UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy


Warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

 

W staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Na warsztatach dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy? Poznamy również dawne zwyczaje świąteczne i dowiemy się, dlaczego były one tak ważne. Następnie przyrządzimy dawne świąteczne potrawy, a później rozpoczniemy świąteczną ucztę.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 25 marca19 kwietnia, 18 listopada14 grudnia

Przy królewskim stole | kulinarne i savoir-vivre (7–19 lat)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżmy kuchnię króla Jana III. Dowiemy się, jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich najbardziej upodobał sobie nasz władca. Usłyszycie, jak przygotowywano uczty oraz jakie panowały zasady savoir-vivre’u przy stole w XVII wieku. Wspólnie stworzymy królewskie dania według zachowanych przepisów, na koniec nakryjemy do stołu i zasiądziemy do wspólnej uczty.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca14 grudnia

Smaki Warszawy | kulinarne (7–19 lat)

Podczas warsztatów kulinarnych posmakujemy niepodległości lat 20. i 30. XX wieku. Kuchnia polska po 1918 roku to bogata mieszanka różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca–14 grudnia

Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów podczas jedzenia absolutnie nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy do Wilanowa na warsztaty o kulturze stołu!

TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

_________________________________________________________________________

Bilety:

t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)

m: bilety@muzeum-wilanow.pl

_________________________________________________________________________

INFORMACJE DODATKOWE

Oferta obowiązuje w roku 2019.

ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT
: 400 zł od całej grupy + 15 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.

REGULAMIN

_________________________________________________________________________

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  


Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości

Niepodległa_________________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

     

 


drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook

Jak rezerwować/kupować bilety grupowe? (artykuł)

Za pośrednictwem modułu można w łatwy i szybki sposób zarezerwować lub kupić bilety na zwiedzanie grupowe z własnym przewodnikiem, na …

Czerniecki_Compendium_O kuchmistrzu_1682_BN.jpg

Czy kucharz to lekarz? O związkach między kuchnią i medycyną (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, opisując obowiązki, które spoczywają na kuchmistrzu, pisał, że powinien być on sprawnym organizatorem bankietów, a także dobrym zarządcą. …

czosnek PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Czosnek w kuchni staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

W czasach średniowiecza uważano, że przyprawy korzenne pochodzą z rajskiego ogrodu. Odległe, nieco tajemnicze miejsce pochodzenia działało niezwykle silnie na …

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki (artykuł)

Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Staropolska jajecznica, czyli kuchnia dla początkujących (artykuł, Silva Rerum)

W staropolskich książkach kucharskich, obok wymyślnych, barokowych przepisów na dania, które miały przede wszystkim olśnić i zaskoczyć biesiadników, znajdujemy też …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska (artykuł, Silva Rerum)

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

„Compendium ferculorum albo zebranie potraw” (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!