PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Potrzeby ogrodne | warsztaty stacjonarne dla rodzin | 25 września

aktualność

cukinia w ogrodzie pożytkowym, fot. Joanna Pniewska.jpg

Cykl warsztatów kulinarno-ogrodowych wpisuje się w sezonową dostępność poszczególnych warzyw, ziół i owoców. Na zajęciach będziemy odwiedzać nasz ogród pożytkowy i poznawać coraz to nową część jadalną sezonowych ogrodowin. Zachęcimy uczestników do działań kreatywnych, aby poprzez zapach i dotyk świeżych roślin uruchomili wyobraźnię i wrażliwość twórczą.

Opowiemy Wam o bogactwie warzyw i owoców, jakie niesie każda pora roku, oraz o niełatwej roli jarzyny w kuchni historycznej. Odkryjemy zaskakujące roślinne połączenia smakowe w kulinarnych księgach staropolskich i wypróbujemy je w naszej kuchni. Nauczymy się patrzeć na nie okiem znawcy, kupując na targu, i okiem twórcy, wykonując z nich małe dzieła sztuki (jadalnej). Dowiemy się też, jak staropolskie receptury poradziły sobie z bioróżnorodnością ogrodów, sadów i łąk.

Harmonogram spotkań

25 września | Czas bulw i korzeni

Cykl agrarny zaczyna się domykać. To czas, kiedy i ludzie szykują się do zimy, robiąc zapasy. Roślina gromadzi substancje zapasowe w swoich częściach podziemnych, by następnego roku wystrzelić świeżymi pędami. Teraz nadchodzi pora bulw i korzeni; naszymi bohaterami będą burak, pasternak, brukiew, topinambur, cukrowe korzonki. Poznamy ich odżywczą moc i wielość możliwości użycia w kuchni według dawnych receptur. Czy kiszonka w słoju może być małym dziełem sztuki? Witrażem spożywczym? Weźcie udział w warsztatach, a przekonacie się sami!

10 października | Kasztany jadalne

W październiku dojrzewają kasztany jadalne, dlatego nie mogło ich zabraknąć na naszym stole. Na warsztatach przyjrzymy się tym jesiennym owocom, które prawdopodobnie rosły w ogrodach wilanowskich, a w XVII i XVIII wieku w Polsce były bardziej popularne niż obecnie. U Stanisława Czernieckiego znajdziemy je obok mięsa, a z przepisu z „Kucharza doskonałego” przygotujemy z nich zupę.

7 listopada | Cebula i czosnek

Cebula i czosnek to podstawa wielu potraw, również w kuchni staropolskiej. Niestety produkty nie cieszyły się dobrą sławą na stole dworskim. Na warsztatach porozmawiamy, w jaki sposób wartościowano jedzenie, a także o kulinarnych stereotypach, które krążyły po Europie za czasów króla Jana III. W części praktycznej wspólnie przygotujemy dania oparte na przepisach z najstarszych polskich książek kucharskich.


Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
Miejsce: Villa Intrata
Godz. 11.00–13.00
Koszt: 60 zł bilet normalny, 40 zł ulgowy



Można uczestniczyć w wybranych zajęciach lub w całym cyklu – kolejne zajęcia uzupełniają i pogłębiają wiedzę. Organizator zastrzega możliwość zmiany w programie ze względów pogodowych.


KONTAKT 

Martyna Przedpolewska
m: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl, t: 785 905 715


Minione spotkania

29 sierpnia | Dojrzewają dyniowate

Dojrzewające lato rodzi coraz bardziej rumiane owoce: cukinie, melony, pomidory, bakłażany. Dyniowate i psiankowate biorą ogród w swoje posiadanie. Na korbasy przyjdzie jeszcze nam poczekać, ale złote jabłka i gruszki miłosne o tej porze roku będą wiodły prym na naszych stołach. Nie tylko ludzie migrują, rośliny także – tym razem opowiemy Wam o peregrynacjach międzykontynentalnych – i to w obie strony! – naszych ogrodnych bohaterów. Kontemplując różnorodność kształtów i kolorów, jakie daje nam natura, wykonamy też małe jadalne rzeźby stołowe.

25 lipca | Zielone nasiona

Lato już w pełni i wydaje owoce. Pierwsze młode zielone nasiona przychodzą na świat: bób, fasolka szparagowa, groszek cukrowy. Poszukamy ich w naszym ogrodzie kuchennym! Dowiemy się, jakie wartości odżywcze kryją w sobie warzywa strączkowe i czy w dawnej kuchni, tak jak we współczesnej, zastępowały w menu dania mięsne. Skosztujemy smaku umami i odkryjemy, co łączy dietę z humorami. Zastanowimy się, czy jest sens w bioróżnorodności i czy warto kupować żywność na bazarku warzywnym z lokalnymi płodami.

27 czerwca | Pora kwiatów

Gdy roślina wzrasta i zaczyna kwitnąć, cała moc idzie w kwiat, aby wydał owoc. Nadchodzi pora kwiatów-jarzyn. Poznamy jadalne pąki kwiatowe – te oczywiste i nieoczywiste. Odkryjemy tajemnicę jadalnych serc kwiatowych. Opowiemy, dlaczego Karol Linneusz miał kłopoty spowodowane zachwytem nad kwiatami. Dowiemy się też, czym różni się piramida od drabiny… żywieniowej. A sezonowy bukiet warzywny zamienimy na jadalne dzieło sztuki.

30 maja | Młode liście

Wczesną wiosną rośliny wypuszczają pierwsze rozetki liściowe, stopniowo kiełkują kolejne gatunki, młode liście i ich ogonki są wówczas miękkie, soczyste i chrupkie. Naszymi głównymi bohaterami będą szczawie, szpinaki, szparagi, rabarbary i roślinne języki wołowe. Dowiemy się, dlaczego warto jeść zielone części roślin, jaką spełniały rolę na przednówku i jaki jest dzisiejszy sens kupowania ich lokalnie. A czy robiliście kiedyś jadalny… zielnik?

Podziel się:
Wykop Facebook
2021-05-19
Koper_Herbarz polski, to iest o przyrodzeniu zioł y drzew rozmaitych [...] księgi dwoie doctora Marcina Urzędowa, Kraków 1595; Biblioteka Narodowa

Ogrodowy niezbędnik – jakie warzywa i zioła rosły w staropolskich ogrodach (artykuł, Silva Rerum)

W jednym z licznych XVIII-wiecznych poradników dotyczących ogrodnictwa, autorstwa Wacława Sierakowskiego, znajdujemy spis warzyw i ziół, które powinny znaleźć się …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska (artykuł, Silva Rerum)

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

Szymon Syreńsk rzodkiew_warzywo

Renesans warzyw w Europie (artykuł, Silva Rerum)

Jednym ze skutków odkryć geograficznych dokonanych na przełomie XV i XVI w. było pojawienie się w Europie nowych odmian roślin …

cebula_marcin_z_urzędowa.jpg

Ogrody warzywne szlachty wielkopolskiej (artykuł, Silva Rerum)

W XVI-XVIII w. ogrody warzywne zakładane były przez szlachtę na terenie należących do niej folwarków. W latach 1580-1655 w Wielkopolsce …

57_wnętrze kucuchni.jpg

Jak chłopi przechowywali warzywa w XVI-XVIII w. (artykuł, Silva Rerum)

W dawnej Polsce ludność wiejska żywiła się głównie produktami roślinnymi. Jakość i ilość spożywanych pokarmów zależała głównie od pozycji danej …

Paciorecznik, Johann Simon Kerner.jpg

Szlakiem roślin i zwierząt w pałacu i ogrodach (artykuł)

Ruszmy szlakiem roślin i zwierząt – zarówno tych żyjących w ogrodach, jak i dekorujących wilanowski pałac oraz prezentowanych na wystawie. …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem