Miasta można zwiedzać, można też ich smakować! Zapraszamy warszawskie szkoły, rodziny i dorosłych do udziału w programie „Smak wielokulturowej Warszawy”. Podczas warsztatów poprzez smak odkrywać będziemy miasto sprzed wieku – którego w tamtym kształcie już nie ma.
Projekt „Smak wielokulturowej Warszawy” eksploruje krajobraz warszawskiej kuchni międzywojennej – przybliża dziedzictwo kulinarne jako istotną część kultury oraz przedstawia historię miasta w oryginalnej, kulinarno-obyczajowej perspektywie. Warszawa dwudziestolecia międzywojennego to oryginalna mieszanka lokalnej tradycji, różnorodnych kultur, światowych wpływów, elegancji i folkloru. Zróżnicowanie gastronomii warszawskiej w tamtym okresie nadawało jej własny, wręcz unikalny charakter, co czyni ją zjawiskiem kulturowym. Jednocześnie Warszawa jest sztandarowym i reprezentatywnym przykładem dla całej kuchni okresu międzywojnia.
Rodziny z dziećmi i goście indywidualni
Zapraszamy za zajęcia rodziny z dziećmi oraz gości indywidualnych:
- warsztaty dla rodzin: 26 października, 23 listopada
- warsztaty dla dorosłych: 12 października, 9 listopada
Godzina: 18.00
Koszt: zajęcia bezpłatne
Rezerwacja: obowiązkowa, na e-mail: aordakowski@muzeum-wilanow.pl
Każde spotkanie połączy teorię z częścią praktyczną, podczas której będziemy wspólnie interpretować receptury, gotować i oczywiście degustować.
Dowiedz się więcej o programie.
Szkoły
Na zajęcia zapraszaliśmy warszawskie szkoły, szczególnie gastronomiczne. Pula miejsc wyczerpała się. Warsztaty prowadzimy do listopada.
Koszt: zajęcia bezpłatne
Kontakt:
Adrian Ordakowski
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl
t: 531 058 880