PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Sposób na rybę | warsztaty kulinarne | 12 grudnia

aktualność

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

Od lat poszukujecie oryginalnego sposobu na rybę? Oto nadchodzi okazja, aby twórczo i ciekawie zmierzyć się z tematem.

Podczas grudniowych warsztatów o bogactwie ryb słodkowodnych rozmawiać będą nasz gość Bartosz Lisek – gotujący żeglarz, szef kuchni mokotowskiego Lokalu na Rybę, oraz Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu w Wilanowie. Odkryją dla nas na nowo zapomniane ryby słodkowodne występujące na kartach dawnych ksiąg kucharskich, a także przybliżą całkiem współczesne receptury. Na warsztatach skorzystamy z dobrodziejstwa staropolskich przepisów, lecz także wzbogacimy je współczesnymi technikami i kulinarną kreatywnością. Wiedza ta i nowe umiejętności z pewnością przydadzą się podczas nadchodzących świąt, które niezmiennie od wieków stoją rybami. Połknęliście już haczyk?


Kiedy: 12 grudnia, godz. 12.00–15.00
Miejsce: Villa Intrata
Bilety: 120 zł – normalny, 90 zł – ulgowy

 

2021-11-18
44_Łopatka do ryb, łyżka wazowa.jpg

Szczupak po polsku: historia jednego przepisu

Wymieniany w dziesiątkach dawnych europejskich książek kucharskich szczupak po polsku zasługuje na kilka naszych ciepłych słów. W epoce nowożytnej król …

44_komensky_łowienie ryb.jpg

Taaaka ryba!

Osobliwości natury i niezwykłe zjawiska zawsze przyciągały uwagę ludzi. Nie inaczej było i w przypadku Bernarda O’Connora, nadwornego medyka króla …

Jakob Matham, wnętrze kuchni, 1625, fragment2.JPG

Ryby a post

Ryba od zawsze była symbolem Eucharystii. Chrześcijanin w przedstawieniach graficznych ukazywany był w postaci ryby, jako symbolu chrztu, natomiast Chrystus …

44_wnetrze kuchni z trzema kuchcikami_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Szczupak po polsku, czyli co Polacy dali Europie

W pochodzącej z terenu Wielkiego Księstwa Litewskiego rękopiśmiennej książce kucharskiej z lat osiemdziesiątych XVII stulecia umieszczono m. in. przepis na …

44_komensky_łowienie ryb.jpg

O sprawie, sypaniu, wymierzaniu i rybieniu stawów

Równie solidna i sumienna co opisane już w wilanowskim Pasażu wiedzy dzieło Jana Dubrawiusza, a przy tym dostosowana do realiów …

Jakob Matham, wnętrze kuchni, 1625, fragment2.JPG

O naturze rybiej, czyli kulinarne porady Stefana Falimirza

Stefan Falimirz autor pierwszego polskiego zielnika O ziołach i mocy ich, wydanego w Krakowie w 1534 roku, opisał nie tylko …

44_komensky_morskie ryby i ślimaki.jpg

O rybach osobliwych w encyklopedii Benedykta Chmielowskiego

Nowe Ateny, encyklopedia opracowana w XVIII w. przez księdza kanonika Benedykta Chmielowskiego, to skarbnica niecodziennych informacji. Charakterystycznym rysem tego kompendium …

44_komensky_łowienie ryb.jpg

Hodowla ryb na ziemiach polskich w XVI-XVIII wieku

Ryby morskie z pewnością nie były w stanie zaspokoić głodu całej Europy. Im dalej od wybrzeży w stronę Europy Wschodniej, …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem