PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Szaleństwa w kuchni, czyli potrawy staropolskiego karnawału | warsztaty kulinarne dla rodzin | 30 stycznia

aktualność

półkolonie, dzieci, kulinarne.jpg

Zapraszamy na rodzinne warsztaty kulinarne, podczas których opowiemy o staropolskim karnawale.

Praktyki wielkopostne poprzedzone były ucztami, na których w nadmiarze spożywano zakazane w poście produkty. Choć pora roku nie sprzyjała, na stołach odbywało się święto obfitości. Zastanowimy się, jakie potrawy mogły się pojawić na szlacheckich stołach w XVII wieku. Przygotujemy dwie z nich, inspirując się przepisami z najstarszych książek kucharskich. Na koniec zasiądziemy wspólnie do uczty.

Dla kogo: rodziny z dziećmi (od 7 r.ż.)
Kiedy: 30 stycznia 2022 r., godz. 11.00
Gdzie: Villa Intrata
Bilety: normalny 80 zł, ulgowy 50 zł

2022-01-12
44_carpioni_bachanalia.jpg

O staropolskich zwyczajach karnawałowych

Zwyczaje związane z mięsopustem kształtowały się w ścisłym związku z kalendarzem liturgicznym, począwszy od przyjęcia przez Kościół czterdziestodniowego postu przed …

57_wil.1682-martwa natura bułka nóż kubek.jpg

Staropolski post

Fryzyjczyk Ulryk Werdum, który przebywał w Polsce w latach 1670-1672, opisał przygodę księcia Bogusława Radziwiłła, którego omal nie zabito na …

Dama i kawaler erotycznie_akwaforta z BN_XVIIIw.jpg

W karnawale

W XVIII wieku w Warszawie upowszechnił się sprowadzony z Włoch zwyczaj urządzania redut karnawałowych. Początkowo urządzano je dwa razy w …

Jakob Matham, wnętrze kuchni, 1625, fragment2.JPG

(Nie) postne jadło

Mimo wielu rygorystycznych nakazów warunkujących przestrzeganie zasad kościelnych, post stał się kulinarną okazją do odmiany, związaną tradycyjnie z przygotowaniem smakowitych …

śledzie.jpg

Wielki Post i wielkopostne zwyczaje staropolskie

Myśląc o wielkopostnych zwyczajach staropolskich, warto pamiętać, że Wielki Post wypada zawsze w okresie przedwiośnia, na przednówku, kiedy to stopniowo …

44_komensky_ryby rzezcne i jezierne.jpg

Czy to jeszcze post?

W dawnej Polsce majątek zasobny i dostatni określano krótko: „Ryby, grzyby, mąka i łąka”. Od najdawniejszych czasów ryby stanowiły w …

44_komensky_kuchnia.jpg

Posty obowiązkowe

Ksiądz Adam Krasicki we wstępie do artykułu Posty w dawnej Polsce stwierdził, iż przepisy postne należały zawsze do tych zagadnień …

35_sztuka-luttichuys1682.jpg

Postne wyjątki od reguły

W średniowieczu oraz epoce nowożytnej Kościół katolicki zalecał ścisłe przestrzeganie około 200 dni postnych. Oprócz nich, gorliwy katolik decydował się …

Dzbanek do czekolady z pokrywką, Niemcy, Miśnia, ok. 1750-1760; dar firmy Robyg SA dla Muzeum Pałacu w Wilanowie.jpg

Czy czekolada łamie post?

Fama o pobudzających własnościach czekolady spowodowała ogromne zainteresowanie wśród Europejczyków. Konkwistador Hernan Cortez zachwalał ją u króla Hiszpanii Karola I: …

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Potrawy postne w kuchni staropolskiej

Ze względu na surowość w przestrzeganiu postów i ogromną liczbę dni postnych w roku w staropolskiej kuchni potrawy postne odgrywały …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem