© Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
   |   18.07.2022

Projekt „Smak wielokulturowej Warszawy”

Miasta można zwiedzać, można też ich smakować! Poznawanie miejsca poprzez smak sprawdza się szczególnie dobrze, gdy odkrywamy miasto sprzed wieku – którego w tamtym kształcie już nie ma.

Projekt „Smak wielokulturowej Warszawy” eksploruje krajobraz warszawskiej kuchni międzywojennej – przybliża dziedzictwo kulinarne jako istotną część kultury oraz przedstawia historię miasta w oryginalnej, kulinarno-obyczajowej perspektywie. Warszawa dwudziestolecia międzywojennego to oryginalna mieszanka lokalnej tradycji, różnorodnych kultur, światowych wpływów, elegancji i folkloru. Zróżnicowanie gastronomii warszawskiej w tamtym okresie nadawało jej własny, wręcz unikalny charakter, co czyni ją zjawiskiem kulturowym. Jednocześnie Warszawa jest sztandarowym i reprezentatywnym przykładem dla całej kuchni okresu międzywojnia.

Wyzwania dwudziestolecia

Odzyskanie przez Polskę niepodległości poskutkowało unifikacją niektórych receptur. Wciąż jednak widoczne były wpływy kulturowe: pozostałe po zaborcach, związane z mniejszościami narodowymi czy religijnymi. Po I wojnie światowej następowały też silne przeobrażenia społeczne: przenoszenie się ludności ze wsi do miast, zmiana sposobu prowadzenia gospodarstwa domowego, emancypacja i zmiana roli społecznej kobiet.

Prowadzenie własnej kuchni stawało się nowym wyzwaniem. Z pomocą przychodziły niezwykle popularne książki kucharskie: Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Marii Ochorowicz-Monatowej czy Marii Disslowej. Stanowiły one zarówno zbiory przepisów, jak i praktyczne poradniki gospodarskie. Z dzisiejszej perspektywy są wspaniałymi tekstami kultury – barwnie i szeroko opowiadają o epoce.

Kto nie jadł w domu, stołował się na mieście. A było w czym wybierać! Warszawska gastronomia zachwycała bogactwem i różnorodnością – od bazarów i handelków, aż po wykwintne restauracje. Stanowiła ona pole spotkań i kulturowych interakcji różnych klas społecznych. Jak wypada porównanie w stosunku do współczesności – od streetfoodowych konceptów, aż po gwiazdkowe restauracje oraz kulturowe wpływy różnych nacji, np. Wietnamczyków?

Co się będzie działo?

Na projekt składają się warsztaty kulinarne przygotowane z myślą o różnych grupach odbiorców. Zapraszamy:

  • warszawskie szkoły – ze szczególnym uwzględnieniem szkół gastronomicznych,
  • gości indywidualnych – dorosłych,
  • rodziny z dziećmi.

Każde spotkanie połączy teorię z częścią praktyczną, podczas której będziemy wspólnie interpretować receptury, gotować i oczywiście degustować.

Efektem naszej pracy będzie utworzenie bazy warszawskich przepisów związanych z tożsamością miasta.

Informacje o zapisach: tutaj.