PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” | jesień – podsumowanie

Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej, menu, potrawy, fot. Hanne Brandt1.png

Przy stole od wieków spotykają się różnorodne tradycje, kultury i nacje. Stół spaja ludzi, łączy odmienności, pozwala na przenikanie znanych smaków i kształtowanie nowych. Taka myśl przyświecała nam przy tworzeniu międzynarodowego projektu „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej”, którego finał celebrowaliśmy 22–25 października 2021 r.

Projekt wyrósł z wieloletniego programu „Ogród – Kuchnia – Stół”, realizowanego w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, dotyczącego historycznej rekonstrukcji kulinarnej w aspektach praktycznych, naukowych, popularyzatorskich. Dzięki partnerstwu z Fundacją „Pałac i Park Benrath” oraz Instytutem Polskim w Düsseldorfie odkrywaliśmy zależności pomiędzy dawnymi kuchniami polską i niemiecką. Choć dziś nie wydają się one szczególnie podobne, dzięki pracy badawczej poznaliśmy ich wspólny mianownik i wzajemne wpływy.

Spotkanie w Düsseldorfie składało się z kilku części: konferencji prasowej w Instytucie Polskim, prelekcji popularnonaukowej Marty Sikorskiej w pałacu Benrath oraz finałowej kolacji rekonstrukcyjnej w restauracji Agata’s z pięciodaniowym menu, inspirowanym plonami jesieni.

Zespół projektowy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Instytutu Polskiego w Dusseldorfie i Fundacji Pałac i Park Benrath.jpg

Olbrzymią wartość wydarzeń stanowiło połączenie ciekawie zaprezentowanej wiedzy z możliwością dosłownego wgryzienia się w temat – podczas wszystkich spotkań serwowaliśmy wybrane potrawy, o których była mowa. Zaskoczenie publiczności budziły przywrócone z zapomnienia smaki oraz odkrywanie podobieństw w tradycji kulinarnej. 

Projekt przyczynia się do umacniania sąsiedzkich relacji pomiędzy państwami, kładzie nacisk na promocję dziedzictwa kulinarnego oraz tworzy żyzny grunt do popularyzacji kulinariów wśród szerokiego grona odbiorców.

Współpraca zaowocowała również ukształtowaniem międzynarodowego kręgu badawczego (Polska, Niemcy, Austria), gotowego do kontynuacji historycznych dociekań kulinarnych, rzucających nowe światło na naszą wspólną codzienność. Planowane są kolejne odsłony projektu, poświęcone kolejnym porom roku.

Zapraszamy do zapoznania się z filmem podsumowującym tę część projektu.

W ramach projektu zrealizowaliśmy także webinar o powiązaniach historycznej kuchni polskiej i niemieckiej. Składa się na niego wykład dr Marty Sikorskiej, prezentacja kulinarna Macieja Nowickiego oraz dyskusja obojga specjalistów. Zapraszamy do obejrzenia!

A oto, co serwowaliśmy finałowej kolacji rekonstrukcyjnej w restauracji Agata’s:

  • pasztet niemiecki na zimno,
  • contusę od Pana Doktora Krokiera,
  • łososia żółto po królewsku,
  • wołowinę po polsku w sosie pięknych ziółek,
  • mleko gdańskie z jajecznicą z migdałów.

Brzmi smakowicie, prawda?


Partnerzy

Fundacja Pałac i Park Benrath – opiekuje się zespołem pałacowym i parkiem Benrath, zbudowanym w latach 1755–73 na przedmieściu Dusseldorfu. Prowadzi działalność muzealną, wystawienniczą, badawczo-naukową i edukacyjną. Pielęgnuje i udostępnia ogrody zabytkowe.

Instytut Polski w Düsseldorfie – istnieje od 1993 roku, jest  jedną z 25 polskich placówek kultury na świecie, powołanych przez polskie MSZ. Aktywnie uczestniczy w życiu kulturalnym miasta, regionu oraz sąsiednich krajów związkowych Niemiec. Realizuje wiele projektów promujących polską kulturę we współpracy z niemieckimi partnerami.

Restauracja Agata’s Düsseldorf – jej właścicielką jest Polka Agata Reul, restauratorka i kuchmistrzyni oraz pasjonatka polskiej kuchni. Restauracja w 2013 roku otrzymała gwiazdkę Michelin. Oferuje menu inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych zakątków świata, wiele składników jej dań pochodzi z Polski, m.in. z ogrodu jej dziadków z Barlinka pod Szczecinem.


Projekt realizowany był dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu „Kultura Inspirująca”.

2022-01-06
Czerniecki_Compendium_Condimenta do pieczystego_BN.jpg

Auf Polnisch, czyli przepisy na polskie potrawy w niemieckich kalendarzach

W kalendarzu Wolfgang Schindlera wydanego w okolicach Norymbergi w 1671 r. na każdy miesiąc przypadały dwa przepisy kulinarne, każdorazowo na …

silva_SmakiTozsamosc_okladka-S.jpg

Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Smak to nie tylko cecha jedzenia, ale także zmysł, poprzez który poznajemy świat. Był i jest zmienny, podlega modzie i jest przedmiotem dyskusji. Marta Sikorska wnosi do niej cenny wkład, przedstawiając dokładną i systematyczną analizę niemieckich książek kucharskich z XVII w.

Powóz konny

Kuchnia podróżna szlachcica w XVIII wieku

Organizacja podróży była zwykle przedsięwzięciem długotrwałym i planowanym, wymagającym odpowiedniego przygotowania, nakładu środków finansowych, zabezpieczenia transportu i miejsc postoju, ludzi …

warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_5.jpg

„Miejsce przy królewskim stole” wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego / Nagród Europa Nostra 2019

Haga, 21 maja 2019 roku – Dziś poznaliśmy zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego / Nagród Europa Nostra 2019, najbardziej prestiżowego europejskiego …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem