UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Smaki Wisły, Cztery Pory Roku | prospołeczny projekt muzeum

Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy historyczne receptury ze współczesnymi trendami kulinarnymi, a nowe technologie z historią miejsca.


Smaki_Wisły_Michał_Falkiewicz_6.jpg

W ramach programu Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie udostępniło część ogrodu, którą uczestnicy obsadzili wybranymi sadzonkami roślin. Z nich właśnie korzystają podczas warsztatów projektowych. Program przewiduje osiem spotkań, z których odbyło się już pięć. Na każde spotkanie zaplanowano: wykłady merytoryczne (prowadzone przez pracowników Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz zaproszonych do projektu specjalistów) oraz warsztaty kulinarne (prowadzone przez wilanowskiego szefa kuchni Macieja Nowickiego przy wsparciu Norberta Sokołowskiego). Koordynacją tematyczną i komunikacyjną projektu zajmują się: Julita Strzałkowska, Anna Kosterna-Kaczmarek i Piotr Zwierzchowski. 


RELACJE z dotychczasowych spotkań 

Smaki_Wisły_Michał_Falkiewicz_8.jpg

24 marca 

Zaczęliśmy od spaceru po ogrodzie pt. „Wilanowskie założenia ogrodowe w kontekście uwarunkowań geograficznych. W starorzeczu Wisły”, gdzie pracownicy muzeum zapoznali uczestników projektu z historią miejsca. Następnie odbył się przegląd ogrodu pod planowane uprawy. Po wyprawie ogrodowej zjedliśmy zupę przyrządzoną według zrekonstruowanego przepisu staropolskiego. 

21 kwietnia

To było spotkanie z Mennonitami! Najpierw wysłuchaliśmy wykładu pt. „Mennonici – życie w zgodzie z naturą i biegiem rzeki”, a następnie odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne „Mennonici – kuchnia do odkrycia”, które poprowadził szef kuchni Muzeum Pałacu w Wilanowie Maciej Nowicki.    

12 maja

Pierwszy raz wspólnie pracowaliśmy w ogrodzie, który stał się ogrodem blogerskim. Posadziliśmy warzywa, które dostarczył partner projektu, firma Primavega. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne „Ryby, raki i szparagi”, które poprowadził szef kuchni Muzeum Pałacu w Wilanowie Maciej Nowicki.     

Smaki_Wisły_Michał_Falkiewicz_4.jpg

21 czerwca

To spotkanie poświęciliśmy ziemniakom, ich historii, typom i znaczeniu w kuchni. Po części teoretycznej nastąpiła część praktyczna – stały punkt naszych comiesięcznych spotkań, czyli wspólna praca w ogrodzie. Sadzonki wzeszły, a wraz z nimi urosły chwasty, więc mieliśmy sporo pracy w naszej wspólnej przestrzeni. Zebrawszy nowalijki, udaliśmy się do kuchni na warsztaty kulinarne „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy? Kuchnia przednówkowa”. 

Smaki_Wsły_Anna_Dobrowolańska.jpg

8 września

Wrześniowe spotkanie odbyło się głównie w wilanowskiej pasiece Ule Króla, w której wcieliliśmy się w role pszczelarzy. Najpierw wzięliśmy udział w wykładzie i warsztatach „Cud miód – miodobranie”, a następnie odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystaliśmy przepisy z wydanej przez Muzeum Pałacu w Wilanowie książki „Tatarskie ziele w cukrze”. 


PARTNER PROJEKTU


drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
Villa_Intrata_kulinarne_kuchnia_Kama_Trojak.jpg

Staropolska kolacja na cztery ręce | pokaz historycznej rekonstrukcji kulinarnej | 14 października (aktualność)

Zapraszamy na nietuzinkowe wydarzenie kulinarne przygotowane z myślą o wymagających koneserach zdarzeń wykwintnych i wyśmienitych. Staropolska kolacja na cztery ręce! Dania inspirowane kuchnią historyczną i regionalną przyrządzą wilanowski mistrz kuchni Maciej Nowicki oraz ceniony warszawski restaurator Aleksander Baron. TERMIN: 14 października, godz. 19.00. KOSZT: 200 zł

Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

warsztaty_kulinarne_baner.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne (artykuł)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej skierowane do dzieci i dorosłych, również osób z niepełnosprawnościami wzroku i słuchu. Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały

Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia (artykuł, Silva Rerum)

Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Compendium ferculorum czyli zebranie potraw (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …