PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Konferencja Rektorów Uczelni Warszawskich w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Konferencja Rektorów Uczelni Warszawskich w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

We wtorek 22 lutego 2022 r. Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie gościło Konferencję Rektorów Uczelni Warszawskich. Rektorzy stołecznych uczelni wyższych reprezentujący m.in. Warszawski Uniwersytet Medyczny (który był inicjatorem spotkania), Szkołę Główną Handlową, Politechnikę Warszawską, Collegium Civitas, Uczelnię Łazarskiego, Akademię Sztuk Pięknych, Uniwersytet Muzyczny, Akademię Pedagogiki Specjalnej i SWPS, zwiedzili królewską rezydencję w towarzystwie Pawła Jaskanisa, dyrektora Muzeum i prof. Doroty Folgi-Januszewskiej, a później mogli zintegrować się w gościnnych wnętrzach Villi Intraty, gdzie realizowany jest oryginalny muzealny program rekonstrukcji historycznej. Gościom podano potrawy przygotowane według opracowanych w Muzeum receptur kuchni staropolskiej, czerpanych z najstarszych polskich książek kucharskich. Reprezentanci zasłużonych uczelni wyższych mogli przekonać się, w jaki sposób efekty badań naukowych (historycznych, antropologicznych, medycznych) przekształcane są w programy muzealne i działania popularyzujące odkrycia naukowe.

fot. Michał Teperek / Biuro Komunikacji i Promocji WUM


2022-02-25
Monumenta_Compendium_RE_okladka_S.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw

Compendium ferculorum z 1682 r. opisuje kuchnię barokową, pełną kontrastów i rozmachu, ceniącą iluzję i zaskoczenie, ale autor, Stanisław Czerniecki, nie wahał się też sięgać do wzorców z nowej kuchni francuskiej, ceniącej naturalny smak potraw, odrzucającej orientalny egzotyzm i łagodzącej surowe zasady staropolskiego postu. Muzeum Pałacu w Wilanowie wydało tę książkę w 2009 r. jako pierwszy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria pod redakcją prof. Jarosława Dumanowskiego, a teraz oferuje Czytelnikom nowe, poprawione i uzupełnione Compendium ferculorum, które dzięki współpracy badaczy reprezentujących różne dziedziny wiedzy może być odczytane w szerszym kontekście.

Okładka książki: Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

„Zbiór dla kuchmistrza” to prawdziwa summa staropolskiej wiedzy kulinarnej. Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Uściługa na Wołyniu oraz znajdujących się dziś w Polsce Strzyżowa, Włodawy i Różanki.

Okładka książki: Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

Seria wydawnicza „Monumenta Poloniae Culinaria”

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje źródła i opracowania dotyczące staropolskiej kuchni i kultury stołu, we współpracy z dr. hab. Jarosławem Dumanowskim, profesorem w Instytucie Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, założycielem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (Stacja Naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego).

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem