PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Jan w kuchni bez resztek | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 28 listopada

aktualność

Wnętrze kuchni

Królewski stół zawsze kojarzył się z nadmierną obfitością. Czy zatem przepych i zbytek skutkowały marnowaniem ogromnej ilości pozostałego po ucztach jedzenia? Jagna Niedzielska – propagatorka nurtu zero waste i kreatorka smaków wraz z Maciejem Nowickim – szefem kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wezmą na warsztat historyczne receptury i pokażą, jak wykorzystać w kuchni niemal wszystko. Okaże się, że taka postawa to nie tylko współczesny trend, ale również coś głęboko zakorzenionego w historii kulinarnej. Przekonaj się, że niemarnowanie żywności to iście królewska cecha!

KIEDY: 28 listopada, godz. 15–18
GDZIE: Villa Intrata
BILETY: normalny – 120 zł, ulgowy – 90 zł

Minione

10 października | Dawne metody pozyskiwania żywności

Spotkanie z Jarosławem Pająkowskim, dyrektorem Zespołu Parków Krajobrazowych, pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu w Grucznie. Nasz Gość opowiadał o starych odmianach drzew owocowych, ich pozyskiwaniu oraz konserwacji. Wątkiem pobocznym była narracja o już nieco zapomnianym zawodzie rybaka.

W czasie prelekcji uczestnicy  mieli okazję spróbować owoców dawnych odmian jabłoni. Spotkanie zakończyliśmy tradycyjnie warsztatem kulinarnym, podczas którego skarby z sadu w Chrystkowie wykorzystaliśmy do przygotowania wyjątkowych dań.


KONTAKT
Adrian Ordakowski
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl
t: 531 058 880

Podziel się:
Wykop Facebook
2020-07-17
44_kosztelka.jpg

Kosztele, ulubione jabłka królowej Marysieńki (artykuł, Silva Rerum)

W starych rękopisach znalezionych na poddaszu pałacu w Wilanowie znajdujemy wzmiankę o tym, jak król Jan III nadał nazwę jednej …

S6.JPG

Jabłko (artykuł, Silva Rerum)

Trzymając z ręku jabłko, nie ma się wątpliwości, z jakim owocem ma się do czynienia. Można je dość łatwo rozpoznać …

44_ogród wilanowski jana iii.jpg

Owocowy koncept barokowego ogrodnika (artykuł, Silva Rerum)

XVIII-wieczni gospodarze chętnie zapisywali w swych notatkach najróżniejsze porady. Dotyczyły one zarówno spraw związanych z medycyną, uprawą roli, hodowlą zwierząt, …

44_uczta_sluzba wniosi jadlo na stol_anonimowy miedzioryt wenecji 1643.jpg

Obsługa uczty staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium ferculorum, napisał w jej wstępie, iż w przygotowaniach do wystawnego bankietu, to …

44_ogórek cucumis sativus.jpg

Ogród fruktyfikujący króla Jana i królowej Marysieńki (artykuł, Silva Rerum)

Po obu stronach dziedzińca pałacowego utworzony został kwaterowy ogród owocowo-warzywny, tak zwany „ogród fruktyfikujący”. Były to symetrycznie skomponowane ogrody z …

Tatra_mountains_view_from_glodowka.JPG

Ogród człowieka poczciwego (artykuł, Silva Rerum)

Mogilany leżą na południe od Krakowa, na progu północnych pasm Pogórza Beskidzkiego. Pierwotnie były własnością książęcą, w początkach XIII w. …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem