PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Konferencja „The Power of Taste. Europe at the Royal Table”

aktualność

18 Conference The Power of Taste. Europe at the Royal Table, poster.jpg

W dniach 5 i 6 października 2018 r. w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbyła się międzynarodowa konferencja „The Power of Taste. Europe at the Royal Table” | „Potęga smaku. Europa przy królewskim stole”.

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy – o tym mówili badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies oraz praktycy zainteresowani popularyzacją kulturowego znaczenia jedzenia dawniej i dziś.

Organizatorzy
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie

Komitet naukowy
prof. dr hab. Jarosław Dumanowski
prof. dr hab. Andrzej Kuropatnicki
prof. Fabio Parasecoli

Logo Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Logo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu Logo Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie

Konferencja zorganizowana została w ramach „A Place at the Royal Table” – projektu Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich z okazji i pod patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.

Logo Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego Pegaz Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego

Programme

Friday, 5th October, 9.00–18.00
9.00 Registration
9.30 Paweł Jaskanis, Director, Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów — Welcome address
Jarosław Dumanowski, Center for Culinary Heritage, Nicolaus Copernicus University, Toruń, Poland —
Introduction to the Conference
Chair: Andrzej Kuropatnicki
10.00 Massimo Montanari, Bologna University, Italy — At Charlemagne’s Table. Food and power in the Early Middle Ages
10.30 Bruno Laurioux, European Institute for Food History and Cultures, Université François-Rabelais Tours, France — Gastronomic Exchanges? The Banquets given in 1378 for the Emperor’s visit in Paris
11.00 Discussion
11.30 Coffee break
Chair: Fabio Parasecoli
12.00 Marc Meltonville, Historic Royal Palaces, London, UK — Interpreting the Tudor Kitchens of Hampton Court Palace, London. “25 years of cooking for a King”
12.30 Florent Quellier, Université d’Angers, France — The Taste of the Bourbon’s Reign and the Fabrication of the Renowned French Cuisine
13.00 Discussion
13.30 Lunch
Chair: Bruno Laurioux
15.00 Andrzej Kuropatnicki, Pedagogical University of Cracow, Poland — Food at the Table of the Later Stuarts. A Coronation Feast of James II
15.30 Jarosław Dumanowski, Center for Culinary Heritage, Nicolaus Copernicus University, Toruń, Poland — 12 September, 1695 (A Feast on the Anniversary of the Battle of Vienna of 1683)
16.00 Discussion
16.30 Coffee break
17.00 Discussion panel — Royal Food: metaphor, myth and story
Chair: Łukasz Modelski

Saturday, 6th October, 9.00–19.00
Chair: Massimo Montanari
9.30 Gabriel Kurczewski, Center for Culinary Heritage, Nicolaus Copernicus University, Toruń, Poland — Royal and Popular. Hungarian wine in 17th-18th c. Poland
10.00 Galina Kabakova, Université Paris-Sorbonne (Paris IV), France — Diplomats at the Table of Peter the Great
10.30 Discussion
11.00 Coffee break
Chair: Florent Quellier
11.30 Özge Samanci, Özyeğin University, Turkey — Hosting a Feast for Foreign Guests in the Ottoman Palace
12.00 Fabio Parasecoli, Nutrition and Food Studies Department, New York University, USA — The Power of Taste: from royal courts to Instagram
12.30 Discussion
13.00 Lunch
14.00 Visiting the Museum
15.30 Conclusions and closure of conference
16.00 Discussion panel — Reconstruction or Fantasy? Old kitchen today
Chair: Jarosław Dumanowski
18.00 Marine Granier, mezzo-soprano, musical performance

2018-09-06
warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole

Rok 2018 był Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizowało projekt, w ramach którego upowszechnialiśmy wiedzę o kulturze staropolskiej, w …

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Kuchnia na dworze Jana III Sobieskiego

Kuchnia sarmacka z czasów Jana III Sobieskiego nie różniła się wiele od tej z pierwszej połowy XVII stulecia. Dalej więc …

44_serwis do kawy_odiot.jpg

Kuchnia francuska: dziedzictwo historii

Francuska kuchnia to jedno z pierwszych skojarzeń, które przychodzi nam na myśl, gdy mówimy o Francji i Francuzach. Dla nie-Francuzów …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie – „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …

Okładka książki: Kucharz doskonały

Staropolskie książki kucharskie – „Kucharz doskonały” (1783)

Napisany przez Wojciecha Wielądkę i wydany po raz pierwszy w 1783 r. Kucharz doskonały przedstawia kuchnię, którą można określić jako …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem