PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
WCAG 2.1 nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Dobrze przyprawione | warsztaty online dla rodzin | 20 marca

aktualność

dobrze przyprawione.jpg

Zapraszamy na warsztaty online z historii kulinariów! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw oraz przybliżymy wybrane aspekty kuchni staropolskiej i XVII-wieczne zwyczaje związane ze stołem. Oprócz opowieści i ciekawostek warsztaty wypełnią zadania, które zaangażują wszystkich uczestników.

Jakiej przyprawy użyć? Co nadawało smak królewskim daniom? Czym jest bazylika, kwiat muszkatołowy czy kiełbasiane ziele? Dlaczego szafran jest taki drogi? Co robił cukier w staropolskiej apteczce? Podczas warsztatów wspólnie prześledzimy historię i pochodzenie przypraw korzennych, ziół oraz innych składników nadających charakter dawnej kuchni polskiej, dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystywaniu dawniej i dziś. Poznamy zaskakujące połączenia smakowe oraz niecodzienne zastosowanie najbardziej aromatycznych produktów kulinarnych. Zapoznamy się również z przepisami z najstarszych polskich książek kucharskich.

Harmonogram spotkań:

27 lutego | CUKIER

Kuchnia polska XVII wieku była bardzo wyrazista – spróbujmy wspólnie rozszyfrować, co tworzyło ten niepowtarzalny smak! Zaczynamy od przyprawy, która kiedyś nazywana była „solą indyjską”, a na Stary Kontynent docierała po długiej podróży z dalekich krain. Zastanowimy się, co mają wspólnego XVII-wieczny rzeźbiarz z aptekarzem. Odpowiemy również na pytanie, czy szlachcic lubił słodycze.

LINK: https://bit.ly/DobrzePrzyprawioneCukier1

20 marca | PIEPRZ I SZAFRAN

„Tylko pieprzno i szafranno, moja mościa panno” – tak matki upominały w XVII wieku swoje córki. Dlaczego te przyprawy były tak ważne w kuchni staropolskiej? Podczas spotkania przyjrzymy się bogatemu smakowi dawnych potraw. Opowiemy o babach szafranowych, które były traktowane jak królowe, oraz rozszyfrujemy miary, którymi posługiwali się kuchmistrzowie za czasów króla Jana III.

LINK: http://bit.ly/DobrzePrzyprawionePieprzSzafran2

24 kwietnia | LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE

22 maja | OCET I CYTRYNA


DLA KOGO: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
MIEJSCE: online, aplikacja MS Teams
GODZ. 12.00–12.45
KOSZT: bezpłatnie

Można uczestniczyć jedynie w wybranych zajęciach lub w całym cyklu – kolejne zajęcia uzupełniają i pogłębiają wiedzę.


KONTAKT 

Martyna Przedpolewska
m: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl, t: 785 905 715

Podziel się:
Wykop Facebook
2021-02-18
Rusalka pawik na kwiatach złoci. fot. J. Dobrzańska.JPG

Ogrodowe style – warsztaty rodzinne online | 11 marca (aktualność)

O czym zimą marzy ogrodnik? O wiośnie! Kiedy za oknem chłód, nie czuć zapachu kwiatów, nie słychać brzęczenia owadów i …

Sypialnia Króla - A. Indyk.jpg

Co za meble! Historia mebli wypoczynkowych – rodzinne warsztaty online | 7 marca (aktualność)

Sofa, wersalka, kanapa, szezlong – te meble od kilku stuleci stanowią obowiązkowe wyposażenie salonów, jadalni i sypialni. Są niezwykle funkcjonalne, …

Zd. 5 Kasza z roślinami.jpg

Smaki królewskich ogrodów (artykuł)

Polecamy miniprzewodnik kulinarno-ogrodowy „Smaki królewskich ogrodów”. Napisali go goście uczestniczący w naszym projekcie „Goście gościom”, aby inspirować do poszukiwania nowych …

crocus_sativus.jpg

Szafran – król przypraw (artykuł, Silva Rerum)

Kiedy do Czehrynia w krwawe lato 1650 przyjechał poseł turecki, by atamanowi Bohdanowi Chmielnickiemu „winszować fortuny nad Lachami”, przywiózł od …

57_wnętrze kucuchni.jpg

Rozmaryn lekarski, czyli nie tylko przyprawa kuchenna (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej wydanej w 1682 r. w Krakowie, zaliczył rozmaryn, obok majeranu czy też kolendry, …

chory_lekarze_puls_Falimirz_BN.jpg

Szałwia lekarska. Szlachetna przyprawa niemiecka (artykuł, Silva Rerum)

Wymagająca żyznej, bogatej w wapń gleby, charakteryzująca się specyficznym, silnym zapachem i dużymi fiołkowymi kwiatami, szałwia uprawiana jest w Polsce …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem