Róża niejeden ma smak | warsztaty rodzinne | 5 czerwca
aktualność
Róża – niekwestionowana królowa wśród kwiatów ozdobnych – uwiodła ludzi także swym zapachem i smakiem. Opiewana przez poetów i pieśniarzy jako symbol miłości, piękna i… bezczasowości.
Jadalne są płatki i owoce wszystkich odmian róży. Jest jedną z najstarszych roślin ozdobnych, leczniczych i olejkodajnych. Jej walory kosmetyczne doceniły rzymskie patrycjuszki, robiąc z płatków maseczki pielęgnacyjne do twarzy. Na naszych ziemiach klasztorne receptury z jej użyciem spotkamy od średniowiecza. A w apteczce wilanowskiej jej lecznicza moc ukryta została pod postacią conservy rosarum. W czerwcu skupimy się na wykorzystaniu świeżych płatków róży i innych kwiatów jadalnych, które rozkwitają o tej porze roku.
Dla kogo: rodziny z dziećmi (od 7 r.ż.)
Kiedy: 5 czerwca 2022 r., godz. 11.00
Gdzie: Villa Intrata
Bilety: 50 zł – ulgowy, 80 zł – normalny
Kontakt
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 785 905 715
Kolejne spotkania
10 lipca | Przepalanie kwiecia różanego wedle zwyczaju
18 września | Sekretne życie ziemniaka
16 października | Jak róża z koriandrem w pączku się spotkały
13 listopada | Co ma figa do oleju?
5 grudnia | Przy świątecznym stole
Minione spotkania
20 lutego | Szaleństwa w kuchni, czyli potrawy staropolskiego karnawału
Karnawał to szczególny okres w staropolskim kalendarzu – czas zabaw i uczt. Szaleństwo karnawału wiązało się z następującym tuż po nim Wielkim Postem – praktyki wielkopostne poprzedzone były ucztami, na których w nadmiarze spożywano zakazane w poście produkty. Choć pora roku temu nie sprzyjała, na stołach odbywało się święto obfitości. Przyjrzymy się, jakie potrawy mogły pojawić się na szlacheckich stołach w XVII wieku. Przygotujemy dwie potrawy, inspirując się przepisami z najstarszych książek kucharskich. Na koniec zasiądziemy wspólnie do uczty.
20 marca | Kuchnia postna po staropolsku
Post to zakazy i ograniczenia – zarówno dawniej, jak i dziś. Gdy uświadomimy sobie, że w XVII wieku dni postnych było sto kilkadziesiąt w roku, nie będzie dziwić, że kuchnia postna stała się wówczas odrębną gałęzią, wręcz sztuką gotowania.
Podczas warsztatów przywołamy staropolskie dania postne przygotowane według dawnych przepisów kulinarnych. Pokażemy, do jakiego poziomu kreatywności dochodzili barokowi kucharze podczas postu!
24 kwietnia | Wyprawa po przyprawy
Podczas warsztatów opowiemy o produktach, które sprowadzane były w XVII wieku z dalekich krajów, m.in. przyprawach korzennych. Najczęściej podróż tę odbywały one statkami i trafiały do Gdańska. Wyobraźmy sobie bogactwo aromatycznych przypraw, egzotycznych towarów i kulinarnych nowinek ze świata, a także dostęp do świeżych ryb słonowodnych. Czym zatem wyróżniała się kuchnia gdańska? Jakie smaki królowały w mieście Heweliusza? Sięgniemy do źródeł i postaramy się odtworzyć potrawy charakterystyczne dla tego regionu.
8 maja| Ziołowy ogród
Podczas warsztatów wybierzemy się na spacer i poszukamy... jedzenia. W maju łąka i ogródki przydomowe zaczynają pachnieć świeżymi ziołami. Dowiemy się, co o tej porze roku możemy wykorzystać w kuchni. Pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, mniszek lekarski, krwawnik, mięta czy szczaw będą podstawą bądź ozdobą jadalną naszych potraw. Znalezione w ogrodzie i na łące skarby zabierzemy do kuchni wilanowskiej, żeby przygotować sezonowy, pachnący ziołami obiad.
Polecane

Szafran – król przypraw
Kiedy do Czehrynia w krwawe lato 1650 przyjechał poseł turecki, by atamanowi Bohdanowi Chmielnickiemu „winszować fortuny nad Lachami”, przywiózł od …

Rozmaryn lekarski, czyli nie tylko przyprawa kuchenna
Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej wydanej w 1682 r. w Krakowie, zaliczył rozmaryn, obok majeranu czy też kolendry, …

Korzonki i korzenie, czyli kultura i natura na talerzu
W hierarchii bytów żywieniowych pokarmy roślinne, czyli te związane z żywiołem ziemi znajdowały się na najniższym szczeblu i uważane były …

„Botaniczna gorączka i zamorskie ekonomie”. O publikacjach z historii naturalnej w czasach europejskiej ekspansji kolonialnej
„Tuzin naturalistów i kilku chemików wysłanych na zamorskie terytoria Hiszpanii (…) mieć będzie nieporównywalnie większy użytek dla państwa niźli sto …

O tym, dlaczego w siedemnastowiecznym Gdańsku rozwiodła się pewna źle dobrana para
Na skali stresu opracowanej przez dwóch amerykańskich psychiatrów Thomasa Holmesa i Richarda Rahe’a rozwód jest drugim najważniejszym stresorem w życiu …

O tym, jak dawni botanicy z Gdańska, panowie Breyne’owie, oceniali prace nieuczciwych przyrodników
W wysłanym 25 września 1714 roku liście do gdańskiego naturalisty Johanna Philippa Breyne’a lekarz przyboczny Augusta II Mocnego Christian Heinrich …