PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Uczta filmowa – pokaz specjalny filmu „Bulion i inne namiętności” oraz wytworna kolacja | 20 kwietnia

aktualność

Bulion_i_inne_namietnosci_plakatPL_LQ.jpg

Czy też uważacie, że kino i kuchnia to najlepsze możliwe połączenie? Jeśli tak, nie może zabraknąć Was na tym wydarzeniu!

Kultywując tradycję kina kulinarnego, rozpoczętą na najlepszych festiwalach filmowych świata, 20 kwietnia zapraszamy do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie na przedpremierowy pokaz nagrodzonego w Cannes „Bulionu i innych namiętności”, a następnie kolację inspirowaną filmem. Poczujcie smaki i aromaty najlepszej francuskiej kuchni, przenieście się do zmysłowego świata filmu i poczujcie się jak jego bohaterowie. Bo kino zaserwowane w prestiżowych, królewskich wnętrzach z pewnością ma niezwykły smak!

Po seansie czeka na nas kolacja inspirowana filmem: 5-daniowe menu degustacyjne przygotują Justyna Słupska-Kartaczowska (legendarna szefowa kuchni, znawczyni i miłośniczka kuchni francuskiej) i Norbert Sokołowski (znakomity szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, specjalista kuchni historycznej). Do każdego z dań zostanie dobrane wino.

Menu La passion de Dodin Bouffant

BULION I INNE NAMIETNOSCI_12_©Carole Bethuel.jpg

Amuse bouche

  • Mille-Feuille
  • Zielony majonez
  • Kwiaty z ogrodu

Przystawka

  • Vol-Au-Vent Financière

Danie pierwsze

  • Bulion cielęcy
  • Jaśmin i foie gras

Danie główne

  • Przepiórka faszerowana truflami
  • Gratin z pasternakiem
  • Karczochy à la Barigoule

Deser

  • Omelette Norvégienne
  • Wanilia – gruszki
  • Biszkopt migdałowy
  • Coulis z malin

Dostępna jest również wersja wegetariańska menu. Prosimy o informację pod adresem mailowym: aordakowski@muzeum-wilanow.pl


Kiedy: 20 kwietnia, godz. 18:00

Dla kogo: dorośli

Program wydarzenia:

  • 18:00 – seans filmu „Bulion i inne namiętności” w Sali Białej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie 
  • 20:30 – kolacja w Villi Intracie

Bilety: 500 zł



Partner wydarzenia: Gutek Film


2024-03-27
44_Łopatka do ryb, łyżka wazowa.jpg

Szczupak po polsku: historia jednego przepisu

Wymieniany w dziesiątkach dawnych europejskich książek kucharskich szczupak po polsku zasługuje na kilka naszych ciepłych słów. W epoce nowożytnej król …

44_wnetrze kuchni z trzema kuchcikami_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Szczupak po polsku, czyli co Polacy dali Europie

W pochodzącej z terenu Wielkiego Księstwa Litewskiego rękopiśmiennej książce kucharskiej z lat osiemdziesiątych XVII stulecia umieszczono m. in. przepis na …

garnki_XVIIw..JPG

Polewka piwna

Dworzanin króla Jana Kazimierza, Gaspard de Tende, pisał w swej wydanej w 1684 roku Relation historique de la Pologne: "Polacy …

Izabela Lubomirska.jpg

Francuski szyk i styl - czyli ile Francji było we francuskiej modzie damskiej w Rzeczypospolitej w I połowie XVIII wieku

„Wszechmogący Wieczny Boże […] Weź także już ode mnie wszelkie szalone stroje, żebym światu śmieszną się nie stała i męża …

Tableav des Nations

Jak widziano Rzeczpospolitą drugiej połowy XVII wieku? - francuskie almanachy plakatowe

Drzeworytowe ilustracje były dołączane do kalendarzy lub funkcjonowały niezależnie jako almanachy plakatowe. Połączenie drukowanego tekstu z obrazem pozwalało poszerzyć grono …

koszulka_dejaniry_logo.jpg

Była sobie Francuzeczka

Różne rzeczy rozpowiada się o królowej Marysieńce – niesłusznie, gdyż była dobrą matką i żoną.

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem