UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Pokój wieczysty z 1686 r. pomiędzy Rzecząpospolitą a Rosją stanowił moment przełomowy, po którym ostatecznie zakończyła się zarówno ekspansja terytorialna państwa polsko-litewskiego, jak i jego aktywna polityka międzynarodowa. Rosyjski historyk i archwista dr Kirył Koczegarow analizuje politykę zagraniczną Rosji tego okresu w oparciu o bazę źródłową. Liczne aspekty polityki zagranicznej Rzeczypospolitej tego okresu zostały opisane na podstawie literatury polskiej, z wykorzystaniem polskich dokumentów archiwalnych.



Warsztaty kuchni dawnej dla dorosłych: Nieoczywista kuchnia śląska | 17 listopada

aktualność

Odkryjmy tajemnice kuchni dawnej i poznajmy jej smak podczas warsztatów kulinarnych z elementami rekonstrukcji. Nauczymy pobudzać smaki i wyobraźnię. Pokażemy, jak zaskakiwać gości niecodziennymi rozwiązaniami kulinarnymi. Zapraszamy!
____________________________________________________________________


____________________________________________________________________

Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zajęcia prowadzą je Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski wraz z pomocnikami. 
__________________________________________________________________

TERMINY WARSZTATÓW 2019

17 lutego | Biedne dania z Mazowsza

Sięgniemy po produkty najprostsze i podstawowe, aby wyczarować z nich potrawy niezwykłe i niecodzienne. Poznamy prostą kuchnię mazowiecką, a Ewa Rutkowska z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu opowie nam o życiu codziennym wsi w XVIII–XIX w. Dowiemy się, co jedzono na Mazowszu zimą i na przednówku. Zapoznamy się z ówczesnymi jadłospisami i poznamy sposoby konserwacji. Korzystając z materiałów źródłowych, przygotujemy wybrane dania biednej kuchni mazowieckiej.

24 marca | Dobroczynne ziarna zbóż

Poznamy dawne odmiany zbóż. O rozmaitych zbożach oraz ich wykorzystaniu dawniej i dziś porozmawiamy z gościem spotkania – Mieczysławem Babalskim z BioBabalscy. Dowiemy się, jak uprawiać zboże, a także jakie są jego walory odżywcze i smakowe. Z tą wiedzą udamy się do kuchni, aby korzystając z dawnych przepisów, przygotować potrawy kaszy i różnych rodzajów mąk.

23 czerwca | Przepisy zaklęte w nieznanej XIX-wiecznej książce kucharskiej

Kim była Marcjanna z Jawornickich Oborska? Jaką historię opowiada nam zbiór 346 przepisów kulinarnych i porad z jej odnalezionego w archiwach rękopisu z 1825 r.? Czy pośród receptur krąży duch jej krajana z ziemi liwskiej Wojciecha Wielądki? A może nawet coś łączy te przepisy z Janem III Sobieskim? Czy zbiór przepisów Marcjanny Oborskiej jest jedynym świadectwem tego, co działo się w kuchni na dworze w Proszewie? Smakowite szczegóły z XIX w. podczas warsztatów kulinarnych przybliży Małgorzata Buttitta.

1 września | Wilanowskie winobranie

Winobranie czas zacząć! Letnie słońce napełniło słodkim smakiem winorośl pnącą się w wilanowskim ogrodzie króla Jana III. Nadeszła pora na zbiory i winogronowe przetwory. Już po raz piąty zapraszamy do Wilanowa na winobranie! Poznamy historię winnej latorośli oraz wina podawanego w Polsce w XVII w. Następnie pójdziemy do zrekonstruowanego ogrodu króla Jana III na wspólne winobranie. Ze zbiorów przygotujemy dania według staropolskich przepisów z najstarszych polskich książek kucharskich.

17 listopada | Nieoczywista kuchnia śląska

Sięgniemy do tradycyjnych przepisów z regionu śląskiego i przygotujemy tradycyjny obiad śląski. Niecodzienną atmosferę postaramy się stworzyć poprzez charakterystyczne produkty i potrawy, ale też barwne opowieści ze Śląska. Na naszym stole zagoszczą zarówno dania najbardziej popularne, jak i nieoczywiste połączenia smakowe, które pozwolą nam poznać Śląsk na nowo!  

BILETY dostępne od 4 listopada.
____________________________________________________________________

MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
CZAS TRWANIA:
 godz. 12–15
KOSZT
: 90 zł – bilet zwykły, 60 zł – bilet ulgowy

BILETY można kupić:

  • stacjonarnie w kasie muzeum
  • przez internet


____________________________________________________________________

KONTAKT:

Adrian Ordakowski
m: aordakowski[at]muzeum-wilanow.pl 
t: 531 058 880

Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały

Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia (artykuł, Silva Rerum)

Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …

cebula, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Kulinarne stereotypy w XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …

Jakob Matham, Wnętrze kuchni, 1625.jpg

Wnętrze kuchni (karta katalogowa kolekcji, Kolekcja)

Sygn. z lewej, na nodze stołu, pod blatem: monogram wiązany JM Fecit 1625 W zbiorach Muzeum Pałacu w Wilanowie obrazy mistrzów …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

„Compendium ferculorum albo zebranie potraw” (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …