Antygabinet Królowej - konserwacja
album zdjęć
Antygabinet Królowej jest jednolitym stylistycznie wnętrzem więc podstawowym założeniem restauracji było przywrócenie całemu wystrojowi pierwotnej kolorystyki zakłóconej przez przemalowania na boazeriach i pociemniałe, pożółkłe werniksy pokrywające malowidła.
W wyniku podjętych działań nastąpiły istotne zmiany w wystroju wnętrza. W największym stopniu dotyczyły one boazerii, z których usunięto przemalowania zmieniające i zubażające ich oryginalną kolorystykę oraz formę dekoracji malarskiej. Odsłonięte fragmenty pierwotnej polichromii pozwoliły na odtworzenie całego wystroju z czasów Augusta II.
Wszystko o Sobieskich
Nowe książki wilanowskie

Compendium ferculorum z 1682 r. opisuje kuchnię barokową, pełną kontrastów i rozmachu, ceniącą iluzję i zaskoczenie, ale autor, Stanisław Czerniecki, nie wahał się też sięgać do wzorców z nowej kuchni francuskiej, ceniącej naturalny smak potraw, odrzucającej orientalny egzotyzm i łagodzącej surowe zasady staropolskiego postu. Muzeum Pałacu w Wilanowie wydało tę książkę w 2009 r. jako pierwszy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria pod redakcją prof. Jarosława Dumanowskiego, a teraz oferuje Czytelnikom nowe, poprawione i uzupełnione Compendium ferculorum, które dzięki współpracy badaczy reprezentujących różne dziedziny wiedzy może być odczytane w szerszym kontekście.