PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Kultura i natura od kuchni | warsztaty rodzinne | 5 marca

aktualność

Zapraszamy po raz kolejny do świata przepełnionego różnorodnymi smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Odkryjmy tajniki sztuki kulinarnej sprzed wieków i skosztujmy własnoręcznie przygotowanych potraw!

Kultura i natura od kuchni2. Kulinarne rewolucje, czyli dlaczego nie zjemy kanapki z łabędziem_1, rekonstrukcja kulinarna.jpg

W czasie spotkań przyjrzymy się kulinarnym modom, kulinariom w sztuce oraz kuchennym przedmiotom. Zobaczymy, jak kuchnia wpływała na kulturę. Poznamy też Paula Tremo – najwierniejszego kucharza ostatniego polskiego króla Stanisława Augusta. Przepisy Paula Tremo zostały ostatnio wydane przez muzeum w serii Monumenta Poloniae Culinaria (czyli Polskie Zabytki Kulinarne) i posłużą nam jako inspiracja do przygotowania potraw.

Każde spotkanie obejmuje omówienie wybranego zagadnienia z historii kulinariów, zadania do wykonania w rodzinnym gronie, gotowanie pod okiem wilanowskich kucharzy oraz wspólny dwudaniowy posiłek.

5 marca 2023: Francuski kucharz ostatniego króla. Paul Tremo na królewskim dworze

Kultura i natura od kuchni3. Francuski kucharz ostatniego króla. Paul Tremo na królewskim dworze_1, rekonstrukcja kulinarna.jpg

Poznajcie Paula Tremo, mistrza sztuki kulinarnej i najwierniejszego kucharza ostatniego polskiego króla Stanisława Augusta! Francuski kuchmistrz na polskim dworze? Ta ciekawa mieszanka prezentowała najnowszą modę – kuchnię lekką i wykwintną, która spotykała się z typowo polskimi daniami. Co wyszło z tej mieszanki? Przekonacie się na warsztatach kulinarnych. Podczas zajęć poznamy smaki i tradycje kuchni XVIII-wiecznej, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów Paula Tremo. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Bilety dostępne od: 20 lutego

14 maja 2023: Kuchenna botanika pana Tremona, czyli o rodzimych roślinach w królewskiej kuchni

Kultura i natura od kuchni4. Kuchenna botanika pana Tremona, czyli o rodzimych roślinach w królewskiej kuchni, rekonstrukcja kulinarna.jpg

Czy rośliny z przydomowego ogródka, łąki lub lasu godne są królewskiego stołu? W przepisach układanych przez Paula Tremo, kuchmistrza króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, widać upodobanie do rodzimych warzyw i owoców. Jak ugotować wykwintne danie z prostych lokalnych składników? Odpowiedzi poszukamy w XVIII-wiecznych recepturach! Podczas warsztatów odwiedzimy wilanowski ogród pożytkowy, by poznać sekrety popularnych roślin ogrodowych i dzikorosnących roślin jadalnych. Zbierzemy plon i udamy się do kuchni przygotować dania i posmakować królewskich dań.

Bilety dostępne od: 24 kwietnia

11 czerwca 2023: Jedzenie dobre dla charakteru. Historia diety roślinnej

Kultura i natura od kuchni5. Jedzenie dobre dla charakteru. Historia diety roślinnej_1, rekonstrukcja kulinarna, ogród pożytkowy.JPG

Czy wiesz, że popularne diety wegetariańska i wegańska mają bardzo długą historię? Już w starożytności grecki filozof Plutarch pisał, że jedzenie mięsa „ogłupia duszę” i jest wbrew ludzkiej naturze! Podczas warsztatów sprawdzimy, jak postrzegano dietę roślinną na przestrzeni wieków i dowiemy się, jakie roślinne składniki stosowano, by utrzymać organizm w zdrowiu. Zajrzymy do rekonstrukcyjnego ogrodu pożytkowego, żeby poszukać najbardziej odżywczych roślin pod słońcem! Zainspirujemy się przepisami z dawnych książek kucharskich i stworzymy pełnowartościowy roślinny posiłek. Będą to dania dobre w smaku i dobre dla charakteru!

Bilety dostępne od: 29 maja

24 września 2023: Sztuka suszenia i konserwacji, czyli kryzysowa kuchnia pana Tremo

Kultura i natura od kuchni6. Sztuka suszenia i konserwacji, czyli kryzysowa kuchnia pana Tremona_1, rekonstrukcja kulinarna.jpg

Suszony bulion, konserwacja masła i strączki z tajemniczego drzewa to tylko niektóre sposoby, jakie proponuje Paul Tremo na klęskę głodu, niedoboru i niedogodności podczas wypraw. Słynny kucharz chętnie wykorzystywał botaniczną pasję, kulinarną wiedzę i zamiłowanie do praktycznych rozwiązań w kuchni.  Poznamy sekrety dawnego mistrza kulinariów i wspólnie zastanowimy się nad tym, które z nich znajdują zastosowanie współcześnie. Wybierzemy się do ogrodu pożytkowego, by zebrać rośliny i poddać je nieoczywistym sposobom konserwacji. Nie zabraknie kuchennej praktyki i degustacji własnoręcznie przygotowanych dań!

Bilety dostępne od: 11 września

15 października 2023: Do czego to służy? Naczynia i sprzęty potrzebne w porządnej kuchni

Kultura i natura od kuchni7. Do czego to służy Naczynia i sprzęty potrzebne w porządnej kuchni, rekonstrukcja kulinarna.jpg

Sagany, przetaki, konwie, rynki, makutry, dynarki i inne przedmioty o dziś tajemniczo brzmiących nazwach były stałym wyposażeniem dobrze działającej kuchni. Do czego ich używano? Czy przygotowanie dań przy ich użyciu było skomplikowane? Jak radzono sobie w kuchni w czasach bez prądu i gazu? Przyjrzymy się ilustracjom i obrazom przedstawiającym dawne kuchnie i omówimy podstawowe narzędzia ułatwiające pracę kuchmistrzów i służby. Przygotowując dania, wykorzystamy elementy dawnych technik kulinarnych i zastanowimy się, które narzędzia zostały na stałe w gospodarstwach domowych, a które całkowicie zapomniano.

Bilety dostępne od: 2 października

12 listopada 2023: Obiady czwartkowe, czyli czym posilić umysł przyjemnie i pożytecznie

Kultura i natura od kuchni8. Obiady czwartkowe, czyli czym posilić umysł przyjemnie i pożytecznie, rekonstrukcja kulinarna.jpg

Obiady czwartkowe to coś więcej niż posiłek! Te cykliczne spotkania organizowane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego gromadziły najważniejszych literatów i naukowców epoki. Co podać, by pobudzić umysły zgromadzonych gości i nie zmącić myślenia? To niełatwe zadanie stało przed królewskim kuchmistrzem Paulem Tremo, który dogadzał przede wszystkim podniebieniu swego pana, serwując jego ulubione dania. Podczas warsztatów nie tylko poznamy historię „uczonych obiadów” i ich znaczenie dla kultury, ale także wykorzystamy historyczne receptury i współczesną wiedzę naukową, by stworzyć dania posilające mózg, sprzyjające myśleniu i koncentracji.

Bilety dostępne od: 30 października

10 grudnia 2023: (Nie)zmienna wieczerza wigilijna

Kultura i natura od kuchni9. (Nie) zmienna wieczerza wigilijna, rekonstrukcja kulinarna.jpg

Wigilia do dziś pozostaje jednym z niewielu dni w roku, w którym magicznie ożywa historia kulinariów i na naszych stołach pojawiają się dania o niekiedy wielowiekowej tradycji! Podczas grudniowych warsztatów przyjrzymy się najciekawszym potrawom i obyczajom z kulinarnej literatury z XIX i początków XX wieku. Inspiracji na ten wyjątkowy posiłek poszukamy między innymi u autorów bestselerowych poradników i książek kucharskich: Jana Szyttlera, Wincenty Zawdzkiej i Marty Norkowskiej. Zastanowimy się nad kulturowym znaczeniem powtarzalności wigilijnych tradycji, a także nad ich przemianami. Wspólnie ugotujemy dwa dania i zasiądziemy do uroczystego świątecznego stołu.

Bilety dostępne od: 27 listopada

Minione wydarzenia

15 stycznia 2023: Talerz w sztuce – sztuka na talerzu, czyli nie tylko o martwych naturach

Przewrócona szklanka, obrana do połowy cytryna i nadgryzione ciasto, kawałek sera, kapusta i popsute jabłko. To nie jest zwykły kuchenny bałagan; to przedmioty, które stały się tematem słynnych dzieł sztuki! Co sprawiło, że artyści pragnęli je uwieczniać? Co kryje się za kuchennymi symbolami? Czy w martwych naturach naprawdę nie ma życia? Przyjrzymy się dawnym i współczesnym dziełom. Poznamy ich historie i zaklęte w nich kulinarne tajemnice. Ugotujemy dania inspirowane barokowymi obrazami i stworzymy własne dzieła sztuki na talerzu!

5 lutego 2023: Kulinarne rewolucje, czyli dlaczego nie zjemy kanapki z łabędziem

Dlaczego pawie, kormorany czy łabędzie zniknęły z jadłospisów? Czemu nie przyprawiamy ryby cukrem, a kiszonej kapusty cynamonem? Kiedy zaczęto jeść na śniadanie kanapki zamiast zupy? Jak zmienić utarte od wieków przyzwyczajenia i upodobania? Potrzebna jest rewolucja!

O najważniejszych zmianach w europejskich tradycjach kulinarnych opowiemy na przykładzie kuchni średniowiecznej, renesansowej, barokowej, oświeceniowej i współczesnej! Przedstawimy postacie, książki kucharskie i wynalazki, które bezpowrotnie zmieniły smak i wygląd jedzonych potraw. Ugotujemy dania nawiązujące do najbardziej przełomowych momentów w dziejach historii kulinariów. Na własnych językach poczujemy smak historii i zastanowimy, czy dziś również potrzebna jest kulinarna rewolucja.


Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
Godzina: 11.00–13.00
Bilety: 90 zł – bilet zwykły, 60 zł – bilet ulgowy (do kupienia w kasie lub online)

Spotkania układają się w cykl, ale każde z nich stanowi oddzielną całość.


KONTAKT
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 785 905 715


2023-01-03
Przepisy-Paula-Tremo.jpg

Przepisy Paula Tremo

IX tom serii „Monumenta Poloniae Culinaria” zawiera receptury Paula Tremo. które opowiadają o czymś więcej niż o przyrządzaniu wołowiny, zupy, kapłona i flaków. Kuchmistrz Stanisława Augusta przedstawił autorską propozycję syntezy francuskich wzorców kulinarnych i polskiej tradycji.

cebula, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Kulinarne stereotypy w XVII wieku

Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …

Volckmar_Viertzig Dialogi_1693_BN.jpg

Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku

Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na …

44_solniczka podwójna.jpg

Kulinarna rewolucja francuska

W drugiej połowie XVII wieku francuscy żołnierze i dyplomaci wyruszyli na podbój Europy. Armiom króla Słońce, mimo symbolicznego, utrwalonego na …

Wielka Emigracja od kuchni 1920x1080 PL male.png

Projekt „Wielka Emigracja od kuchni, czyli Mickiewicz i rydze...”

Chyba niezbyt często zadajemy sobie dziś pytanie o to, jakie były smaki polskiego romantyzmu. W projekcie „Wielka Emigracja od kuchni, …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem