PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej”| lato – podsumowanie

Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej, lato.jpg

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentuje polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. W czerwcu miała miejsce kolejna – letnia – odsłona projektu, którego finał celebrowaliśmy 7–8 czerwca 2022 r.

Tegoroczna edycja  kontynuuje projekt rozpoczęty w 2021 r., realizowany w ramach dwuletniej dotacji (2022–2023) programu „Kultura Inspirująca”. Łączy historyczną rekonstrukcję kulinarną z wystawą w Pałacu Benrath „Zitrusmanie. Goldene Früchte in fürstlichen Gärten”, dotyczącą dawnej fascynacji cytrusami. Motyw przewodni wystawy stał się główną osią tematyczną letniej edycji projektu.

Wykład i pokazy kulinarne

7 czerwca w gościnnych progach Pałacu Benrath odbyła się prelekcja dr Marty Sikorskiej z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – „Gefüllte Zitronen und Pomeranzen-Brühlein. Eine kulinarische Geschichte der Zitrusfrüchte in polnischen und deutschen Kochbüchern des 17. und 18. Jahrhunderts”. Wykładowi towarzyszył pokaz historycznej rekonstrukcji kulinarnej przygotowany przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu w Wilanowie, wraz z zespołem. Oba wydarzenia spotkały się z entuzjastycznym odbiorem publiczności.

Zespół projektowy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Instytutu Polskiego w Dusseldorfie i Fundacji Pałac i Park Benrath, lato 2022.jpg.JPG

Goście posmakowali historii opartej na recepturach z XVII–XVII wieku. Już same nazwy dań prowadzą nas ku kulinarnej ekstazie! Serwowaliśmy:

  • barszcz cytrynowy z cielęcymi pulpecikami z dodatkiem kiszonej cytryny,
  • łososia w sosie pomarańczowym na najprzyjemniejszej z sałat,
  • pierś perliczki w pistacjach na musie szparagowym z kiszoną cytryną,
  • mus cytrynowy z małą bułeczką.

Pokaz przyciągnął również uwagę mediów oraz środowisk naukowych badających historię kulinariów. Oryginalna forma realizacji spotkała się z dużym zainteresowaniem i aktywnym zaangażowaniem ze strony odbiorców. Po zakończeniu pokazu goście pozostali na pałacowym dziedzińcu, aby podyskutować o prelekcji i pokazie oraz dowiedzieć się więcej o realizowanym przez nasze muzeum programie historycznej rekonstrukcji kulinarnej „Ogród – Kuchnia – Stół”.

Warsztaty

Cztery pory roku, Dusseldorf, lato 2022, Maciej Nowicki.JPG

Drugiego dnia w restauracji Agata’s odbyły się warsztaty dla dwóch grup: młodzieży oraz przedstawicieli mediów i władz miejskich. Pracowaliśmy w profesjonalnej kuchni gwiazdkowej restauracji. Szef Maciej Nowicki rozpoczął warsztaty dla młodzieży z lokalnej szkoły gastronomicznej dyskusją o tożsamości, historii i budowaniu kulturowych więzi. Następnie uczniowie pod okiem mistrza i zespołu kucharzy i edukatorów przygotowali dania inspirowane historycznymi recepturami. W efekcie powstały wspaniałe dania, które stanowiły pomost do zrozumienia historycznych kulinariów oraz ich roli w kształtowaniu kultury. Uczniowie oprócz opracowanych receptur otrzymali również bazę źródeł historycznych tekstów oraz kontakty do osób zajmujących się rekonstrukcją kulinarną w Niemczech.

Dla przedstawicieli mediów oraz władz miejskich aktywna forma uczestnictwa w warsztacie, wspólne gotowanie i praca w kuchni okazały się bardzo intrygujące i satysfakcjonujące. Warsztaty zachęciły do zgłębiania historii poprzez rekonstrukcję kulinarną, a zarazem stanowiły atrakcyjny materiał medialny.

Ogród – Kuchnia – Stół

Projekt wyrósł z wieloletniego programu „Ogród – Kuchnia – Stół”, realizowanego w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Dotyczy on historycznej rekonstrukcji kulinarnej w aspektach praktycznych, naukowych, popularyzatorskich. Dzięki partnerstwu z Fundacją „Pałac i Park Benrath” oraz Instytutem Polskim w Düsseldorfie odkrywaliśmy zależności pomiędzy dawnymi kuchniami polską i niemiecką. Choć dziś nie wydają się one szczególnie podobne, dzięki pracy badawczej poznaliśmy ich wspólny mianownik i wzajemne wpływy.

W 2023 r. czekają nas kolejne odsłony projektu –  wiosna oraz zima. Dopełnimy tym samym „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej”.

Projekt przyczynia się do umacniania sąsiedzkich relacji pomiędzy państwami, kładzie nacisk na promocję dziedzictwa kulinarnego oraz tworzy żyzny grunt do popularyzacji kulinariów wśród szerokiego grona odbiorców.


Zapraszamy do zapoznania się z filmem podsumowującym tę część projektu.



Partnerzy

Fundacja Pałac i Park Benrath – opiekuje się zespołem pałacowym i parkiem Benrath, zbudowanym w latach 1755–73 na przedmieściu Dusseldorfu. Prowadzi działalność muzealną, wystawienniczą, badawczo-naukową i edukacyjną. Pielęgnuje i udostępnia ogrody zabytkowe.

Instytut Polski w Düsseldorfie – istnieje od 1993 roku, jest  jedną z 25 polskich placówek kultury na świecie, powołanych przez polskie MSZ. Aktywnie uczestniczy w życiu kulturalnym miasta, regionu oraz sąsiednich krajów związkowych Niemiec. Realizuje wiele projektów promujących polską kulturę we współpracy z niemieckimi partnerami.

Restauracja Agata’s Düsseldorf – jej właścicielką jest Polka Agata Reul, restauratorka i kuchmistrzyni oraz pasjonatka polskiej kuchni. Restauracja w 2013 roku otrzymała gwiazdkę Michelin. Oferuje menu inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych zakątków świata, wiele składników jej dań pochodzi z Polski, m.in. z ogrodu jej dziadków z Barlinka pod Szczecinem.


Projekt realizowany był dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu „Kultura Inspirująca”.

2022-05-31
Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej, menu, potrawy, fot. Hanne Brandt1.png

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” | jesień – podsumowanie

Przy stole od wieków spotykają się różnorodne tradycje, kultury i nacje. Stół spaja ludzi, łączy odmienności, pozwala na przenikanie znanych …

silva_SmakiTozsamosc_okladka-S.jpg

Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Smak to nie tylko cecha jedzenia, ale także zmysł, poprzez który poznajemy świat. Był i jest zmienny, podlega modzie i jest przedmiotem dyskusji. Marta Sikorska wnosi do niej cenny wkład, przedstawiając dokładną i systematyczną analizę niemieckich książek kucharskich z XVII w.

Błogosławieństwo ojcowskie młodej pary

O uroczystościach i dniach świątecznych w rozmówkach polsko-niemieckich z XVII wieku

W rozmówkach polsko-niemieckich z XVII wieku obok tematów dotyczących codziennych obowiązków, zarówno szkolnych jak i zawodowych, pojawiają się także wypowiedzi …

handlarze_ryb.jpg

Na targowisku. Rozmówki polsko-niemieckie z XVII wieku

Podstawą do prowadzenia ożywionych kontaktów handlowych w mieście była skuteczna komunikacja, zwłaszcza jeśli na targach i jarmarkach spotykała się ludność …

Czerniecki_Compendium_Condimenta do pieczystego_BN.jpg

Auf Polnisch, czyli przepisy na polskie potrawy w niemieckich kalendarzach

W kalendarzu Wolfgang Schindlera wydanego w okolicach Norymbergi w 1671 r. na każdy miesiąc przypadały dwa przepisy kulinarne, każdorazowo na …

mignon_martwa_natura_baner

Polskie przepisy z niemieckich kalendarzy

Wolfgang Schindler, medyk i twórca astronomicznych prognostyków, zasłynął jako autor kulinarnych kalendarzy, które ukazywały się drukiem od 1669 r., w …

czosnek czarny, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

O polskich posiłkach z niemieckiego leksykonu

Informacji o kuchni staropolskiej możemy szukać nie tylko na kartach książek kucharskich czy kalendarzy, ale także w dawnych obcojęzycznych leksykonach …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem