PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
WCAG 2.1 nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Staropolskie ucztowanie | warsztaty savoir-vivre’u online | 21 czerwca

aktualność

warsztaty_savoir_vivre_Pixabay.jpg

Zapraszamy na wirtualne warsztaty z kultury stołu, na których poznamy dawne obyczaje związane z ucztowaniem oraz zasady obowiązujące dzisiaj. Zajęcia są kontynuacją cyklu, który odbywał się w Villi Intracie. Na każdym spotkaniu poznajemy wybrany element uczty staropolskiej. Tym razem opowiemy o staropolskiej gościnności i światowych manierach!

Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.



Dlaczego dawniej gości witano chlebem i solą? Komu powiemy „witaj”, a komu „dzień dobry”? Czy zmuszanie do jedzenia może być oznaką gościnności? Dlaczego zostawiano kilka wolnych miejsc przy stole? W czerwcu opowiemy Wam o staropolskiej gościnności i światowych manierach.


  • Po zakupie biletu wyślemy link, pod którym odbędą się warsztaty.
  • W zajęciach będzie można wziąć udział za pośrednictwem dowolnego urządzenia z dostępem do internetu.
  • Warsztaty poprowadzi na żywo Anastazja Bierzgalska.

ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat,
MIEJSCE: online za pomocą aplikacji Microsoft Teams (nie trzeba mieć zainstalowanej aplikacji)
BILETY: 10 zł od rodziny.
TERMIN: 21 czerwca, godz. 14.00–15.00


KONTAKT

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 509 300 242

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl 
tel.: 785 905 715

Prosimy o zapoznanie się z regulaminem zajęć online:

Podziel się:
Wykop Facebook
2020-05-25
Jakob Matham, wnętrze kuchni, 1625, fragment.JPG

Korzonki i korzenie, czyli kultura i natura na talerzu (artykuł, Silva Rerum)

W hierarchii bytów żywieniowych pokarmy roślinne, czyli te związane z żywiołem ziemi znajdowały się na najniższym szczeblu i uważane były …

Wino_okladka_RGB_S.JPG

Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce (artykuł)

Dorota Dias-Lewandowska w swej książce o historii wina proponuje nam zupełnie inne spojrzenie niż tradycyjne ujęcia historii gospodarczej. Wino jest w niej przedstawione jako część francuskiej kuchni i francuskiej kultury, symbol dobrego smaku i środek społecznego wyróżnienia. W prezentowanej książce uwidoczniona została ogromna kulturowa rola trunku z winogron.

rycerz_A.Oleszczynski_1837-38_BN.jpg

Śmierć rycerska w kulturze sarmackiej (artykuł, Silva Rerum)

Szlachta Rzeczypospolitej, choć już w XVI w. przekształciła się w stan ziemiański, zawsze określała się mianem stanu rycerskiego. Ideały rycerskie …

57_półmisek.jpg

Kultura jedzenia na przestrzeni wieków (artykuł, Silva Rerum)

Spożywanie posiłków w kameralnym gronie najbliższych osób lub w większym towarzystwie było i jest najpowszechniejszą formą rozrywki, sposobem obchodzenia uroczystości …

44_portret rodziny wiśniowieckich.jpg

Sarmatyzm a kultura europejska (artykuł, Silva Rerum)

Pojęcie „Sarmaci” lub „sarmacki” pojawiają się w dziejopisarstwie polskim co najmniej od połowy XV wieku. Wedle relacji kronikarzy niektórzy z …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookie. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem