© Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
   |   08.03.2023

Kuchnia Paula Tremo – spotkanie autorskie z Jarosławem Dumanowskim | 18 marca

Zapraszamy na spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim historykiem i autorem opracowania „Przepisów Paula Tremo”, najnowszego, dziewiątego już tomu serii „Monumenta Poloniae Culinaria”!

Paul Tremo, kuchmistrz Stanisława Augusta i organizator słynnych obiadów czwartkowych, w swych rękopiśmiennych recepturach opisał kuchnię, która zrywała ze staropolską, barokową i sarmacką tradycją. Ostry smak orientalnych przypraw i skomplikowane fuzje różnych smaków zastąpił doznaniami prostymi, jednolitymi i delikatnymi. Złagodził surowy, katolicki post przez używanie masła i w ogóle nabiału do przyrządzania potraw postnych. Chętnie stosował nowoczesne techniki kulinarne, zapożyczone z kuchni francuskiej, inspirował się francuską modą na polskie potrawy i pasjonował się dziką przyrodą, botaniką i chemią.

O tej wielkiej zmianie w kuchni polskiej opowiemy na przykładzie klarownego barszczu, jarmużu z kasztanami i szczupaka po polsku. Sięgniemy też do tekstu nieznanej dotąd książki Paula Tremo o konserwowaniu żywności.

Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja dania zrekonstruowanego na podstawie receptury Paula Tremo.

TERMIN: 18 marca, godz. 12.00
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Villa Intrata – ul. Stanisława Kostki Potockiego 23, Warszawa
WSTĘP WOLNY


Kontakt:
Adrian Ordakowski
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl
t: 531 058 880