PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

„Kuchmistrzostwo” – (nie)zapomniana sztuka | warsztaty rekonstrukcji kulinarnej | 30 stycznia

aktualność

Monumenta_Zbior_dla_Kuchmistrza_okladka_królewskie menu.jpg

Tajemnicę wielu potraw stanowią stare, sprawdzone receptury. Zapraszamy na warsztaty, podczas których przyjrzyjmy się najstarszym przepisom kulinarnym, nauczymy się je czytać i wykorzystywać we współczesnej kuchni.

Sięgniemy do „Zbioru dla Kuchmistrza” – tomu wydanego ostatnio przez muzeum. Zawiera on także przepisy z niezwykłego, zaginionego dzieła: „Kuchmistrzostwa” z ok. 1540, które ocalały w innym rękopisie. Wspólnie spróbujemy odczytać i rozszyfrować przepisy pochodzące z XVI i XVII wieku. Dzięki temu zobaczymy, na jak wiele sposobów można interpretować historyczne receptury.

Na początek przepis wybrany przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.


Ptacy, którzy bywają w cebuli przyprawiani, a w cieście tak mają być działani

Cebulę usmaż dobrze, weźmi mąki czystej i wina, śmietany i jajec, i udziałaj ciasto gęste, ugnieć z temi jajcy rozpuszczanemi, a gdy ugnieciesz, oszafrań, a weźmi moździerz, włóż do niego ptaki, a skorzeń. Daj też cebule do nich, a czerwonego wina, migdałów skrajawszy, cukru daj na te ptaki, a zmieszaj, dobrze przyłóż do ognia węglistego, a piecz z nienagła, a gdy będzie dobrze, zdejm precz. A będzie to jako kołacz. Weżmi potym cebuli czystej, uwarzonej w garku, rozwierć potym w panwij ako kaszę, a weźmi wina dobrego, rozpuść tym a przecedź przez chustkę. Potym przystaw, aby to wrzało, a tak skorzeń dobrze wszelkimi korzeniami krom goździków, przysłodź cukrem i polej około tego kołacza, daj to na misę, a może to jeść nadczczo i będzie smakowało.


Poziom skomplikowania przepisu może przytłaczać. Nam to jednak niestraszne! Pod przewodnictwem Macieja Nowickiego przejdziemy interpretacyjny szlak, który doprowadzi nas do uwspółcześnionej wersji tego niezwykle oryginalnego dania. Które oczywiście także wspólnie ugotujemy!

Kiedy: 30 stycznia, godz. 15.00
Gdzie: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Villa Intrata – ul. Stanisława Kostki Potockiego 23, Warszawa
Bilety: zwykły – 130 zł, ulgowy – 100 zł


Kontakt:
Adrian Ordakowski
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl
t: 531 058 880

2022-01-12
Sikorka w karmniku.png

Ferie w Wilanowie | moc zimowych i karnawałowych atrakcji | 29 stycznia – 13 lutego

Ferie w mieście też mogą być fajne! Nie wierzycie? Zapraszamy do Wilanowa, by się przekonać! W roku 2022 przygotowaliśmy dla …

Okładka książki: Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

„Zbiór dla kuchmistrza” to prawdziwa summa staropolskiej wiedzy kulinarnej. Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Uściługa na Wołyniu oraz znajdujących się dziś w Polsce Strzyżowa, Włodawy i Różanki.

44_wnetrze kuchni_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Specyfika kuchmistrzowskiej profesji

Jedzenie w epoce staropolskiej było jednym z najważniejszych aspektów życia. Wiązało się nie tylko z zaspokojeniem głodu, ale sprawianiem sobie …

44_sosjerka.jpg

Porządek potraw w kuchni staropolskiej

Pierwsze polskie książki kucharskie nie były jeszcze systematycznymi poradnikami kulinarnymi i ograniczały się do bardziej lub mniej uporządkowanego opisu krótkich …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem