PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Smak wielokulturowej Warszawy | nowe lekcje dla szkół

smaki warszawy.png

Miasta można zwiedzać, można też ich smakować! Zapraszamy warszawskie szkoły, rodziny i dorosłych do udziału w programie „Smak wielokulturowej Warszawy”. Podczas warsztatów poprzez smak odkrywać będziemy miasto sprzed wieku – którego w tamtym kształcie już nie ma.

Projekt „Smak wielokulturowej Warszawy” eksploruje krajobraz warszawskiej kuchni międzywojennej – przybliża dziedzictwo kulinarne jako istotną część kultury oraz przedstawia historię miasta w oryginalnej, kulinarno-obyczajowej perspektywie. Warszawa dwudziestolecia międzywojennego to oryginalna mieszanka lokalnej tradycji, różnorodnych kultur, światowych wpływów, elegancji i folkloru. Zróżnicowanie gastronomii warszawskiej w tamtym okresie nadawało jej własny, wręcz unikalny charakter, co czyni ją zjawiskiem kulturowym. Jednocześnie Warszawa jest sztandarowym i reprezentatywnym przykładem dla całej kuchni okresu międzywojnia.

Szkoły 

Zapraszamy na zajęcia warszawskie szkoły, szczególnie gastronomiczne. Warsztaty prowadzimy od września do listopada.

Koszt: zajęcia bezpłatne

Rezerwacja: 

m: bilety@muzeum-wilanow.pl
t: (+48) 798 290 977 (pon.–pt., godz. 9.00–16.00)

Uwaga: pula dostępnych zajęć jest ograniczona.

Rodziny z dziećmi i goście indywidualni

Zajęcia dla rodzin z dziećmi oraz gości indywidualnych odbędą się w październiku i listopadzie. O zapisach poinformujemy wkrótce.


Każde spotkanie połączy teorię z częścią praktyczną, podczas której będziemy wspólnie interpretować receptury, gotować i oczywiście degustować.

Dowiedz się więcej o programie.


Kontakt:
Adrian Ordakowski
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl
t: 531 058 880

2022-08-22
smaki warszawy.png

Projekt „Smak wielokulturowej Warszawy”

Miasta można zwiedzać, można też ich smakować! Poznawanie miejsca poprzez smak sprawdza się szczególnie dobrze, gdy odkrywamy miasto sprzed wieku …

Zd. 5 Kasza z roślinami.jpg

Smaki królewskich ogrodów

Polecamy miniprzewodnik kulinarno-ogrodowy „Smaki królewskich ogrodów”. Napisali go goście uczestniczący w naszym projekcie „Goście gościom”, aby inspirować do poszukiwania nowych …

44_komensky_drzewne owoce.jpg

Staropolskie sposoby na zatrzymanie smaku lata

Tradycyjne metody przetwórstwa stają się coraz bardziej popularne. Cenimy nasze rodzime produkty, chwalimy się dziedzictwem kulinarnym, chętnie odwiedzamy jarmarki z …

maselniczka.jpg

Masło – nośnik smaku, wyznacznik dobrego gustu

W kuchni francuskiej, jak i w całym kręgu śródziemnomorskim do czasów Le Cuisinier François masło stanowiło element kuchni prostej i …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem