PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Kulinarne warsztaty rodzinne 2022 

aktualność

kulinarne, święta, kominek, boże narodzenie.jpg

Spotkania, które odbyły się w 2022 r.

20 lutego | Szaleństwa w kuchni, czyli potrawy staropolskiego karnawału

Karnawał to szczególny okres w staropolskim kalendarzu – czas zabaw i uczt. Szaleństwo karnawału wiązało się z następującym tuż po nim Wielkim Postem – praktyki wielkopostne poprzedzone były ucztami, na których w nadmiarze spożywano zakazane w poście produkty. Choć pora roku temu nie sprzyjała, na stołach odbywało się święto obfitości. Przyjrzymy się, jakie potrawy mogły pojawić się na szlacheckich stołach w XVII wieku. Przygotujemy dwie potrawy, inspirując się przepisami z najstarszych książek kucharskich. Na koniec zasiądziemy wspólnie do uczty.

20 marca | Kuchnia postna po staropolsku

Post to zakazy i ograniczenia – zarówno dawniej, jak i dziś. Gdy uświadomimy sobie, że w XVII wieku dni postnych było sto kilkadziesiąt w roku, nie będzie dziwić, że kuchnia postna stała się wówczas odrębną gałęzią, wręcz sztuką gotowania.

Podczas warsztatów przywołamy staropolskie dania postne przygotowane według dawnych przepisów kulinarnych. Pokażemy, do jakiego poziomu kreatywności dochodzili barokowi kucharze podczas postu!

24 kwietnia | Wyprawa po przyprawy

Podczas warsztatów opowiemy o produktach, które sprowadzane były w XVII wieku z dalekich krajów, m.in. przyprawach korzennych. Najczęściej podróż tę odbywały one statkami i trafiały do Gdańska.  Wyobraźmy sobie bogactwo aromatycznych przypraw, egzotycznych towarów i kulinarnych nowinek ze świata, a także dostęp do świeżych ryb słonowodnych. Czym zatem wyróżniała się kuchnia gdańska? Jakie smaki królowały w mieście Heweliusza? Sięgniemy do źródeł i postaramy się odtworzyć potrawy charakterystyczne dla tego regionu.

8 maja | Ziołowy ogród

Podczas warsztatów wybierzemy się na spacer i poszukamy... jedzenia. W maju łąka i ogródki przydomowe zaczynają pachnieć świeżymi ziołami. Dowiemy się, co o tej porze roku możemy wykorzystać w kuchni. Pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, mniszek lekarski, krwawnik, mięta czy szczaw będą podstawą bądź ozdobą jadalną naszych potraw. Znalezione w ogrodzie i na łące skarby zabierzemy do kuchni wilanowskiej, żeby przygotować sezonowy, pachnący ziołami obiad.

5 czerwca | Róża niejeden ma smak

Róża – niekwestionowana królowa wśród kwiatów ozdobnych – uwiodła ludzi także swym zapachem i smakiem. Jadalne są płatki i owoce wszystkich odmian róży. Jest jedną z najstarszych roślin ozdobnych, leczniczych i olejkodajnych. Jej walory kosmetyczne doceniły rzymskie patrycjuszki, robiąc z płatków maseczki pielęgnacyjne do twarzy. Na naszych ziemiach klasztorne receptury z jej użyciem spotkamy od średniowiecza. A w apteczce wilanowskiej jej lecznicza moc ukryta została pod postacią conservy rosarum. W czerwcu skupimy się na wykorzystaniu świeżych płatków róży i innych kwiatów jadalnych, które rozkwitają o tej porze roku.

10 lipca | Wódki, hydrolaty, octy, galaretki – czyli alchemia alembika na usługach kulinarnych

Za pomocą miedzianego alembika i procesu destylacji skradniemy róży jej aromat – samo serce zapachu. Uzyskany w ten sposób hydrolat ma zastosowanie arcywszechstronne: od kosmetycznego, przez lecznicze, aż po kulinarne. Róża jest jedną z najstarszych znanych roślin olejkodajnych. Jeśli wytężymy wzrok, na powierzchni wody różanej dostrzeżemy mgiełkę olejku różanego, jednego z najszlachetniejszych i najdroższego pośród olejków eterycznych. Aromat różany pozyskać możemy także delikatnym octem lub olejem, kolor z kolei da się zamknąć w galaretce. Zapraszamy na różaną przygodę!

18 września | Sekretne życie ziemniaka

Zapraszamy na rodzinne wykopki oraz warsztaty kulinarne, podczas których ugotujemy zebrane w ogrodzie bulwy. Opowiemy o historii tego warzywa – dzisiaj tak bardzo popularnego, choć dopiero od niedawna króluje ono na naszych stołach. Podczas części praktycznej przygotujemy dania inspirowane przepisami z książek z początku XX wieku – forszmak na gorąco oraz leguminę czekoladową z budyniem.

16 października | Jak róża z koriandrem w pączku się spotkały

Czy wyobrażacie sobie rumianego pączka bez różanego zapachu? To on wabi nas swoją słodyczą, której trudno się oprzeć. Na przekór współczesnym recepturom chcemy Was zainspirować, jak inaczej nadać zapach róży drożdżowemu wypiekowi. Posłuży nam do tego przepis z XVII w. na pączki cukrowe. Czyż na samą myśl nie leci Wam ślinka?

Październik to także pora na przetwory z owoców róży, które nadają się na gęsty sos do mięs po staropolsku zwany gąszczem. 

4 grudnia | W magiczny przedświąteczny czas spotkajmy się, by wspólnie odkryć tajemnice wigilijnego stołu!

Czy wiesz, dlaczego przygotowania do bożonarodzeniowej uczty trzeba było rozpocząć latem? Dlaczego na święta pieczemy pierniki i co na wigilijnym stole robiły kasztany? Każdy element uczty świątecznej zawiera w sobie ukryte znaczenie. O świątecznych symbolach (tych znanych i mniej znanych), obyczajach i tradycjach związanych ze stołem opowiemy podczas rodzinnego spotkania w pierwszą niedzielę grudnia. Zajrzymy na świąteczny stół króla Jana III, a także przybliżymy regionalne potrawy świąteczne. Na gości warsztatów oprócz smakowitych i ciekawych opowieści czekać będą kulinarne wyzwania! Wspólnie ugotujemy dwa dania, w których na koniec rozsmakujemy się przy uroczystym, świątecznym stole!


Kontakt
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl 
tel.: 785 905 715

2022-03-02
crocus_sativus.jpg

Szafran – król przypraw

Kiedy do Czehrynia w krwawe lato 1650 przyjechał poseł turecki, by atamanowi Bohdanowi Chmielnickiemu „winszować fortuny nad Lachami”, przywiózł od …

57_wnętrze kucuchni.jpg

Rozmaryn lekarski, czyli nie tylko przyprawa kuchenna

Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej wydanej w 1682 r. w Krakowie, zaliczył rozmaryn, obok majeranu czy też kolendry, …

Jakob Matham, wnętrze kuchni, 1625, fragment.JPG

Korzonki i korzenie, czyli kultura i natura na talerzu

W hierarchii bytów żywieniowych pokarmy roślinne, czyli te związane z żywiołem ziemi znajdowały się na najniższym szczeblu i uważane były …

ilustracja The Fly Catching Macaroni

„Botaniczna gorączka i zamorskie ekonomie”. O publikacjach z historii naturalnej w czasach europejskiej ekspansji kolonialnej

„Tuzin naturalistów i kilku chemików wysłanych na zamorskie terytoria Hiszpanii (…) mieć będzie nieporównywalnie większy użytek dla państwa niźli sto …

Siedemnastowieczne gdańszczanki

O tym, dlaczego w siedemnastowiecznym Gdańsku rozwiodła się pewna źle dobrana para

Na skali stresu opracowanej przez dwóch amerykańskich psychiatrów Thomasa Holmesa i Richarda Rahe’a rozwód jest drugim najważniejszym stresorem w życiu …

Strona tytułowa renesansowego Zielnika Syreniusza

O tym, jak dawni botanicy z Gdańska, panowie Breyne’owie, oceniali prace nieuczciwych przyrodników

W wysłanym 25 września 1714 roku liście do gdańskiego naturalisty Johanna Philippa Breyne’a lekarz przyboczny Augusta II Mocnego Christian Heinrich …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem