia i opisy wizyt w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i innych pałacach.

Holnicki 2 WWW.png

Konkurs fotograficzny #europeanroyalpalaces (artykuł)

Od 23 czerwca do 23 sierpnia 2018 trwał konkurs fotograficzny na Instagramie zorganizowany w ramach Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich.

warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole (artykuł)

Rok 2018 jest Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Od miesięcy nasze muzeum realizuje projekt, w ramach którego upowszechniamy wiedzę o kulturze …

Kuchnia, jedzenie, emaus

"Najlepszy zegar apetyt" – o porach posiłków w dawnej Europie (artykuł, Silva Rerum)

"Zwyczaj dawny jest już aby dwie godzinie przed południem był obiad, a wieczerza w ośmi godzinach po obiedzie" pisał na …

czosnek czarny, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

O polskich posiłkach z niemieckiego leksykonu (artykuł, Silva Rerum)

Informacji o kuchni staropolskiej możemy szukać nie tylko na kartach książek kucharskich czy kalendarzy, ale także w dawnych obcojęzycznych leksykonach …

44_podstawka z karafinkami.jpg

Scenariusz posiłku: porządek potraw (artykuł, Silva Rerum)

W historii sztuki kulinarnej ważne są nie tylko same potrawy, używane składniki i pracowicie komponowane przepisy. Ducha kuchni w dużej …