Ziemniak nie z tego świata | kartoflisko w wilanowskim ogrodzie pożytkowym
Ziemniak, kartofel, pyra, grula, perka, dawniej jabłko ziemne, a nawet tartufflo z włoskiego – to nic innego jak dostojnie brzmiące solanum tuberusum, podstawa pożywienia w naszej kuchni, szczególnie w odsłonach regionalnych. W XVII w. roślina ta była jeszcze ciekawostką botaniczną, pieczołowicie odzwierciedloną przez samego Basiliusa Beslera w formie ilustracji botanicznej ok. 1616 r.! Z oporami wchodziła do menu europejskich konsumentów. W 1771 r. francuskie Ministerstwo Zdrowia po przeprowadzeniu oficjalnych badań uznało, że ziemniak stanowi pożywienie zdrowe i wartościowe. I tu jego kariera nabiera rozpędu. Zanim doczekał się własnych potraw, to już w XVIII-wiecznych staropolskich przepisach kulinarnych występował w recepturach na makaron z ziemniaków, kaszę z kartofli, a nawet na sposób robienia sera z kartoflów. W połowie XIX wieku we Francji wymyślono frytki w formie półkolistej, a niedługo potem w USA wynaleziono chipsy.
Anegdota głosi, jakoby król Jan III przysłał worek sadzeniaków spod Wiednia, które hodowano w Wilanowie dla urody kwiatów, no bo jeszcze nie dla chrupkości placków ziemniaczanych. Nawiązując do tej historii, od kilku już lat na poletku przy ogrodzie pożytkowym za Komisarią urządzamy kartoflisko. Dzięki uprzejmości Banku Genów IHAR w Boninie co roku możemy uprawiać odmiany historyczne, a dzięki współpracy z Europlantem Polska mamy ciekawy wybór kreacji współczesnych.
W tym roku dzięki pomocy pracowników naszego muzeum w ramach ogrodowego wolontariatu zasadziliśmy łącznie 15 odmian. Na wrzesień przewidujemy wspólne wykopki. Na naszych grządkach w tym roku pojawiły się m.in. dwie odmiany z II poł. XIX wieku:
- Odmiana ziemniaka Early Rose – wyhodowana w 1861 r. w Stanach Zjednoczonych przez hodowcę Alberta Breziego. Jest to odmiana średnio wczesna, jadalna, nadaje się do przygotowywania licznych potraw.
- Odmiana ziemniaka Marius – pochodząca z 1893 r. Wyhodował ją polski hodowca Henryk Dołkowski. Jest wczesną odmianą jadalną, ze średnią zawartością skrobi, o typie kulinarnym ogólnoużytkowym, mączystym, który nadaje się zarówno do gotowania, jak i smażenia.
Placówka badawcza w Boninie została powołana w 1966 r. do prowadzenia badań poświęconych wyłącznie ziemniakowi. Posiada jedyny w Polsce i jeden z największych w Europie Bank Genów Ziemniaka in vitro. W banku utrzymywanych jest około 1600 zdrowych genotypów ziemniaka pochodzących z całego świata, które stanowią bazę odmianową dla hodowców i innych instytutów naukowych oraz uczelni wyższych.
Z kolei Europlant Polska to innowacyjna, działająca na skalę międzynarodową firma handlowa w sektorze ziemniaków sadzeniaków. Jako koncern zajmuje się komercjalizacją sadzeniaków odmian powiązanych z nimi hodowli. Jego historia sięga 1890 r., obecnie działa w ponad 70 krajach na całym świecie.
Wśród ośmiu odmian przekazanych z Europlantu na szczególną uwagę zasługują Bellarosa i Vineta, które w 2015 r. w Eurazjatyckim Dniu Ziemniaka na Białorusi uznane zostały za najpiękniejsze wizualnie odmiany ziemniaków.
W roku ubiegłym zbiory ziemniaczane zostały wykorzystane podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych w Villi Intracie. W tym roku rozszerzyliśmy uprawy, chcemy zatem powtórzyć to wydarzenie oraz stworzyć naszym wolontariuszom możliwości domowych potyczek kulinarnych z kartoflem w roli głównej!
Partnerzy:
Polecane
Bioróżnorodność ziemniaka
Zanim ziemniak stał się podstawą naszej kuchni, był osobliwością ogrodową. Uprawiano go jako roślinę ozdobną, a nie jadalną. Nieforemne bulwy …
Królewski ogród
Twórcą koncepcji barokowego ogrodu w letniej rezydencji królewskiej w Wilanowie był prawdopodobnie sam Jan III Sobieski. Wiemy, że jako młody …
Ogrodowy niezbędnik – jakie warzywa i zioła rosły w staropolskich ogrodach
W jednym z licznych XVIII-wiecznych poradników dotyczących ogrodnictwa, autorstwa Wacława Sierakowskiego, znajdujemy spis warzyw i ziół, które powinny znaleźć się …
Renesans warzyw w Europie
Jednym ze skutków odkryć geograficznych dokonanych na przełomie XV i XVI w. było pojawienie się w Europie nowych odmian roślin …
Gotuj z królem – zapis warsztatów z Maciejem Nowickim
Podczas cyklu warsztatów kulinarnych online prowadzonych na żywo przez rekonstruktora historycznego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie …
Ogrody warzywne szlachty wielkopolskiej
W XVI-XVIII w. ogrody warzywne zakładane były przez szlachtę na terenie należących do niej folwarków. W latach 1580-1655 w Wielkopolsce …
Jak chłopi przechowywali warzywa w XVI–XVIII w.
W dawnej Polsce ludność wiejska żywiła się głównie produktami roślinnymi. Jakość i ilość spożywanych pokarmów zależała głównie od pozycji danej …
Ziemniaczane trofeum?
Wielkie zamiłowanie Jana III Sobieskiego do ogrodów sprawiło, że Wilanów stał się ważnym ośrodkiem introdukcji nowych roślin uprawnych. Zapewne dlatego …
Kulinarne stereotypy w XVII wieku
Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …
Ogród wilanowski Jana III
Zespół pałacowo-ogrodowy w Wilanowie króla Jana III, uformowany w latach 1677–1694 według francuskiego typu założenia rezydencjonalnego entre cour et jardin, …
Ogród człowieka poczciwego
Mogilany leżą na południe od Krakowa, na progu północnych pasm Pogórza Beskidzkiego. Pierwotnie były własnością książęcą, w początkach XIII w. …