PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” | międzynarodowy projekt rekonstrukcji kulinarnej | 2022

Zespół projektowy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Instytutu Polskiego w Dusseldorfie i Fundacji Pałac i Park Benrath.jpg

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentuje polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. Ubiegłoroczne wydarzenia w Düsseldorfie pozwoliły rozsmakować się w dyplomacji kulinarnej. Dlatego w tym roku z wielkim entuzjazmem kontynuujemy projekt w ramach dwuletniej dotacji (2022–2023) programu „Kultura Inspirująca”.

W zaszczytnym gronie partnerów, do których – obok Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie – należą:

  • Fundacja Pałac i Park Benrath,
  • Instytut Polski w Düsseldorfie,
  • Restauracja Agata’s Düsseldorf

będziemy szukać punktów zbieżnych w sztuce kulinarnej obu narodów. Dzięki temu zbudujemy rzetelny, niestereotypowy wizerunek kuchni polskiej jako części dziedzictwa europejskiego.

Nasze narzędzie w realizacji tych celów stanowi historyczna rekonstrukcja kulinarna. Forma warsztatów i pokazów kulinarnych pozwala zarówno zrozumieć omawiane zagadnienia, jak również dotknąć tematyki w sposób multisensoryczny. 

Letnie orzeźwienie

02 cytryna.jpg

Letnia odsłona projektu odbędzie się 7–8 czerwca 2022 r. w Düsseldorfie. Jej motywem przewodnim będą owoce cytrusowe. Wydarzenia zainauguruje prelekcja dr Marty Sikorskiej dotycząca kulinarnej historii owoców cytrusowych w polskich i niemieckich książkach kucharskich z XVII i XVIII wieku. Znakomitą jej ilustrację stanowić będzie wystawa realizowana przez Pałac Benrath, dotycząca fascynacji cytrusowej: „Zitrusmanie. Goldene Früchte in fürstlichen Gärten”. Prelekcję zwieńczy pokaz historycznej rekonstrukcji kulinarnej autorstwa Macieja Nowickiego (wraz z zespołem) oraz dr Marty Sikorskiej.

W warsztatach historycznej rekonstrukcji kulinarnej wezmą udział młodzi adepci sztuki kulinarnej (uczniowie niemieckich szkół gastronomicznych) oraz przedstawicielom środowisk opiniotwórczych – media oraz władze miejskie. Podczas warsztatów zatytułowanych „Letnie orzeźwienie” zbadamy rolę owoców cytrusowych w letnim menu sprzed kilku wieków.

Naszym celem jest ukazanie, że dawna literatura kulinarna może być źródłem inspiracji dla współczesnych szefów kuchni oraz młodych adeptów sztuki kulinarnej. Uczestnicy poznają różnicę pomiędzy dzisiejszym budowaniem smaków potraw a zasadami kulinarnymi z przeszłości. Szef Maciej Nowicki zaprezentuje, jak wykorzystać potencjał drzemiący w dawnych, często zaskakujących połączeniach smakowych oraz zapomnianej bioróżnorodności.

Podczas warsztatów przyrządzimy dania na podstawie receptur z XVII i XVIII wieku, pochodzące z polskich i niemieckich książek kucharskich. Z pewnością zaskoczą nas takie dania jak barszcz cytrynowy czy pierś perliczki z kiszoną cytryną z 1682 r. Przyrządzając i degustując potrawy, doświadczymy historii poprzez zmysły oraz dowiemy się więcej o tożsamości kuchni polskiej i niemieckiej.


Partnerzy

Fundacja Pałac i Park Benrath – opiekuje się zespołem pałacowym i parkiem Benrath, zbudowanym w latach 1755–73 na przedmieściu Dusseldorfu. Prowadzi działalność muzealną, wystawienniczą, badawczo-naukową i edukacyjną. Pielęgnuje i udostępnia ogrody zabytkowe.

Instytut Polski w Düsseldorfie – istnieje od 1993 roku, jest  jedną z 25 polskich placówek kultury na świecie, powołanych przez polskie MSZ. Aktywnie uczestniczy w życiu kulturalnym miasta, regionu oraz sąsiednich krajów związkowych Niemiec. Realizuje wiele projektów promujących polską kulturę we współpracy z niemieckimi partnerami.

Restauracja Agata’s Düsseldorf – jej właścicielką jest Polka Agata Reul, restauratorka i kuchmistrzyni oraz pasjonatka polskiej kuchni. Restauracja w 2013 roku otrzymała gwiazdkę Michelin. Oferuje menu inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych zakątków świata, wiele składników jej dań pochodzi z Polski, m.in. z ogrodu jej dziadków z Barlinka pod Szczecinem.


Projekt realizowany był dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu „Kultura Inspirująca”.

2022-05-31
Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej, menu, potrawy, fot. Hanne Brandt1.png

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” | międzynarodowy projekt rekonstrukcji kulinarnej | podsumowanie

Przy stole od wieków spotykają się różnorodne tradycje, kultury i nacje. Stół spaja ludzi, łączy odmienności, pozwala na przenikanie znanych …

silva_SmakiTozsamosc_okladka-S.jpg

Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Smak to nie tylko cecha jedzenia, ale także zmysł, poprzez który poznajemy świat. Był i jest zmienny, podlega modzie i jest przedmiotem dyskusji. Marta Sikorska wnosi do niej cenny wkład, przedstawiając dokładną i systematyczną analizę niemieckich książek kucharskich z XVII w.

Błogosławieństwo ojcowskie młodej pary

O uroczystościach i dniach świątecznych w rozmówkach polsko-niemieckich z XVII wieku

W rozmówkach polsko-niemieckich z XVII wieku obok tematów dotyczących codziennych obowiązków, zarówno szkolnych jak i zawodowych, pojawiają się także wypowiedzi …

handlarze_ryb.jpg

Na targowisku. Rozmówki polsko-niemieckie z XVII wieku

Podstawą do prowadzenia ożywionych kontaktów handlowych w mieście była skuteczna komunikacja, zwłaszcza jeśli na targach i jarmarkach spotykała się ludność …

Czerniecki_Compendium_Condimenta do pieczystego_BN.jpg

Auf Polnisch, czyli przepisy na polskie potrawy w niemieckich kalendarzach

W kalendarzu Wolfgang Schindlera wydanego w okolicach Norymbergi w 1671 r. na każdy miesiąc przypadały dwa przepisy kulinarne, każdorazowo na …

mignon_martwa_natura_baner

Polskie przepisy z niemieckich kalendarzy

Wolfgang Schindler, medyk i twórca astronomicznych prognostyków, zasłynął jako autor kulinarnych kalendarzy, które ukazywały się drukiem od 1669 r., w …

czosnek czarny, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

O polskich posiłkach z niemieckiego leksykonu

Informacji o kuchni staropolskiej możemy szukać nie tylko na kartach książek kucharskich czy kalendarzy, ale także w dawnych obcojęzycznych leksykonach …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem