PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
WCAG 2.1 nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Potrzeby domowe i ogrodne | warsztaty kulinarne dla rodzin | 9 sierpnia

aktualność

kulinarne, cebula, czosnek_pixabay.jpg

Zapraszamy na warsztaty kulinarne do pałacowej kuchni, w której wykorzystujemy rośliny
z królewskiego ogrodu. Na każdych zajęciach poznamy historię konkretnych warzyw i owoców, które odegrały niemałą rolę w kuchni XVII i XVIII wieku. Dodatkowo zapoznamy uczestników
z różnymi technikami kulinarnymi.


9 sierpnia | Rozmaryn, majeranek i tymianek są znane wszystkim. A czy używaliście kiedyś w kuchni takich ziół jak józefek lub łakotne ziele? Zajrzymy do ogrodu rekonstrukcyjnego i spróbujemy je odnaleźć. Niektóre z nich wykorzystamy do przyprawienia potraw inspirowanych staropolskimi przepisami.


ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat.

MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23.

GODZINA: 12.00–14.00.

BILETY: 60 zł – bilet zwykły, 40 zł – bilet ulgowy, do kupienia w kasie lub online. Liczba miejsc ograniczona.


_________________________________________________________________________

KONTAKT
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 785 905 715

Anastazja Bierzgalska
e-mail abierzgalska[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 501 360 429

Podziel się:
Wykop Facebook
2020-01-23
Koper_Herbarz polski, to iest o przyrodzeniu zioł y drzew rozmaitych [...] księgi dwoie doctora Marcina Urzędowa, Kraków 1595; Biblioteka Narodowa

Ogrodowy niezbędnik – jakie warzywa i zioła rosły w staropolskich ogrodach (artykuł, Silva Rerum)

W jednym z licznych XVIII-wiecznych poradników dotyczących ogrodnictwa, autorstwa Wacława Sierakowskiego, znajdujemy spis warzyw i ziół, które powinny znaleźć się …

57_wnętrze kucuchni.jpg

Rozmaryn lekarski, czyli nie tylko przyprawa kuchenna (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej wydanej w 1682 r. w Krakowie, zaliczył rozmaryn, obok majeranu czy też kolendry, …

Warzywa i owoce uprawiane niegdyś w królewskich ogrodach. Fot. Julia Dobrzańska.JPG

Przetrwać zimę, czyli o konserwowaniu ogrodowin (artykuł, Silva Rerum)

Kiedy ogród kuchenny wydawał swoje plony, należało przedsięwziąć działania ku zachowaniu na czas zimy warzyw, ziół i owoców. Ważną rolę w …

warsztaty_Kulinarne_7_Marcin_Mastykarz.jpg

Rekonstrukcja kulinarna w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (album zdjęć)

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie brało udział w projekcie „A Place at the Royal Table”, realizowanego przez sieć …

warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_5.jpg

„Miejsce przy królewskim stole” wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego / Nagród Europa Nostra 2019 (artykuł)

Haga, 21 maja 2019 roku – Dziś poznaliśmy zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego / Nagród Europa Nostra 2019, najbardziej prestiżowego europejskiego …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookie. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem