PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Wakacje u króla | półkolonie letnie

półkolonie, przyrodnicze, dzieci, lekcje, warsztaty, jezioro.jpg

Lato to czas wytchnienia, a jednocześnie znakomita okazja na poszukiwanie i pogłębianie pasji. A gdyby tak dało się połączyć odpoczynek z rozwijaniem nowych zainteresowań? Zapraszamy na kolejną, już piątą, odsłonę letnich półkolonii w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie! 

Tygodniowe turnusy wypełni moc atrakcji. Będziemy wspólnie gotować, uczyć się zachowania przy stole i smakować przygotowywane potrawy. Zanurzymy się w świat przyrody, podejrzymy życie pszczół i innych zwierząt żyjących w wilanowskim parku. Podejmiemy obserwacje przyrodnicze, aby przekonać się, że przyroda w mieście zaskakuje i zachwyca. Nie zabraknie też zajęć artystycznych, również w plenerze. Aktywności będą przeplatane leniuchowaniem w uroczych zakątkach ogrodów. Czy można sobie wyobrazić lepsze lato w mieście?

Proponujemy jeden turnus kulinarny, podczas którego intensywnie poznawać będziemy sztukę gotowania. Codzienne przygotowanie posiłków pod okiem kucharza, warsztaty przyrodnicze, plastyczne, rekonstrukcyjne – a to nie wszystko! Dla młodych kucharzy proponujemy również aktywny odpoczynek w postaci jogi. 

Na dwóch turnusach przyrodniczo-kreatywnych zbadamy faunę i florę Wilanowa. Nie może zabraknąć wycieczki do rezerwatu Morysin! Na zajęciach artystycznych stworzymy dzieła sztuki, wykorzystując różne techniki, m.in. druk słoneczny i malowanie w plenerze. Na warsztatach kulinarnych odtworzymy receptury z najstarszych polskich książek kucharskich.

Na Uczestników i Uczestniczki czeka doświadczona kadra edukatorska. Półkolonie zgłaszane są do kuratorium oświaty.

Informacje organizacyjne

półkolonie, dzieci, kulinarne, fot. Maria Gintrowska_ (2).jpg

Organizator: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Terminy: od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00–17.00

  • turnus I: 1–5 lipca 2024 r. – półkolonie kulinarne
  • turnus II: 8–12 lipca 2024 r. – półkolonie przyrodniczo-kreatywne
  • turnus III: 19–23 sierpnia 2024 r. – półkolonie przyrodniczo-kreatywne

Wiek uczestników: 8–14 lat (klasy II–VII) 

Liczba uczestników w grupie: 20 osób

Miejsce: Muzeum Pałacu w Wilanowie, Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Cena: 1400 zł [ZNIŻKI: dla rodzeństw oraz dla naszych stałych uczestników zniżka 5%; przy zakupie biletu na kolejny turnus zniżka 10%]

Rozpoczęcie rezerwacji: 6 maja

Cena zawiera:

  • 3 posiłki (II śniadanie, obiad, podwieczorek, woda bez ograniczeń [prośba o zabranie ze sobą butelek wielorazowego użycia do uzupełniania wody]),
  • ubezpieczenie NNW,
  • warsztaty rekonstrukcyjne, historyczne i przyrodnicze,
  • wstęp do wszystkich obiektów w Muzeum Pałacu w Wilanowie, w których będą odbywać się zajęcia.

Zapewniamy:

  • różnorodność zajęć,
  • aktywność na świeżym powietrzu,
  • profesjonalny sprzęt podczas warsztatów (m.in. fartuchy na zajęcia kulinarne, strój i narzędzia do zajęć pszczelarskich),
  • bezpieczeństwo sanitarne.

Ramowy plan dnia (I turnus):

półkolonie, pszczoły, pasieka.jpg

8.00–8.30 | przybycie uczestników

8.30–9.00 | zapoznanie z tematyką dnia

9.00–10.15 | warsztaty kulinarne i II śniadanie

10.15–10.45 | relaks i zabawy integracyjne

10.45–12.15 | blok zajęciowy (m.in. warsztaty przyrodnicze, historyczne lub rekonstrukcyjne)

12.15–14.00 | warsztaty kulinarne i obiad

14.00–14:30 | odpoczynek

14.30–16.00 | blok zajęciowy (m.in. warsztaty przyrodnicze, historyczne lub rekonstrukcyjne)

16.00-16.30 | podwieczorek, podsumowanie dnia

16.30–17.00 | zabawy integracyjne, odbiór dzieci

Ramowy plan dnia (II i III turnus):

półkolonie, cyjanotypia.jpg

8.00–8.30 | przybycie uczestników

8.30–9.00 | zapoznanie z tematyką dnia

9.00–10.00 | II śniadanie

10.00–12.00 | blok zajęciowy (m.in. warsztaty przyrodnicze, historyczne lub rekonstrukcyjne)

12.00–13.30 | warsztaty kulinarne

13.30–14.00 | obiad

14.00–14:30 | relaks i zabawy integracyjne

14:30-16:00 | blok zajęciowy (m.in. warsztaty przyrodnicze, historyczne lub rekonstrukcyjne)

16:00–16.30 | podwieczorek, podsumowanie dnia

16.30–17.00 | zabawy integracyjne, odbiór dzieci

Ważne! Prosimy zwrócić uwagę, że podczas warsztatów kulinarnych i pszczelarskich może dojść do kontaktu z alergenami!


Rezerwacja:

  1. Wstępna rezerwacja miejsca nastąpi po zgłoszeniu mailowym na adres: polkolonie@muzeum-wilanow.pl . W mailu należy podać imię i nazwisko dziecka (dzieci), wiek dziecka (dzieci), imię i nazwisko opiekuna, jego numer telefonu kontaktowego oraz adres e-mail.
  2. Po wstępnej rezerwacji na podany adres będzie wysłany link do płatności (pełnej kwoty lub zadatku). Ostateczna rezerwacja miejsca nastąpi po dokonaniu wpłaty.
  3. Po zaksięgowaniu wpłaty na adres mailowy będą wysłane dokumenty do uzupełnienia i podpisania: karta kwalifikacyjna uczestnika półkolonii, zgoda na wykorzystanie wizerunku, procedury sanitarne i regulamin półkolonii, upoważnienie odbioru uczestnika lub zgoda na samodzielny powrót dziecka do domu.
  4. Uzupełnione i podpisane dokumenty należy dostarczyć osobiście lub przesłać (oryginały dostarczyć w dniu rozpoczęcia półkolonii) do Muzeum Pałacu w Wilanowie nie później niż 7 dni przed rozpoczęciem półkolonii.
  5. Rezygnacji można dokonać jedynie na etapie wstępnej rezerwacji. Po dokonaniu opłaty nie ma możliwości zwrotu kosztów za półkolonie.

Prosimy o zapoznanie się z regulaminem:

***

Informacja na temat przetwarzania danych osobowych w związku z organizacją półkolonii  w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Administratorem danych osobowych jest Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie z siedzibą przy ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16, 02-958 Warszawa. Z Muzeum można się skontaktować poprzez adres e-mail: odo@muzeum-wilanow.pl lub pisemnie na adres siedziby wskazany powyżej. W Muzeum został wyznaczony inspektor ochrony danych, z którym można się skontaktować poprzez adres e-mail: iod@muzeum-wilanow.pl we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.

Dane będą przetwarzane w celu dokonania rezerwacji, a w przypadku jej potwierdzenia w celach związanych z realizacją półkolonii.

Podstawą prawną przetwarzania danych w związku z rezerwacją jest art. 6 ust. 1 lit. b ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), gdyż ich przetwarzanie jest niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy. Podstawą prawną przetwarzania danych w związku z realizacją półkolonii jest zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a i art. 9 ust. 2 lit. a RODO), konieczność wypełnienia obowiązków wynikających z przepisów prawa (art. 6 ust. 1 lit. c RODO), niezbędność przetwarzania danych w celu wykonania umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO), niezbędność przetwarzania ze względu na ważny interes publiczny jakim jest zapewnienie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia uczestników wypoczynku oraz osób mających z nimi kontakt (art. 9 ust. 2 lit. g RODO), niezbędność przetwarzania do celów archiwalnych (art. 9 ust. 2 lit. j RODO), niezbędność przetwarzania do ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń, w tym w ramach prawnie uzasadnionego interesu administratora danych (art. 6 ust. 1 lit. f i art. 9 ust. 2 lit. f RODO).

Dane zebrane na potrzeby rezerwacji zostaną niezwłocznie usunięte w przypadku jej anulowania. Dane przetwarzane w związku z organizacją półkolonii będą przetwarzane do czasu zakończenia półkolonii, a następnie zgodnie z przepisami dotyczącymi archiwizacji.  

Kontakt:

Joanna Jaroć
m: jjaroc[at]muzeum-wilanow.pl
t: 601 288 152

Martyna Przedpolewska
m: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl 
t: 785 905 715

2024-04-26
Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna.png

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna | rodzinne warsztaty kulinarne | 20 października

Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna …

Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej, menu, potrawy, fot. Hanne Brandt1.png

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” – międzynarodowy projekt rekonstrukcji kulinarnej

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentował polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. Projekt …

fot. Wojciech Holnicki, morysin, jezioro, jesień.jpg

„Zobacz Morysin!” | spacer po rezerwacie przyrody | 27 października

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami, za... Jeziorem Wilanowskim – znajduje się niezwykła kraina, w której człowiek jest tylko gościem! …

Rezerwat przyrody Morysin

Morysin, czyli zmagania kultury i natury

Koniec XVIII w. był okresem dla Polski tragicznym – ale jakby na przekór późniejszej frazie Słowackiego „Nie czas żałować róż, …

okladka cztery pory roku Morysin.png

Przewodnik dla dzieci „Cztery pory roku w rezerwacie przyrody Morysin”

Za górami, za lasami… – nie za jeziorem, za rzeką, za kanałem – to tam rośnie las pełen ogromnych drzew i gęstwiny krzewów. Wyrusz z całą rodziną na pełne przygód spacery po rezerwacie przyrody Morysin! Przewodnik „Cztery pory roku w rezerwacie przyrody Morysin” to opracowana specjalnie dla młodych miłośników przyrody propozycja wypraw do lasu, nad którym opiekę sprawuje Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Kwiat widziany oczami człowieka i oczami pszczoły. fot. Agnieszka Rogólska.JPG

Kwiat widziany oczami pszczoły

Ogrody wilanowskie wiosną, latem i jesienią pełne są kwiatów. Podziwiamy ich kształty, zapachy i kolory. Rośliny wytwarzają kwiaty jednak nie …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem