nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

Książka pełna świetnych anegdot i barwnych opisów, jednocześnie uczona i popularna, traktuje o dziejach „tytoniowego ziela”. Autor, znakomity znawca przedmiotu, przywołuje żałosny przykład „pierwszego europejskiego tytoniarza” p. Rodriga de Jerez, którym zajęła się św. Inkwizycja, gdyż palenie tytoniu uważano podówczas za oznakę przyjaźni ze wszelkim diabelstwem. Wylądował na siedem (!) lat w więzieniu.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


„Staropolskie przepisy kulinarne” | spotkanie autorskie | 25 marca

aktualność

Poznaj inspirujące przepisy kulinarne i praktyczne porady gospodarcze. Dowiedz się, czym jest dietetyka humoralna i jakie potrawy uważano dawniej za zdrowe. Weź udział w pokazie rekonstrukcji kulinarnej i rozsmakuj się w kuchni sprzed wieków. Przyjdź 25 marca o godz. 16.00 do Wilanowa i porozmawiaj z twórcami książki podczas spotkania autorskiego.


Przepisy_fot_Monika_Klimowicz_2.jpg

Publikacja „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII w. Źródła drukowane” to prawie tysiąc przepisów wyszukanych w dawnych zielnikach, kalendarzach i poradnikach. To również inspirujące porady gospodarcze – niektóre aktualne do dziś, inne będące ciekawostkami z epoki. To także barwny opis dawnych zainteresowań i pasji związanych z jedzeniem. I nieco inne spojrzenie na dietetykę oraz powiązania kuchni i medycyny.

Książka jest najnowszą publikacją z serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Wyborem i opracowaniem dawnych źródeł zajęli się Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska i Marta Sikorska.


 

PROGRAM SPOTKANIA AUTORSKIEGO

• „Do wyboru, do humoru, czyli o staropolskiej dietetyce” | Dorota Dias-Lewandowska
• „Smak historii. Dawne przepisy z zielników, poradników i kalendarzy” | Jarosław Dumanowski
• „Musztarda króla Jana, tatarskie ziele w cukrze i ocet różany. Pożytek z historii” | Józef Siadak
• pokaz rekonstrukcji kulinarnej i rozmowa o przepisach z książki „Staropolskie przepisy kulinarne” | Maciej Nowicki

W czasie spotkania będzie można kupić publikacje wydane przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie z 10% zniżką.


MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 25 marca 2017 r., godz. 16.00
WSTĘP: bezpłatny


KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 22 5442 787


Podziel się:
Wykop Facebook
Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

Drukarnia Królewska.jpg

O rekonstrukcji w muzeum (artykuł)

W Wilanowie historia ożywa – w pałacu i parku można spotkać członków królewskiego dworu, przedstawicieli dawnych zawodów czy historyczne postaci, …

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne dla dorosłych (artykuł)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

compendium_ferculorum_ang_eng_okładka.jpg

Książki wydane przez Muzeum Pałacu Króla Jana III od 1995 r. (artykuł)

Zapraszamy do e-sklepu oraz księgarni w pałacu, w których można kupić wydane przez muzeum książki i wilanowskie pamiątki. 2016 r. Joanna Orzeł, …

44_wnetrze kuchni z dwoma kuchcikami_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej (artykuł, Silva Rerum)

Za pierwszą polską książkę kucharską powszechnie uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. …

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Kucharz doskonały (1783) (artykuł, Silva Rerum)

Napisany przez Wojciecha Wielądka i wydany po raz pierwszy w 1783 roku Kucharz doskonały przedstawia nam kuchnię, którą można określić …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Compendium ferculorum czyli zebranie potraw (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …