„Tradycje kulinarne Polski” | premiera książki, spotkanie autorskie | 6 grudnia
aktualność
Książka „Tradycje kulinarne Polski” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek prezentuje zwyczaje kulinarne Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność, od kuchni sarmackiej po regionalną. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książkę wzbogacają anegdoty, legendy, opowieści oraz odniesienia do literatury i sztuki. Uzupełnienie stanowi rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów na dania z różnych części Polski.
Zapraszamy na premierę książki, podczas której autorka opowie o znaczeniu dyplomacji kulinarnej oraz o potencjale kuchni Polski. Wieczór uświetni degustacja dań inspirowanych kuchnią dawną, wypieków Piekarni Cukierni Grzybki, kawy z palarni LaCava oraz okowit z Podola Wielkiego.
Książka wydana jest w postaci drukowanej oraz bezpłatnego e-booka, którego po premierze 6 grudnia będzie można pobrać ze strony Fundacji Bunkatura.
dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród, w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.
Kiedy: 6 grudnia 2023 r., godz. 19.00.
Gdzie: Sala Biała Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Wstęp: wolny, obowiązuje rejestracja pod adresem aordakowski@muzeum-wilanow.pl
Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Piekarnia Cukiernia Grzybki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce.
Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia Kulinarne.
Polecane

Antoine Moreau – agent dyplomatyczny i artystyczny Jana III Sobieskiego
Na dwór Jana III Sobieskiego nieustannie docierały doniesienia królewskich agentów dyplomatycznych z miast całej Europy, przynosząc najnowsze nowiny dworskie, oficjalne …

Turek w niewoli, czyli jak zostać cukiernikiem i dyplomatą w trudnych okolicznościach
Gdziekolwiek nie sięgniemy w kresowe dzieje dawnej Rzeczypospolitej, natykamy się na tłumy ludności gonione w męczeństwie jasyru. Można domniemywać, że …

Prezenty wspomagające zabiegi dyplomatyczne u sułtana tureckiego
W swoim dziele „Theatrum ceremoniale” niemiecki historyk i prawnik Johann Christian Lünig (1662–1740) opisał ceremoniał obowiązujący na dworze sułtana tureckiego. …

Dyplomacja francuska wobec Rzeczypospolitej od misji François de Callièresa w roku 1674 do rozbiorów
Za panowania Króla Słońce dyplomacja francuska postrzegała Polskę jako element tzw. bariery wschodniej, obejmującej także Szwecję i Turcję, a wymierzonej …