PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
WCAG 2.1 nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Staropolskie ucztowanie | warsztaty kulinarne i kultury stołu dla rodzin | 14 marca

aktualność

sztucce_fragment_3

W królewskim Wilanowie odbywają się niezwykłe uczty! Podczas rodzinnych warsztatów przygotowują je dzieci i dorośli. Wspólnie nakrywają do stołu i poznają dawne obyczaje związane z ucztowaniem, zespołowo przygotowują staropolskie dania, a na koniec razem biorą udział w królewskiej uczcie!

Na każdym spotkaniu poznamy wybrany element uczty staropolskiej. Następnie, korzystając z przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, przygotujemy dania i desery, które kilkaset lat temu jadali królowie. Na koniec zasiądziemy do pięknie udekorowanego stołu i poczujemy się jak na prawdziwej uczcie! Poznane wcześniej elementy kultury stołu zastosujemy w praktyce. Warsztaty, którym będzie towarzyszyła muzyka barokowa, odbywają się w eleganckiej przestrzeni Villi Intraty.  

Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.

_________________________________________________________________________

HARMONOGRAM 2020

18 stycznia | Uczta jak teatr

Przekonamy się, że dawne uczty były prawdziwymi spektaklami teatralnymi. Będziemy nie tylko gośćmi, ale też wejdziemy w role oratorów i kredencerzy. Tak jak dawni cukiernicy przygotujemy rzeźby cukrowe do dekoracji stołu, a w części kulinarnej przyrządzimy przepiórki zgodnie z recepturą kuchmistrza Stanisława Czernieckiego.

Bilety dostępne od 8 stycznia.

8 lutego | Jak nakryć do królewskiego stołu?

Poznamy historię sztućców i opowiemy o ich różnych rodzajach. Nauczymy się nakrywać do stołu tak, aby wszystko było na właściwym miejscu. Dowiemy się, czym jadali szlachcice i po co była im łyżka w cholewie buta! Zobaczymy też iście królewskie zastawy – srebrną i porcelanową.  Następnie udamy się do kuchni, gdzie przyrządzimy: comber z miodownikiem, polewkę cebulową i biszkopt czekoladowy. Na koniec zasiądziemy do pięknie nakrytego stołu, aby wspólnie wziąć udział w staropolskiej uczcie! 

Bilety dostępne od 27 stycznia.

14 marca | Miejsce przy królewskim stole

Komu podać krzesło, a komu prawą rękę? Kto może zasiąść po prawej stronie króla? Czy stół ma szary koniec i czy w tym miejscu wystarczy jedzenia dla wszystkich? Zapraszamy na warsztaty kulinarne i kultury stołu, podczas których dowiemy się, jak nakryć do królewskiego stołu! W części kulinarnej przygotujemy staropolskie dania – łososia żółto i biankę. 

Bilety dostępne od 2 marca.

4 kwietnia | Przy świątecznym stole, cz. I

Wielkanoc to jedne z najważniejszych świąt w chrześcijańskim kalendarzu. Jakie tradycjne kulinarne się z nimi wiązały? Jakie potrawy i zwyczaje podkreślały niezwykłość tego czasu?

Bilety dostępne od 23 marca.

30 maja | Polska gościnność i światowe maniery

Dlaczego dawniej gości witano chlebem i solą? Komu powiemy „witaj”, a komu „dzień dobry”? Czy zmuszanie do jedzenia może być oznaką gościnności? Dlaczego zostawiano kilka wolnych miejsc przy stole? O staropolskiej gościnności i światowych manierach powiemy Wam wszystko!

Bilety dostępne od 18 maja.

19 września | Co podać jako czwarte danie?

Dowiemy się, jaki był porządek podawania potraw w XVIII wieku. Poznamy różne sposoby nakrywania do stołu – serwis rosyjski i francuski. Dużo czasu przeznaczymy na czwarte danie, czyli… wety! W części kulinarnej przygotujemy wety zgodnie z wytycznymi zawartymi w najstarszych polskich książkach kucharskich. 

Bilety dostępne od 7 września.

10 października | Jak zostać kuchmistrzem?

Nauczymy się interpretować najstarsze polskie przepisy kulinarne. Dowiemy się, co trzeba było zrobić, żeby zostać kuchmistrzem dawniej i jak zostać kucharzem dziś. Poznamy najlepsze światowe szkoły kulinarne i najsławniejszych kucharzy. Wcielimy się w role kucharzy, pasztetników oraz cukierników i zdobędziemy patent mistrzowski!  

Bilety dostępne od 28 września.

7 listopada | Niełatwa rola krajczego

Przypomnimy sobie wszystkie dotychczasowe role przy stole, które pojawiły się na warsztatach od początku cyklu, i poznamy kogoś nowego… Dowiemy się, kim są krajczy, podczaszy i szafarz oraz jakie były ich zadania. Nauczymy się rozpoznawać poszczególne części mięsa i dowiemy się, jak możemy je wykorzystać w kuchni. Gotować będziemy – jak zwykle – sezonowo! 

Bilety dostępne od 26 października.

5 grudnia | Przy świątecznym stole, cz. II

Zanurzmy się w bożonarodzeniowym nastroju, niech wyjątkowy wybór potraw wprowadzi nas w ten niezwykły czas. Opowiemy też, jak dawniej obchodzono Boże Narodzenie, co było szczególnie ważne i jakim tradycjom poświęcano najwięcej uwagi.

Bilety dostępne od 23 listopada.

_________________________________________________________________________

ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat

MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 

GODZINA: 11.00–13.00

BILETY: 60 zł – bilet zwykły, 40 zł – bilet ulgowy, do kupienia w kasie lub online.

Liczba miejsc ograniczona.


_________________________________________________________________________

KONTAKT
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 785 905 715

Podziel się:
Wykop Facebook
2019-02-04
wjazd_sobieskiego_do_wiednia_polona.jpg

Ceremonialna demonstracja zwycięstwa pod Wiedniem – uczta, trofea, gesty (artykuł, Silva Rerum)

Każdy sukces militarny wiązał się z kompleksowym programem ceremonialnej reprezentacji władzy. Zarówno zabiegi dyplomatyczne, jak i wszelkie sposoby uzewnętrznienia potęgi …

Urzednik turecki 2 Costumes Turc. BN.jpg

Uczta na dworze sułtana Mehmeda IV – w kaftanie, na chińskiej porcelanie (artykuł, Silva Rerum)

Przebieg audiencji na dworze osmańskim był ściśle ustalony. Po zwyczajowej ceremonii oddania głębokiego pokłonu przed sułtanem wymieniano pozornie powierzchowne, lecz …

44_uczta_sluzba wniosi jadlo na stol_anonimowy miedzioryt wenecji 1643.jpg

Obsługa uczty staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium ferculorum, napisał w jej wstępie, iż w przygotowaniach do wystawnego bankietu, to …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Uczta w Soplicowie. „Kucharz doskonały” czy „Compendium ferculorum”? (artykuł, Silva Rerum)

W „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz, wspominając z nostalgią odchodzący w przeszłość barwny świat szlacheckich wartości i zwyczajów, poświęcił też nieco uwagi staropolskiej kuchni. Perypetie uczestników ostatniego zajazdu na Litwie zakończyła ostatnia uczta staropolska przygotowana pod kierunkiem Wojskiego według przepisów zaczerpniętych przez niego ze starodawnej książki kucharskiej. Uczta wyreżyserowana przez Wojskiego, chciałoby się powiedzieć: ostatniego kuchmistrza Rzeczypospolitej, była odpowiedzią na życzenie generała Dąbrowskiego, który „oświadczył z wieczora,/ że chce mieć obiad polski”.

55_uczta wydana przez jana.jpg

Uczta w Jaworowie (artykuł, Silva Rerum)

Jaworów, miasteczko leżące 48 km na północny zachód od Lwowa, należało do szczególnie ulubionych rezydencji Jana III Sobieskiego. Znajdował się …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookie. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem