© Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
   |   31.05.2022

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” | międzynarodowy projekt rekonstrukcji kulinarnej | lato – podsumowanie

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentuje polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. W czerwcu miała miejsce kolejna – letnia – odsłona projektu, którego finał celebrowaliśmy 7–8 czerwca 2022 r.

Tegoroczna edycja  kontynuuje projekt rozpoczęty w 2021 r., realizowany w ramach dwuletniej dotacji (2022–2023) programu „Kultura Inspirująca”. Łączy historyczną rekonstrukcję kulinarną z wystawą w Pałacu Benrath „Zitrusmanie. Goldene Früchte in fürstlichen Gärten”, dotyczącą dawnej fascynacji cytrusami. Motyw przewodni wystawy stał się główną osią tematyczną letniej edycji projektu.

Wykład i pokazy kulinarne

7 czerwca w gościnnych progach Pałacu Benrath odbyła się prelekcja dr Marty Sikorskiej z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – „Gefüllte Zitronen und Pomeranzen-Brühlein. Eine kulinarische Geschichte der Zitrusfrüchte in polnischen und deutschen Kochbüchern des 17. und 18. Jahrhunderts”. Wykładowi towarzyszył pokaz historycznej rekonstrukcji kulinarnej przygotowany przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu w Wilanowie, wraz z zespołem. Oba wydarzenia spotkały się z entuzjastycznym odbiorem publiczności.

Goście posmakowali historii opartej na recepturach z XVII–XVII wieku. Już same nazwy dań prowadzą nas ku kulinarnej ekstazie! Serwowaliśmy:

  • barszcz cytrynowy z cielęcymi pulpecikami z dodatkiem kiszonej cytryny,
  • łososia w sosie pomarańczowym na najprzyjemniejszej z sałat,
  • pierś perliczki w pistacjach na musie szparagowym z kiszoną cytryną,
  • mus cytrynowy z małą bułeczką.

Pokaz przyciągnął również uwagę mediów oraz środowisk naukowych badających historię kulinariów. Oryginalna forma realizacji spotkała się z dużym zainteresowaniem i aktywnym zaangażowaniem ze strony odbiorców. Po zakończeniu pokazu goście pozostali na pałacowym dziedzińcu, aby podyskutować o prelekcji i pokazie oraz dowiedzieć się więcej o realizowanym przez nasze muzeum programie historycznej rekonstrukcji kulinarnej „Ogród – Kuchnia – Stół”.

Warsztaty

Drugiego dnia w restauracji Agata’s odbyły się warsztaty dla dwóch grup: młodzieży oraz przedstawicieli mediów i władz miejskich. Pracowaliśmy w profesjonalnej kuchni gwiazdkowej restauracji. Szef Maciej Nowicki rozpoczął warsztaty dla młodzieży z lokalnej szkoły gastronomicznej dyskusją o tożsamości, historii i budowaniu kulturowych więzi. Następnie uczniowie pod okiem mistrza i zespołu kucharzy i edukatorów przygotowali dania inspirowane historycznymi recepturami. W efekcie powstały wspaniałe dania, które stanowiły pomost do zrozumienia historycznych kulinariów oraz ich roli w kształtowaniu kultury. Uczniowie oprócz opracowanych receptur otrzymali również bazę źródeł historycznych tekstów oraz kontakty do osób zajmujących się rekonstrukcją kulinarną w Niemczech.

Dla przedstawicieli mediów oraz władz miejskich aktywna forma uczestnictwa w warsztacie, wspólne gotowanie i praca w kuchni okazały się bardzo intrygujące i satysfakcjonujące. Warsztaty zachęciły do zgłębiania historii poprzez rekonstrukcję kulinarną, a zarazem stanowiły atrakcyjny materiał medialny.

Ogród – Kuchnia – Stół

Projekt wyrósł z wieloletniego programu „Ogród – Kuchnia – Stół”, realizowanego w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Dotyczy on historycznej rekonstrukcji kulinarnej w aspektach praktycznych, naukowych, popularyzatorskich. Dzięki partnerstwu z Fundacją „Pałac i Park Benrath” oraz Instytutem Polskim w Düsseldorfie odkrywaliśmy zależności pomiędzy dawnymi kuchniami polską i niemiecką. Choć dziś nie wydają się one szczególnie podobne, dzięki pracy badawczej poznaliśmy ich wspólny mianownik i wzajemne wpływy.

W 2023 r. czekają nas kolejne odsłony projektu –  wiosna oraz zima. Dopełnimy tym samym „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej”.

Projekt przyczynia się do umacniania sąsiedzkich relacji pomiędzy państwami, kładzie nacisk na promocję dziedzictwa kulinarnego oraz tworzy żyzny grunt do popularyzacji kulinariów wśród szerokiego grona odbiorców.


Zapraszamy do zapoznania się z filmem podsumowującym tę część projektu.



Partnerzy

Fundacja Pałac i Park Benrath – opiekuje się zespołem pałacowym i parkiem Benrath, zbudowanym w latach 1755–73 na przedmieściu Dusseldorfu. Prowadzi działalność muzealną, wystawienniczą, badawczo-naukową i edukacyjną. Pielęgnuje i udostępnia ogrody zabytkowe.

Instytut Polski w Düsseldorfie – istnieje od 1993 roku, jest  jedną z 25 polskich placówek kultury na świecie, powołanych przez polskie MSZ. Aktywnie uczestniczy w życiu kulturalnym miasta, regionu oraz sąsiednich krajów związkowych Niemiec. Realizuje wiele projektów promujących polską kulturę we współpracy z niemieckimi partnerami.

Restauracja Agata’s Düsseldorf – jej właścicielką jest Polka Agata Reul, restauratorka i kuchmistrzyni oraz pasjonatka polskiej kuchni. Restauracja w 2013 roku otrzymała gwiazdkę Michelin. Oferuje menu inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych zakątków świata, wiele składników jej dań pochodzi z Polski, m.in. z ogrodu jej dziadków z Barlinka pod Szczecinem.


Projekt realizowany był dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu „Kultura Inspirująca”.