Warsztaty rekonstrukcyjne
Dzięki rekonstrukcji odtwarzamy rozmaite aspekty życia w dawnej Polsce – sięgamy do kaligrafii, drukarstwa, do staropolskiej kuchni, a także na salony, gdzie odbywały się huczne tańce.
Warsztaty kulinarne i savoir-vivre
Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!
W staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)
Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)
Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Na warsztatach dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy? Poznamy również dawne zwyczaje świąteczne i dowiemy się, dlaczego były one tak ważne. Następnie przyrządzimy dawne świąteczne potrawy, a później rozpoczniemy świąteczną ucztę.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 16 marca–10 kwietnia, 23 listopada–18 grudnia
Przy królewskim stole | kulinarne i savoir-vivre (7–19 lat)
Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżmy kuchnię króla Jana III. Dowiemy się, jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich najbardziej upodobał sobie nasz władca. Usłyszycie, jak przygotowywano uczty oraz jakie panowały zasady savoir-vivre’u przy stole w XVII wieku. Wspólnie stworzymy królewskie dania według zachowanych przepisów, na koniec nakryjemy do stołu i zasiądziemy do wspólnej uczty.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Smaki Warszawy | kulinarne (7–19 lat)
Podczas warsztatów kulinarnych posmakujemy niepodległości lat 20. i 30. XX wieku. Kuchnia polska po 1918 roku to bogata mieszanka różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre
Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów podczas jedzenia absolutnie nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy do Wilanowa na warsztaty o kulturze stołu!
TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
_________________________________________________________________________
Bilety:
t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl
_________________________________________________________________________
INFORMACJE DODATKOWE
Oferta obowiązuje w roku 2020.
ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT: 400 zł od całej grupy + 15 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.
_________________________________________________________________________
Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości
_________________________________________________________________________
PATRONAT MEDIALNY
Warsztaty kulinarne i savoir-vivre
Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!
W staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)
Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)
Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Na warsztatach dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy? Poznamy również dawne zwyczaje świąteczne i dowiemy się, dlaczego były one tak ważne. Następnie przyrządzimy dawne świąteczne potrawy, a później rozpoczniemy świąteczną ucztę.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 16 marca–10 kwietnia, 23 listopada–18 grudnia
Przy królewskim stole | kulinarne i savoir-vivre (7–19 lat)
Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżmy kuchnię króla Jana III. Dowiemy się, jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich najbardziej upodobał sobie nasz władca. Usłyszycie, jak przygotowywano uczty oraz jakie panowały zasady savoir-vivre’u przy stole w XVII wieku. Wspólnie stworzymy królewskie dania według zachowanych przepisów, na koniec nakryjemy do stołu i zasiądziemy do wspólnej uczty.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Smaki Warszawy | kulinarne (7–19 lat)
Podczas warsztatów kulinarnych posmakujemy niepodległości lat 20. i 30. XX wieku. Kuchnia polska po 1918 roku to bogata mieszanka różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.
TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre
Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów podczas jedzenia absolutnie nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy do Wilanowa na warsztaty o kulturze stołu!
TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
_________________________________________________________________________
Bilety:
t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl
_________________________________________________________________________
INFORMACJE DODATKOWE
Oferta obowiązuje w roku 2020.
ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT: 400 zł od całej grupy + 15 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.
_________________________________________________________________________
Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości
_________________________________________________________________________
PATRONAT MEDIALNY
Warsztaty kaligraficzne i drukarskie
Kultura pisma stanowiła ważny element dawnej codzienności – kaligrafowanie, drukowanie czy czerpanie papieru stanowiły fascynującą sztukę, dziś już niestety nieco zapomnianą. Jednak przy odrobinie wysiłku także i dziś można stworzyć zachwycający kaligrafowany list, spisany na papierze czerpanym przy użyciu dawnych przyborów piśmienniczych.
Kaligrafia – (nie)zapomniana sztuka (7–19 lat)
– zajęcia prowadzone także w języku angielskim
Odkryjmy kunszt sztuki kreślenia liter w charakterze pisma angielskiego! Wielką zaletą tego pisma, które nazywa się dziś kursywą współczesną, była i jest możliwość w miarę szybkiego pisania oraz łatwość odczytywania. Pismo angielskie, w swej pierwotnej odmianie, jaką jest cancellaresca, stało się krojem powszechnie obowiązującym w czasach króla Jana III. Poszczególne litery są smukłe i czytelne, a zarazem mają nieco fantazyjne kształty. Pisanki angielskiej w uproszczonej wersji uczymy się w szkole, jednak po kilku latach nauki wyrabiamy swój własny charakter pisma, zapominając o odpowiednim kącie nachylenia, owalności i ozdobności liter. W czasie warsztatów zasiądziemy przy drewnianych pulpitach i spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach. Warsztaty prowadzone są w niepowtarzalnej scenerii pałacowych wnętrz oraz w namiocie historycznym zaaranżowanym na dawne scriptorium.
Gutenberg i jego wynalazki (10–12 lat)
Na czym polega drukowanie i jakie były jego początki? Jak wyglądały „drukarki” przed XV wiekiem? Ile trwało powstawanie tekstu? Posłuchajmy opowieści o historii druku, Janie Gutenbergu i jego wynalazkach. Jak ten wynalazek zmienił życie ludzi w tamtych czasach? Uczniowie wcielą się w rolę zecera i spróbują złożyć własne teksty. Zapoznamy się też z działaniem prawdziwej prasy drukarskiej, którą będziemy mogli wprawić w ruch. Zapraszamy do Drukarni Królewskiej!
Oferta obowiązuje w roku 2020.
______________________________________________________________________
Bilety:
t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl
______________________________________________________________________
Patroni medialni:
Warsztaty tańca dawnego
„W wieczór tany były” – taki zapis pojawia się w diariuszu dworu wilanowskiego wielokrotnie. Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji. Wiemy, że królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką, choć przecież ta umiejętność nie należy do najprostszych. Spróbujmy własnych sił w tańcu dawnym – od kroków zupełnie podstawowych do XVII-wiecznych polonezów, kontredansów i układów tańca dworskiego. Taka forma ćwiczeń fizycznych kształtowała powab, elegancję oraz prostą sylwetkę, na co również zwrócimy uwagę, doskonaląc ukłony i elementy etykiety obowiązującej na dworze króla Jana III. Obowiązuje strój niekrępujący ruchów i wygodne buty.
Prosimy o zabranie stroju niekrępującego ruchów i wygodnych butów.
Zajęcia rekomendowane w ramach programu „Warszawa z klasą, klasa z Warszawą – program 100 plus dla szkół ponadpodstawowych”.
Oferta obowiązuje w roku 2020.
______________________________________________________________________
Bilety:
t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl
______________________________________________________________________
Patroni medialni:
Polecane

Lekcje muzealne | w pakiecie taniej! (artykuł)
Drodzy Nauczyciele, wiosną wybierzcie się z uczniami do Wilanowa! Bogata i różnorodna oferta warsztatów oraz lekcji muzealnych pozwoli Wam zaplanować pełen atrakcji i kreatywny dzień w muzeum. Zachęcamy Was do łączenia zajęć w pałacu, parku i wilanowskiej kuchni. W pakiecie jest taniej!

Lekcje historyczne (artykuł)
Zajęcia prowadzimy na wybranych częściach ekspozycji stałej w pałacu – zależnie od tematu lekcji. Lekcje muzealne są świetną i rekomendowaną alternatywą dla zwiedzania dla grup szkolnych w każdym wieku, podczas których poznajemy pałac pod wybranym kątem.

Lekcje przyrodnicze (artykuł)
W ramach lekcji przyrodniczych uczestnicy poznają tajemnice zwierząt i roślin parkowych, jak również mają okazję wykonać proste eksperymenty. Zajęcia odbywają się zarówno w plenerze, jak i w sali edukacyjnej.

Warsztaty historyczne (artykuł)
Służą pogłębieniu wiedzy w zakresie wybranego tematu. Odbywają się one w sposób stacjonarny (w wybranej sali lub w sezonie w namiocie edukacyjnym rozstawionym w parku lub w sali edukacyjnej w Wozowni). Zależnie od tematu wykorzystują też część ekspozycji muzealnej.

Warsztaty przyrodnicze (artykuł)
Pozwalają przyjrzeć się bliżej wybranym mieszkańcom wilanowskich ogrodów. Łączą wiedzę z zabawą i przygodą.