UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Przy stole – o kulturze i historii | warsztaty dla szkół

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy do Wilanowa na warsztaty savoir-vivre’u!  


warsztaty_savoir_vivre_Pixabay.jpg

Zapraszamy na zupełnie nowe warsztaty dla grup szkolnych! Podczas zajęć nauczymy się zasad dobrego zachowania się przy stole. Rozszyfrujemy układ sztućców i nauczymy się prawidłowo z nich korzystać. Poćwiczymy  układanie serwetek w finezyjne i zachwycające kształty. Zapoznamy się z zasadami procedencji i spróbujemy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podejmiemy nie lada wyzwanie i nauczymy się rozprawiać z trudnymi potrawami.


ODBIORCY: uczniowie szkoły podstawowej, gimnazjum i szkół średnich, wiek: 8–18 lat
LICZBA OSÓB: maks. 25 osób w grupie
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00

KOSZT: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby

REZERWACJA:

• tel. 22 544 28 50
• e-mail: bilety@muzeum-wilanow.pl
• przez internet: www.bilety.wilanow-palac.pl


KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 27 87

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 28 88


PATRONAT MEDIALNY

      

PARTNER WARSZTATÓW


drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne dla dorosłych (artykuł)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

kuchnia_01.jpg

Staropolskie warsztaty kulinarne dla szkół (artykuł z wewnątrzną nawigacja)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej! Podczas zajęć uczniowie dowiedzą się o dawnych smakach i tradycjach, pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotują dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, a na koniec wspólnie zasiądą do stołu, aby skosztować samodzielnie przygotowanych potraw.

Maria Kazimiera, malarz francuski, XVII w.DUŻY.jpg

O pierwszeństwo przy stole? – konflikt królowej Marii Kazimiery z Katarzyną z Sobieskich ks. Radziwiłłową o wpływy na dworze w latach 1690-1694 (artykuł, Silva Rerum)

Kontakty królowej Marii Kazimiery Sobieskiej z jej szwagierką Katarzyną księżną Radziwiłłową, zdaniem Karoliny Targosz, przebiegały w atmosferze ciągłych zmian nastrojów: …