Dobrze przyprawione | warsztaty online dla rodzin | 20 marca
aktualność
Zapraszamy na warsztaty online z historii kulinariów! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw oraz przybliżymy wybrane aspekty kuchni staropolskiej i XVII-wieczne zwyczaje związane ze stołem. Oprócz opowieści i ciekawostek warsztaty wypełnią zadania, które zaangażują wszystkich uczestników.
Jakiej przyprawy użyć? Co nadawało smak królewskim daniom? Czym jest bazylika, kwiat muszkatołowy czy kiełbasiane ziele? Dlaczego szafran jest taki drogi? Co robił cukier w staropolskiej apteczce? Podczas warsztatów wspólnie prześledzimy historię i pochodzenie przypraw korzennych, ziół oraz innych składników nadających charakter dawnej kuchni polskiej, dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystywaniu dawniej i dziś. Poznamy zaskakujące połączenia smakowe oraz niecodzienne zastosowanie najbardziej aromatycznych produktów kulinarnych. Zapoznamy się również z przepisami z najstarszych polskich książek kucharskich.
Harmonogram spotkań:
27 lutego | CUKIER
Kuchnia polska XVII wieku była bardzo wyrazista – spróbujmy wspólnie rozszyfrować, co tworzyło ten niepowtarzalny smak! Zaczynamy od przyprawy, która kiedyś nazywana była „solą indyjską”, a na Stary Kontynent docierała po długiej podróży z dalekich krain. Zastanowimy się, co mają wspólnego XVII-wieczny rzeźbiarz z aptekarzem. Odpowiemy również na pytanie, czy szlachcic lubił słodycze.
20 marca | PIEPRZ I SZAFRAN
„Tylko pieprzno i szafranno, moja mościa panno” – tak matki upominały w XVII wieku swoje córki. Dlaczego te przyprawy były tak ważne w kuchni staropolskiej? Podczas spotkania przyjrzymy się bogatemu smakowi dawnych potraw. Opowiemy o babach szafranowych, które były traktowane jak królowe, oraz rozszyfrujemy miary, którymi posługiwali się kuchmistrzowie za czasów króla Jana III.
24 kwietnia | LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE
22 maja | OCET I CYTRYNA
DLA KOGO: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
MIEJSCE: online, aplikacja MS Teams
GODZ. 12.00–12.45
KOSZT: bezpłatnie
Można uczestniczyć jedynie w wybranych zajęciach lub w całym cyklu – kolejne zajęcia uzupełniają i pogłębiają wiedzę.
KONTAKT
Martyna Przedpolewska
m: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl, t: 785 905 715