PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
WCAG 2.1 nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Warsztaty towarzyszące wystawie „Rośliny i zwierzęta…” | przyroda, historia, sztuka i kulinaria | 15 czerwca

aktualność

Targ owocowy. Richard Earlom wg Fransa Snydersa.jpg

Wybierzmy się w arcyciekawą podróż po różnorodnych sposobach prowadzenia dokumentacji przyrodniczej, odkryjmy świat zielników, efektownych technik graficznych i fotografii. Poznajmy zagrożony skarb naszych czasów – różnorodność biologiczną.

Podczas spotkań wspólnie odkryjemy botaniczne osobliwości wilanowskiego ogrodu pożytkowego, poznamy historię relacji roślin, zwierząt i ludzi, jak również weźmiemy udział w warsztatach kulinarnych.

Harmonogram

Zwierzęta i człowiek | warsztaty kulinarne

RiZ, Karp - Johann Gottlieb Schmidt wg Johanna F.A. Krügera.jpg

Przyjrzymy się drodze, którą wspólnie przebyli ludzie i zwierzęta. Sprzężeni od kilkunastu tysięcy lat, nieustannie wzajemnie się zmieniali, a relacja ta coraz silniej kształtuje otaczający nas świat. Zastanowimy się, w jaki sposób człowiek wpływał na czynniki genetyczne, które pozwoliłyby w końcu zapomnieć o głodzie. Czy jesteśmy u kresu tej przygody – trwającej od oswojenia kozy aż do momentu, kiedy woły na pastwiskach słuchają Chopina? Opowieść zakończymy wspólnym gotowaniem. Spotkanie poprowadzi szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Maciej Nowicki.

Dla kogo: dorośli
Kiedy: 15 czerwca, godz. 18.00
Gdzie: Villa Intrata
Bilety: zwykły – 120 zł, ulgowy – 90 zł, KUP BILET

Botaniczne osobliwości | wizyta w ogrodzie pożytkowym

ogród pożytkowy.jpeg

Rośliny jadalne, które znajdujemy w naszej rodzimej florze, nie budzą takich emocji jak te, które możemy podziwiać w dalekich krajach. I tak też było dawniej. Zamorskie, egzotyczne, a przez to drogie i niedostępne dla większości ludzi owoce i warzywa stanowiły wyróżnik społeczny, manifestację zamożności, aspiracji i ciekawości świata. Rozpalały wyobraźnię i budziły chęć posiadania, urzekały nieznanym wcześniej smakiem.

Podczas spaceru po wilanowskich ogrodach odkryjemy osobliwości botaniczne – nie eksponaty muzealne, ale żywe rośliny, które z czasem stały się naszym codziennym pokarmem. Wspólnie odczarujemy jabłka ziemne czy gruszki miłosne, które mimo uchylenia rąbka tajemnicy nie stracą nic ze swojej smakowitości.

Dla kogo: rodziny z dziećmi od 7 lat
Kiedy: 19 czerwca, godz. 15–17
LINK: http://bit.ly/BotaniczneOsobliwości

Różnorodność biologiczna. Zagrożony skarb naszych czasów | warsztaty przyrodnicze

Przedstawimy znaczenie różnorodności biologicznej oraz zagrożenia związane z jej utratą. Ukazany zostanie system klasyfikacji organizmów żywych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na przełomowe dokonania Karola Linneusza.

Dla kogo: rodziny z dziećmi od 8 lat
Kiedy: 19 czerwca, 11 lipca, godz. 11–13
Miejsce zbiórki: przy kasie muzeum
Bilety: 15 zł, KUP BILET: 19 czerwca, 11 lipca

Katalog przyrody | warsztaty przyrodniczo-artystyczne

Przy pierwszych ogrodach botanicznych powstawały niemal muzealne katalogi, często bogato i spektakularnie ilustrowane. W ogrodach barokowych piękne, kwitnące rośliny zbierano i traktowano nieraz na równi z dziełami sztuki: naturalia i artificialia były względem siebie komplementarne. Podczas warsztatów przygotujemy inspirowane dawnymi katalogami karty wybranych gatunków roślin.

Dla kogo: rodziny z dziećmi od 8 lat
Kiedy: 20 czerwca, 17 lipca, godz. 11–13

Precyzja w sztuce graficznej | warsztaty artystyczne

Macierzanka, J.F. Krethlow wg G.W. Woelkera.jpg

Podczas spotkania zaprezentujemy techniki graficzne wykorzystywane przy tworzeniu grafik przyrodniczych. Uczestnicy spotkania dowiedzą się, czym jest grafika i jakie miejsce zajmuje w historii sztuki, czym jest druk wklęsły, wypukły i płaski, na czym polega technika drzeworytu, miedziorytu, litografii, akwatinty. Opowiemy także, skąd pochodzi prezentowany zbiór grafik, jaki jest kontekst historyczny powstawania atlasów przyrodniczych w XVIII w., jak również kim był Karol Linneusz i jakie zasługi wniósł do nauk przyrodniczych.

Dla kogo: dorośli
Kiedy: 26 czerwca, 8 sierpnia, godz. 11–13
Gdzie: Oficyna Kuchenna/parter
Bilety: 15 zł

Przyroda (foto)graficzna | warsztaty przyrodnicze

Warsztaty fotograficzne, fot. E. Behrens.jpg

Podczas spotkania zwrócimy uwagę na istotę wizualnej dokumentacji przyrodniczej. Przedstawimy historię dokumentacji graficznej na podstawie dzieł pokazywanych na wystawie oraz ukażemy olbrzymie znaczenie najdrobniejszych szczegółów przy identyfikacji organizmów. Spotkanie ma na celu także zwiększenie wiedzy na temat fotografii, w tym fotografowania natury – poruszymy ważną kwestię etyki fotografowania przyrody. 

Dla kogo: rodziny z dziećmi od 8 lat
Kiedy: 3 lipca, 1 sierpnia, godz. 11–13
Miejsce zbiórki: przy kasie muzeum
Bilety: 15 zł, KUP BILET: 3 lipca, 1 sierpnia

Warsztaty z druku słonecznego – cyjanotypia | warsztaty przyrodniczo-artystyczne

Co pierwsze książki fotograficzne mają wspólnego z zielnikami? Podczas warsztatów poznamy historię jednej ze szlachetnych technik fotograficznych – cyjanotypii. Pokażemy jej wpływ na rozwój biologii i sztuki oraz przekonamy się, jak korzystanie z niej wygląda w praktyce.

Dla kogo: młodzież i dorośli
Kiedy: 10 i 25 lipca, godz. 11–13

W świecie zielników | warsztaty przyrodnicze

Zielniki w gablocie.Fot. A. Indyk.jpg

Kolekcjonerstwo przyrodnicze szczyci się długą historią, a jej fascynującym aspektem są zielniki. Omówimy dawne i współczesne powody wykonywania zielników, zaprezentujemy praktyczne zasady przygotowywania naukowych materiałów botanicznych oraz różnorodne formy zielników jako świadectwa powiązań pomiędzy historią, kulturą i światem przyrody. Przybliżymy także warsztat pracy osoby wykonującej zielnik.

Dla kogo: dorośli, młodzież
Kiedy: 18 lipca, godz. 11–13
Gdzie: Oficyna Kuchenna/parter
Bilety: 15 zł

Kuchnia staropolska egzotycznie | warsztaty kulinarne

kulinarne.jpg

Zapraszamy na warsztaty kulinarne z rozbudowanym wstępem dotyczącym szeroko rozumianej egzotyki w kuchni staropolskiej. Poruszymy tematy związane z zastosowaniem produktów pochodzących ze strefy śródziemnomorskiej, Azji i Ameryki. Uczestnicy wykonają ćwiczenia dotyczące zwierząt i roślin o egzotycznym rodowodzie wykorzystywanych w XVII-wiecznych kulinariach. W drugiej części spotkania ugotujemy zrekonstruowane dania historyczne inspirowane produktami, które możemy obejrzeć na wystawie „Rośliny i zwierzęta”. Na koniec odbędzie się degustacja przygotowanych dań opatrzona opowieścią o produktach egzotycznych w źródłach historycznych i odczytaniem oryginalnych przepisów.

Dla kogo: rodziny z dziećmi od 7 lat
Kiedy: 24 lipca, godz. 11–13
LINK: http://bit.ly/KuchniaStaropolskaEgzotycznie

Fenomen pszczoły | opowieść o roli Apis mellifera w życiu człowieka na przestrzeni wieków | wizyta w pasiece

pszczoly_fot_Kamil_Baj.jpg

Podczas spaceru odwiedzimy pasiekę Ule Króla, aby zobaczyć z bliska pszczelą rodzinę. Dowiemy się, jaką rolę owady te odgrywały w tradycji, wierzeniach i historii. Postaramy się zrozumieć, czym jest duch ula i dlaczego od wieków tak fascynował artystów, poetów i badaczy. Przyjrzymy się zagrożeniom, które czyhały na pszczoły dawniej i z jakimi borykają się obecnie.

Dla kogo: rodziny z dziećmi od 8 lat
Kiedy: 31 lipca, godz. 11–13
LINK: http://bit.ly/FenomenPszczoły

Uwaga: obowiązuje strój z długimi rękawami i nogawkami oraz kryte buty!


Minione spotkania

Rośliny i człowiek | warsztaty kulinarne

Porozmawiamy o wdzięcznej relacji ludzi z roślinami, początkach rolnictwa i o tym, jaką drogę przebyły półdzikie zboża i korzenie z terenów Żyznego Półksiężyca do bezkresnych monokultur. Zastanowimy się, w jakich okolicznościach i z jakim skutkiem powstawały nowe odmiany owoców i warzyw, co ma wspólnego brukselka z sałatą i czy wszystkie te zmiany prawdziwie dobrze służą człowiekowi. Spotkanie poprowadzi szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Maciej Nowicki

Kiedy: 8 czerwca

(Nie)zapomniani odkrywcy natury | opowieści o przyrodnikach

O niezwykłych przyrodnikach, wnikliwych obserwatorach, odkrywcach i popularyzatorach wiedzy opowie Ewelina Jarnutowska – edukatorka, opowiadaczka, związana m.in. z grupą Karawana Opowieści. Zaprezentujemy trzy autorskie historie: Alexander von Humboldt (Nie)zapomniany odkrywca natury, Maria Sibylla MerianKobieta na końcu świata, Eleazar AlbinHistoria naturalna
w kolorze
.

Kiedy: 12 czerwca

Konfekty, octy, ulepki – o konserwacji kwiatów jadalnych | warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy poznają kwiaty jadalne wykorzystywane w kuchni staropolskiej oraz dawne metody ich konserwacji. Uczestnicy wykonają serię kwiatowych przetworów, inspirowanych źródłami historycznymi, m.in.: konserwy (płatki ucierane w cukrze oraz kwiaty w cukrze) i konfekty (smażone w cukrze kwiaty). Uczestnicy poznają również technikę wyrabiania wód i octów kwiatowych oraz marynowania kwiatów w occie. Spotkaniu będzie towarzyszył pokaz kulinarny robienia domowych lodów i ich degustacja z samodzielnie wykonanymi dodatkami. Wykorzystywane podczas warsztatu kwiaty znajdziemy wśród grafik prezentowanych na wystawie „Rośliny i zwierzęta”.

Kiedy: 12 czerwca


Informacje

m: bilety@muzeum-wilanow.pl

t: 798 290 977 lub 22 544 28 50 (pon.–pt., godz. 9–16)

Podziel się:
Wykop Facebook
2021-05-19
Joseph Mulder wg Marii Sibylli Merian, kwitnąca gałąź granatu właściwego z motylami Morpho Menelaus z rodziny rusałkowatych oraz gąsienica i poczwarka ćmy Eumorpha fasciatus

Wystawa „Rośliny i zwierzęta…” | program edukacyjny (artykuł)

Wystawa Rośliny i zwierzęta. Atlasy historii naturalnej w epoce Linneusza daje możliwość odkrywania zarówno kunsztu artystycznego prezentowanych grafik, jak i …

Port. Adrien Manglard, 1 poł. XVIII wieku..jpg

Botaniczna odyseja – podróż do świata roślin egzotycznych | rodzinna gra terenowa | PREMIERA! (artykuł)

Z okazji Dnia Dziecka zapraszamy do udziału w nowej grze terenowej w ogrodach wilanowskich. Zaplanujcie rodzinny spacer po ogrodach i …

P.F. Legrand wg Pierre’a-Josepha Redoutégo, magnolia purpurowa

Zadania dla botanika: 6. Poznaj zależności (artykuł z wewnątrzną nawigacja)

Świat roślin pełen jest tajemnic. Wybierzcie się na wystawę Rośliny i zwierzęta. Atlasy historii naturalnej w epoce Linneusza lub do …

baner-RiZ-www-pasaz.jpg

Człowiek i przyroda – historia trudnej przyjaźni (, Silva Rerum)

Badanie zjawisk przyrody, natury roślin i zwierząt rozkwitło w okresie nowożytnym i wywołało refleksję nad rolą człowieka we wszechświecie. Wciąż traktowano rośliny utylitarnie, jako pożywienie i remedium na choroby, jednak podziw wynikający z poznania natury rzeczy rozbudził też pasje kolekcjonerskie o wielkiej i trwałej mocy. Republika badaczy i kolekcjonerów roślin przekroczyła wszelkie granice i tak jest do dziś.

RiZ, jeżyna.jpg

Wystawa „Rośliny i zwierzęta…” | dostępność (artykuł)

Od maja do sierpnia w wilanowskim muzeum prezentujemy wystawę „Rośliny i zwierzęta. Atlasy historii naturalnej w epoce Linneusza”. Stanowi ona …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem