© Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

„Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądki

Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem (...) pomnożony przez Wojciecha Wielądka

wydał i opracował Jarosław Dumanowski przy współudziale Aleksandry Kleśty-Nawrockiej

Muzeum Pałac w Wilanowie 2012, s. 368, 50 il. barwnych, ISBN 978-83-63580-08-7, seria Monumenta Poloniae Culinaria, t. III

Opublikowany w 1783 roku Kucharz doskonały to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od Compendium ferculorum, słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów, spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.
Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej Cuisinière bourgeoise (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym Kucharzem doskonałym. Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w Panu Tadeuszu. Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej Compendium ferculorum...
Pozornie prosty i zrozumiały Kucharz doskonały kryje w sobie wiele tajemnic. Zapraszamy do lektury i śledzenia perypetii Wojciecha Wielądki: chudego literata, który ułożył użyteczną i bardzo popularną książkę kucharską.
dr hab Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

Projekt graficzny: Karolina Mazurkiewicz, Wojciech Staniewski, Studio 2x2
Kup teraz w e-sklepie