PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej | webinar | 8 grudnia

aktualność

warsztaty kulinarne, dla dorosłych.jpeg

Zapraszamy na wspólne gotowanie i opowieść o potrawach, które w przeszłości rozsławiły polską kuchnię i wyróżniały ją w oczach niemieckich sąsiadów. Dowody popularności dań „po polsku” znajdują się m.in. na kartach dawnych niemieckich książek kucharskich. Ich badaniem zajmuje się dr Marta Sikorska z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, a w kulinarnej interpretacji historycznych potraw niezrównany jest Maciej Nowicki – kuchmistrz z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Wprowadzeniem do wspólnego gotowania będzie prezentacja dr Marty Sikorskiej dotycząca najpopularniejszych potraw „auf polnische art” w niemieckich książkach kucharskich z XVI i XVII wieku. 

A co będziemy gotować? „Karpia po polsku” z książki kucharskiej wydanej w Düsseldorfie w 1834 roku, adresowanej do mieszczańskich pań domu! Jest to ciekawy i zaskakujący przepis, w którym przeplatają się elementy polskich i niemieckich praktyk kulinarnych. Polski karp w wersji z Düsseldorfu według oryginalnej receptury podany jest w czarnym sosie (z krwi) z plastrami surowej szynki (zapewne westfalskiej, która była regionalną dumą). Pod bacznym okiem Macieja Nowickiego przygotujemy karpia w „fałszywej krwi”, czyli w sosie z powideł śliwkowych – takie rozwiązanie podsuwa sam kuchmistrz Czerniecki, w „Compendium ferculorum” z 1682 roku. 

Receptura z niemieckiej książki kucharskiej będzie pretekstem do rozmowy o poszukiwaniu i odkrywaniu wzajemnych wpływów kulinarnych, o zapomnianych smakach i znaczeniu dyplomacji kulinarnej.


Kiedy: 8 grudnia, godz. 19.
Gdzie: wydarzenie na żywo na Facebooku Muzeum
Spotkanie odbędzie się w języku angielskim.

UWAGA: Zmienił się termin wydarzenia z 1 na 8 grudnia, przepraszamy za niedogodności.

2021-11-18
Czerniecki_Compendium_Condimenta do pieczystego_BN.jpg

Auf Polnisch, czyli przepisy na polskie potrawy w niemieckich kalendarzach

W kalendarzu Wolfgang Schindlera wydanego w okolicach Norymbergi w 1671 r. na każdy miesiąc przypadały dwa przepisy kulinarne, każdorazowo na …

mignon_martwa_natura_baner

Polskie przepisy z niemieckich kalendarzy

Wolfgang Schindler, medyk i twórca astronomicznych prognostyków, zasłynął jako autor kulinarnych kalendarzy, które ukazywały się drukiem od 1669 r., w …

czosnek czarny, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

O polskich posiłkach z niemieckiego leksykonu

Informacji o kuchni staropolskiej możemy szukać nie tylko na kartach książek kucharskich czy kalendarzy, ale także w dawnych obcojęzycznych leksykonach …

silva_SmakiTozsamosc_okladka-S.jpg

Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Smak to nie tylko cecha jedzenia, ale także zmysł, poprzez który poznajemy świat. Był i jest zmienny, podlega modzie i jest przedmiotem dyskusji. Marta Sikorska wnosi do niej cenny wkład, przedstawiając dokładną i systematyczną analizę niemieckich książek kucharskich z XVII w.

ceremonial_okladka.151124.WEB.jpg

Ceremoniał polskiego dworu królewskiego w XVII wieku z perspektywy niemieckich uczonych

Polski dwór królewski był jedną z wielu scen, na których rozgrywało się tzw. theatrum ceremoniale, gdzie za pomocą znaków wizualnych przekazywano informacje o przynależności społecznej i obowiązującej hierarchii. Doktor Joanna Kodzik oparła swoją pracę na nowożytnych niemieckich pracach teoretycznych i odwołała się do modelu amerykańskiego socjologa Talcotta Parsonsa.

44_komensky_łowienie ryb.jpg

Taaaka ryba!

Osobliwości natury i niezwykłe zjawiska zawsze przyciągały uwagę ludzi. Nie inaczej było i w przypadku Bernarda O’Connora, nadwornego medyka króla …

44_komensky_morskie ryby i ślimaki.jpg

O rybach osobliwych w encyklopedii Benedykta Chmielowskiego

Nowe Ateny, encyklopedia opracowana w XVIII w. przez księdza kanonika Benedykta Chmielowskiego, to skarbnica niecodziennych informacji. Charakterystycznym rysem tego kompendium …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem