PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
WCAG 2.1 nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Qchmistrzostwo – warsztaty kulinarne z Maią Sobczak i Maciejem Nowickim | 25 lipca

aktualność

ogród, zioła, pixabay.jpg

Tego letniego popołudnia w naszej królewskiej kuchni będziemy gościć Maię Sobczak, autorkę serwisu Qmamkasze. Wspólnie z naszym szefem kuchni Maciejem Nowickim zajrzą do „Zbioru dla kuchmistrza” – najnowszej książki z serii „Monumenta Poloniae Culinaria”, uważanej za summę staropolskiej wiedzy kulinarnej. 

Razem z nimi przekonamy się, jak wiele wegetariańskich przepisów skrywa ten niezwykły tekst. Ze znajdujących się tam receptur wyłuskamy pomysły na dania, które razem przygotujemy na warsztatach.
Przed wspólnym gotowaniem wybierzemy się do ogrodu pożytkowego, aby zebrać dobra, w które obfituje lato. Z przyniesionych warzyw, owoców i ziół wyczarujemy zaskakujące dania!


Kiedy: 25 lipca, godz. 16–19
Gdzie: Villa Intrata
Bilet: 120 zł (normalny), 90 zł (ulgowy)


Szczegółowe informacje:

m: bilety@muzeum-wilanow.pl
t: 798 290 977 (pon.–pt., godz. 9–16)

Podziel się:
Wykop Facebook
2021-07-13
Okładka książki: Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca (artykuł)

„Zbiór dla kuchmistrza” to prawdziwa summa staropolskiej wiedzy kulinarnej. Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Uściługa na Wołyniu oraz znajdujących się dziś w Polsce Strzyżowa, Włodawy i Różanki.

Sekrety kuchmistrzowskie  okladka min.jpg

Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego (artykuł)

To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które - praktycznie każdy - może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków i posmakować ich życia!

44_wnetrze kuchni_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Specyfika kuchmistrzowskiej profesji (artykuł, Silva Rerum)

Jedzenie w epoce staropolskiej było jednym z najważniejszych aspektów życia. Wiązało się nie tylko z zaspokojeniem głodu, ale sprawianiem sobie …

ziemniak, Pixabay.jpg

Ziemniak nie z tego świata | kartoflisko w wilanowskim ogrodzie pożytkowym (artykuł)

Ziemniak, kartofel, pyra, grula, perka, dawniej jabłko ziemne, a nawet tartufflo z włoskiego – to nic innego jak dostojnie brzmiące …

Koper_Herbarz polski, to iest o przyrodzeniu zioł y drzew rozmaitych [...] księgi dwoie doctora Marcina Urzędowa, Kraków 1595; Biblioteka Narodowa

Ogrodowy niezbędnik – jakie warzywa i zioła rosły w staropolskich ogrodach (artykuł, Silva Rerum)

W jednym z licznych XVIII-wiecznych poradników dotyczących ogrodnictwa, autorstwa Wacława Sierakowskiego, znajdujemy spis warzyw i ziół, które powinny znaleźć się …

Szymon Syreńsk rzodkiew_warzywo

Renesans warzyw w Europie (artykuł, Silva Rerum)

Jednym ze skutków odkryć geograficznych dokonanych na przełomie XV i XVI w. było pojawienie się w Europie nowych odmian roślin …

cebula_marcin_z_urzędowa.jpg

Ogrody warzywne szlachty wielkopolskiej (artykuł, Silva Rerum)

W XVI-XVIII w. ogrody warzywne zakładane były przez szlachtę na terenie należących do niej folwarków. W latach 1580-1655 w Wielkopolsce …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem