PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna | rodzinne warsztaty kulinarne | 12 maja

aktualność

Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.

Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.

Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.

Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat

Kiedy: niedziele, godz. 11.00

  • 12 maja
  • 15 września
  • 20 października
  • 17 listopada
  • 15 grudnia

Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum

Kontakt:

Anastazja Bierzgalska

m: abierzgalska@muzeum-wilanow.pl



Kuchnia wielu kultur

12 maja 2024 r., godz. 11.00

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna 1. fot. Magda Klimczak.jpg

Polska kuchnia czerpała z wielu kultur. Otwartość religijna, europejskie dynastie na polskim tronie, burzliwa historia, zabory, częste zmiany granic i miejscowe tradycje wpływały na bogactwo i różnorodność polskiej kuchni. Podczas warsztatu omówimy pochodzenie najpopularniejszych polskich dań i ugotujemy posiłek o nieoczywistym rodowodzie.

Sprzedaż biletów rusza 29 kwietnia o godz. 9.00

Sezonowo, lokalnie, oszczędnie, czyli praktyczne zakupy

15 września 2024 r., godz. 11.00

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna5. Widok ogólny na stragany na placu zwanym Kercelak_.jpg

Kiedy jest sezon na królika, a kiedy na raki? Jakie sposoby stosowano, by nie dać się oszukać w sklepie i na targowisku? Czy można było zimą zjeść mizerię, a zupę posypać świeżym koperkiem? Zalety lokalności i sezonowości poznamy na konkretnych przykładach z poradników i książek kucharskich. Ponadto dowiemy się, w jaki sposób konserwowano żywność tanio i beż użycia chemii. Nauczymy się rozpoznawać świeżość produktów i ugotujemy posiłek zgodnie z zasadami sezonowości i lokalności.

Sprzedaż biletów rusza 2 września o godz. 9.00

Przedwojenne kucharki

20 października 2024 r., godz. 11.00

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna6. Norkowska, Marta (1872-1930) - Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska. Najnowszej kuchni cz. 2.jpg

Zmiany społeczne uwolniły kulinarny potencjał kobiet. Jaki wpływ na kuchnię dwudziestolecia miały autorki poczytnych książek kucharskich i poradników? Podczas warsztatu przyjrzymy się przemianom społecznych ról oraz nowej jakości w sztuce kulinarnej. Przyrządzimy również zdrowy i smaczny posiłek według wskazówek Marii Ochorowicz-Monatowej.

Sprzedaż biletów rusza 7 października o godz. 9.00

Paryż Północy, czyli gastronomia warszawska

17 listopada 2024 r., godz. 11.00

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna7. Warszawa, Hotel Bristol, restauracja.jpg

Czy w przedwojennej Warszawie były kawiarnie sieciowe? Gdzie można było zjeść najlepsze raki, a gdzie potańczyć? Podczas warsztatu dowiemy się, czym różnił się handelek od baru szybkiej obsługi oraz gdzie w Warszawie serwowano curry z baraniny. Poznamy sławne rody cukierników oraz najbardziej wykwintne restauracje. W części kulinarnej przygotujemy popularne dania warszawskiej gastronomii.

Sprzedaż biletów rusza 4 listopada o godz. 9.00

Przeboje międzywojennej kuchni

15 grudnia 2024 r., godz. 11.00

Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna3. Księga zarządzania gospodarstwem domowym pani Beeton, wyd. 1923 (4).png

Dlaczego dania wychodzą z mody? Jakie były najpopularniejsze potrawy międzywojennej kuchni? Poznamy wykwintne oblicze wątróbki, sposoby przyrządzania minogów i żółwi oraz dowiemy się, na czym polega zasada „od ryjka do ogona”. W części praktycznej przyrządzimy kultowe potrawy kuchni dwudziestolecia.

Sprzedaż biletów rusza 2 grudnia o godz. 9.00

Minione

Urządzamy przyjęcie, 11 lutego 2024 r.

Jak dobrać menu do okazji i czy na stole wypada kłaść rękawiczki? Czy przyjęcie kończy się wraz z wyjściem ostatniego gościa? Podczas zajęć przyjrzymy się dawnym zwyczajom, poznamy tajemniczy kod, jakim posługiwano się w zaproszeniach i przy usadzaniu gości. W części praktycznej przygotujemy bankietowe przekąski, które królowały na najwykwintniejszych przyjęciach dwudziestolecia.

Staropolskie tradycje, 17 marca 2024 r.

Przemianom obyczajów towarzyszą przemiany w kuchni. Podczas warsztatu przyjrzymy się historii polskiego rosołu i jego kulturowemu znaczeniu. Dowiecie się m.in., dlaczego w niektórych regionach nazywany był on „lekarstwem ostatecznym” oraz w jakim celu cebulę nadziewano goździkami. Nie zabraknie kulinarnej praktyki i degustacji własnoręcznie przygotowanych dań!

Kupne czy domowe? Kuchenne zrób to sam! 21 kwietnia 2024 r.

A gdyby tak zamiast kupować gotowe produkty spożywcze, zrobić je samodzielnie w domu? Czas zakasać rękawy! Majonez, ketchup, musztardę, makaron, kluski, groszek ptysiowy, kisiele i budynie możemy przyrządzić we własnej kuchni, przechowywać je i korzystać z nich w dowolnym momencie. Podczas warsztatu opowiemy o tym, jak wyposażyć domową spiżarnię zgodnie z przedwojenną sztuką kulinarną. Przygotujemy posiłek z wykorzystaniem własnoręcznie zrobionych dodatków.

2023-12-20
smaki warszawy.png

Gastronomia warszawska | interaktywna mapa międzywojennych lokali

Sztuka mięsa, flaki po warszawsku, zrazy, a może curry z baraniny, homary lub ostrygi?Warszawska gastronomia okresu międzywojennego oferowała dania na …

smaki warszawy.png

„Smak wielokulturowej Warszawy” | podsumowanie projektu

Miasta można zwiedzać, można też ich smakować! Poznawanie miejsca poprzez smak sprawdza się szczególnie dobrze, gdy odkrywamy miasto sprzed wieku …

Trofea myśliwskie

„Kuchmistrzostwo”. Kopia tekstu najstarszej polskiej książki kucharskiej z XVI wieku

Najstarszą polską książką kucharską było tzw. Kuchmistrzostwo, które ukazało się w Krakowie ok. 1540 r. lub nieco później. Niestety nie …

44_wnetrze kuchni z dwoma kuchcikami_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej

Za pierwszą polską książkę kucharską powszechnie uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. …

44_wnetrze kuchni z trzema kuchcikami_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Naleśniki „Kucharza doskonałego”

Zupełnie inne naleśniki niż te opisane w polskich książkach kucharskich z XVII w. proponował swym czytelnikom Wojciech Wielądko. I nic …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem