Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego.
Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku
dr hab. Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański
Warszawa 2010, 143 strony, ilustracje graficzne, oprawa twarda, ISBN 978-83-60959-93-0, seria "Silva rerum"
To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które – praktycznie każdy – może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem okazuje się, że bez zbroi, mieczy i tłumu neorycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy. Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka. Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!
Jarosław Krawczyk, red. nacz. Magazynu Historycznego "Mówią wieki"
Kup teraz w e-sklepie