PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
WCAG 2.1 nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Staropolskie ucztowanie | warsztaty savoir-vivre’u online | 5 grudnia

aktualność

warsztaty_savoir_vivre_Pixabay.jpg

Uczty stanowiły jeden z ważniejszych elementów obyczajowości szlacheckiej w dawnej Polsce. Scenariusze uczt planowano w najdrobniejszych szczegółach: dania zaskakiwały wyglądem, smakiem i pomysłowością, miejsca wyznaczano według ścisłych reguł.  Organizacja uczty była nie lada wyzwaniem. Gospodarze chcieli gości nie tylko ugościć, ale też sprawić, aby czas spędzony w ich domach był niezapomniany, wyjątkowy. Czy dzisiaj przywiązujemy równie dużą wagę do szczegółów planowanych uroczystości, do zasad kultury stołu?

Zapraszamy na wirtualne warsztaty, na których poznamy dawne obyczaje związane z ucztowaniem oraz zasady obowiązujące dzisiaj. Na każdym spotkaniu poznamy wybrany aspekt uczty staropolskiej oraz zastanowimy się, które elementy polskiej tradycji ucztowania przetrwały, a które ewoluowały czy wręcz zanikły.


7 listopada | Miejsce przy królewskim stole

LINK: http://bit.ly/MiejscePrzyKrólewskimStole1

Komu podać krzesło, a komu prawą rękę? Kto może zasiąść po prawej stronie króla? Czy stół ma szary koniec i czy w tym miejscu wystarczy jedzenia dla wszystkich? Opowiemy o zawiłych zasadach precedencji oraz o historycznych serwisach.

14 listopada | Polska gościnność, światowe maniery

LINK: http://bit.ly/PolskaGościnnośćŚwiatoweManiery1

Dlaczego dawniej gości witano chlebem i solą? Komu powiemy „witaj”, a komu „dzień dobry”? Czy zmuszanie do jedzenia może być oznaką gościnności? Dlaczego zostawiano kilka wolnych miejsc przy stole? Popatrzymy na polską gościnność oczami obcokrajowców i zestawimy ją z zasadami panującymi np. u króla Ludwika XIV.

21 listopada | Jak zostać kuchmistrzem?

LINK: http://bit.ly/JakZostaćKuchmistrzem1

Co trzeba było zrobić, żeby dawniej zostać kuchmistrzem i jak dziś zostać kucharzem? Opowiemy o najlepszych światowych szkołach kulinarnych i najsławniejszych kucharzach. Zajrzymy do najstarszej polskiej książki kucharskiej i spróbujemy wspólnie zinterpretować wybrane przepisy kulinarne.

28 listopada | Niełatwa rola krajczego

LINK: http://bit.ly/NiełatwaRolaKrajczego1

Do organizacji uczty angażowano wiele osób, m.in. szafarza, podczaszego, kredencerza. Każdy miał ściśle wyznaczone zadania. Jedną z ważniejszych funkcji piastował krajczy. Za co był odpowiedzialny i czy zajmował się wszystkimi gośćmi? Nauczymy się również rozpoznawać poszczególne części mięsa i dowiemy się, jak możemy je wykorzystać w kuchni.

5 grudnia | Uczta jak teatr

LINK: http://bit.ly/UcztaJakTeatr1

Dawne uczty były prawdziwymi spektaklami teatralnymi. Oprawa wizualna, atrakcje, dania zagadki, muzyka – wszystkie te zabiegi miały zachwycać gości. Jakie zadanie do wykonania miał orator i jaką funkcję spełniał kredens? Czemu niektórzy goście nie próbowali potraw, a nawet nie siedzieli przy stole?

12 grudnia | Jak nakryć do królewskiego stołu?

LINK: http://bit.ly/JakNakryćDoKrólewskiegoStołu1

Jak wyglądała zastawa w czasach króla Jana III? Czy wszyscy mieli komplet sztućców i co to był kadenat? Opowiemy historię sztućców i zastanowimy się, jak dzisiaj prawidłowo przygotować stół na przyjęcie oraz jak rozprawić się z „trudnymi” potrawami.

19 grudnia | Przy świątecznym stole

LINK: http://bit.ly/PrzyŚwiątecznymStole1

Święta są czasem szczególnym, magicznym. Każdy element uczty świątecznej zawiera w sobie symboliczne treści. Opowiemy o obyczajach i tradycjach związanych ze stołem, jakie panowały w XVII wieku. Zajrzymy na świąteczny stół króla Jana III, a także przybliżymy regionalne potrawy świąteczne.


WSTĘP: wolny, rezerwacja nie jest wymagana.

TERMIN: soboty, godz. 12:00, około 60 min.

ODBIORCY: zajęcia skierowane są do rodzin z dziećmi od 7. roku życia.

MIEJSCE: platforma MS Teams; linki do spotkań podane są przy tematach warsztatów.

Do udziału w spotkaniach konieczne jest łącze internetowe oraz komputer lub smartfon.


Realizacja działań online w ramach programu „Kultura Dostępna”.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.

Kultura Dostępna logo


KONTAKT

Martyna Przedpolewska

m: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl

t: 785 905 715


Prosimy o zapoznanie się z regulaminem organizacji zajęć online oraz instrukcją logowania:

Podziel się:
Wykop Facebook
2020-11-02
42_serwis stołowy dwa.jpg

Goście zasiedli do stołu… (artykuł, Silva Rerum)

Osobliwą kwestią przy planowaniu każdego bankietu jest organizacja przestrzeni biesiadowania, szczególnie zaś rozplanowanie zajmowanych miejsc przy stole. Nie jest to …

44_uczta_sluzba_wniosi_jadlo_na_stol_anonimowy_miedzioryt_wenecji_1643.jpg

O ceremoniale stołu (artykuł, Silva Rerum)

Ceremonialna inscenizacja władzy królewskiej w okresie baroku obejmowała wszelkie sfery życia koronowanych głów Europy. Nie tylko na tronie, lecz również …

44_uczta_sluzba wniosi jadlo na stol_anonimowy miedzioryt wenecji 1643.jpg

Obsługa uczty staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium ferculorum, napisał w jej wstępie, iż w przygotowaniach do wystawnego bankietu, to …

55_uczta wydana przez jana.jpg

O ucztach polskich według Henryka Wolfa z Zurychu (artykuł, Silva Rerum)

Uczta była jednym z ważniejszych elementów obyczajowości szlacheckiej w dawnej Polsce. Ich wystawność, obfitość potraw, przepych stołu, liczebność uczestników zauważali …

55_uczta wydana przez jana.jpg

Uczta w Jaworowie (artykuł, Sobiesciana)

6 lipca 1684, Letnia rezydencja w Jaworowie, Jaworów, Ukraina
W Jaworowie, gdzie istniał niewielki pałacyk Sobieskich, odbyła się uczta z udziałem …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Uczta w Soplicowie. „Kucharz doskonały” czy „Compendium ferculorum”? (artykuł, Silva Rerum)

W „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz, wspominając z nostalgią odchodzący w przeszłość barwny świat szlacheckich wartości i zwyczajów, poświęcił też nieco uwagi staropolskiej kuchni. Perypetie uczestników ostatniego zajazdu na Litwie zakończyła ostatnia uczta staropolska przygotowana pod kierunkiem Wojskiego według przepisów zaczerpniętych przez niego ze starodawnej książki kucharskiej. Uczta wyreżyserowana przez Wojskiego, chciałoby się powiedzieć: ostatniego kuchmistrza Rzeczypospolitej, była odpowiedzią na życzenie generała Dąbrowskiego, który „oświadczył z wieczora,/ że chce mieć obiad polski”.

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookie. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem