PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Karnawałowe przysmaki – warsztaty kulinarne online dla rodzin | 17 stycznia

aktualność

Electrolux_Villa_Kwiecien (1).jpg

Któż nie nagrzeszył w karnawale zjedzeniem pysznych pączków lub kruchych faworków? Zapraszamy na warsztaty o historycznym rodowodzie tych klasycznych łakoci. Ponadto wspólnie stworzymy kulinarno-karnawałową kreację: XVIII-wieczny przepis ubrany we współczesne szaty – śmietanę au caramel!

Kiedy: 17 stycznia, godz. 12.00
Dla kogo: rodziny z dziećmi
Link do zajęć 17 stycznia: bit.ly/KarnawałowePrzysmaki

Naszą inspiracją jest przepis z „Kucharza doskonałego” Wojciecha Wielądki, który w oryginale brzmi:

Śmietana au caramel. Na przystawkę
Wlej w rondel kwartę mleka, półkwaterek śmietany, włóż kawałek cynamonu, dobrą szczubeć koryandru, skórkę z cytryny zielonej, gotuj przez kwadrans, odstaw od ognia; przepuść w tygielku ćwierć funta cukru z półkwartą wody, aż się zrobi brunatny cukier, wystaw, wlej w to śmietanę, przygrzej znowu śmietanę z cukrem, ubij pięć żółtek z szczubcią mąki, wlej śmietany, przepuść przez sito, dogotuj w bani szklannej jako wyżej.

Lista składników

Okładka książki: Kucharz doskonały

A oto lista składników potrzebnych do przygotowania naszej wersji:
300 ml śmietany 36%
300 ml mleka
150 ml wody
5 jajek
300 g melona
2 limonki
100 g cukru brązowego
100 g cukru białego
2 laski cynamonowe
1 doniczka lub pęczek kolendry siewnej
kilka ziaren kolendry
1 jabłko
30 g płatków migdałowych
30 g pistacji łuskanych całych
kilka płatków róży i/lub odrobina kakao

„Kucharza doskonałego” Wojciecha Wielądki w naukowym opracowaniu oraz książkę ze współczesnymi interpretacjami wybranych z niej przepisów możecie kupić w księgarni online muzeum – tutaj.

Zajęcia realizowane są w ramach programu „Ferie po królewsku online w Rezydencjach Królewskich”. Więcej o projekcie – tutaj.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie bierze udział w akcji „Ferie po królewsku online w Rezydencjach Królewskich”.

Organizatorem projektu jest Minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu. Projekt jest zrealizowany w 8 rezydencjach królewskich: Zamku Królewskim w Warszawie, Zamku Królewskim na Wawelu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Łazienki Królewskie, Muzeum Zamkowym w Malborku, Muzeum Okręgowym w Zamku Królewskim w Sandomierzu, Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka, Muzeum Narodowe w Lublinie. Patronat medialny nad wydarzeniem objęły: TVP ABC i Polskie Radio S.A.

zestaw logo Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Rezydencji Królewskich

Podziel się:
Wykop Facebook
2021-01-16
Przed pałacem wilanowskim od strony ogrodu leży śnieg

Wspominamy #FeriePoKrólewsku | obejrzyj filmy z Rezydencji Królewskich (artykuł)

Rezydencje Królewskie zapraszają do korzystania z zasobów online, które powstały z okazji ferii 2021 roku. Organizator projektu „Ferie po królewsku online w Rezydencjach Królewskich”: Minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu. Projekt zrealizowany w 8 rezydencjach królewskich: Zamku Królewskim w Warszawie, Zamku Królewskim na Wawelu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Łazienki Królewskie, Muzeum Zamkowym w Malborku, Muzeum Okręgowym w Zamku Królewskim w Sandomierzu, Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka, Muzeum Narodowe w Lublinie.

Okładka książki: Kucharz doskonały

„Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądki (artykuł)

Opublikowany w 1783 roku „Kucharz doskonały” to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od „Compendium ferculorum”, słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej „Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów”, spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.

silva_Kucharz_okladka_RGB72.jpg

Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki (artykuł)

Książka przygotowana przez Jarosława Dumanowskiego ze współczesnymi interpretacjami przepisów opracowanymi przez Macieja Nowickiego przedstawia historię różnych produktów żywieniowych, opowiada o ich pochodzeniu, kulturowych znaczeniach, ich użyciu i roli – tak na co dzień, jak od święta. Historia ożywa przed nami przy stole w bardzo pouczający i inspirujący sposób.

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem