nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

Polski Grand Tour w XVIII i początkach XIX w. jest zbiorem tekstów ukazujących bogactwo inspiracji i wpływów jakie wywarły te szczególne podróże na naszą kulturę. Czytelnik tomu znajdzie się - obok podróżnego - w centrum drogi, na szlaku, który prowadzi przez Wielką Europę kultury, edukacji, duchowych potrzeb, przyjemności, biznesu i pobytów w kurortach. Polska osiemnastowieczna Wielka Podróż została przez Autorów książki udokumentowana jako uczestnictwo i rzeczywiste współtworzenie kultury europejskiej.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.

Staropolskie warsztaty kulinarne dla szkół

warsztaty_Kulinarne_7_Marcin_Mastykarz.jpg

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią staropolską, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli.


Pod okiem profesjonalnego kucharza młodzi adepci sztuki kulinarnej samodzielnie przyrządzą potrawy według XVII-wiecznych przepisów. Do ich przygotowania użyją starannie dobranych, niekiedy już powszechnie zapomnianych składników. Będzie to dla nich doskonała okazja do zapoznania się z tradycją, obyczajami i nigdzie indziej niespotykanymi produktami kulinarnymi. Idealnym finałem będzie wspólna uczta, podczas której uczestnicy zajęć rozsmakują się w kuchni historycznej. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!


ODBIORCY: uczniowie szkoły podstawowej, gimnazjum i szkół średnich (również o profilu gastronomicznym)
LICZBA OSÓB
: maks. 20 osób w grupie
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. S.K. Potockiego 23
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00
KOSZT: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby


REZERWACJA:

KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl


REGULAMIN

Uwaga! Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o informację przed warsztatami.


PATRONAT MEDIALNY

TVP ABC logo Dziecko w Warszawie logo

      

PARTNER WARSZTATÓW


Podziel się:
Wykop Facebook
Czerniecki_Compendium_O kuchmistrzu_1682_BN.jpg

Czy kucharz to lekarz? O związkach między kuchnią i medycyną (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, opisując obowiązki, które spoczywają na kuchmistrzu, pisał, że powinien być on sprawnym organizatorem bankietów, a także dobrym zarządcą. …

czosnek PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Czosnek w kuchni staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

W czasach średniowiecza uważano, że przyprawy korzenne pochodzą z rajskiego ogrodu. Odległe, nieco tajemnicze miejsce pochodzenia działało niezwykle silnie na …

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki (artykuł)

Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Staropolska jajecznica, czyli kuchnia dla początkujących (artykuł, Silva Rerum)

W staropolskich książkach kucharskich, obok wymyślnych, barokowych przepisów na dania, które miały przede wszystkim olśnić i zaskoczyć biesiadników, znajdujemy też …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska (artykuł, Silva Rerum)

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!